Zwierzęta

Gdzie żyje skunk? Striped skunk: opis, zdjęcie

Pin
Send
Share
Send
Send


Skunk jest drapieżnym ssakiem z rodziny Skunk (Mephitidae). Słowo "skunk" jest prawie domową nazwą i chociaż większość ludzi nigdy nie widziała tego na żywo, wszyscy prawdopodobnie słyszeli o jego cechach, by wydzielać niesamowicie nieprzyjemny i uporczywy zapach. Jednakże, w uczciwy sposób, należy zauważyć, że zwierzę ucieka się do "chemicznego ataku" tylko w przypadku niebezpieczeństwa, zwykle uprzedzając osobę prześladowczą z góry o swoich zamiarach. Z natury jest to dość ładne i spokojne stworzenie.

Gdzie żyją skunksy?

Skunksy są powszechne w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, nie żyją tylko na dalekiej północy Kanady. Zwierzęta zamieszkują szeroką gamę biotypów, ale ulubionymi siedliskami są skaliste zbocza i krawędzie w pobliżu rzek. Skunksy czują się również komfortowo w miastach i okolicach, ponieważ tutaj zawsze można znaleźć jedzenie i schronienie. W ciągu dnia miejskie skunksy siedzą w rurach i piwnicach domów, a nocą wyrzucają śmieci i śmietniki.

Rodzaje i zdjęcia skunksów

W swojej strukturze skunksy zajmują pośrednią pozycję między borsukami i polemikami. Ciało jest silne, łapy krótkie z długimi pazurami, które zwierzęta wykorzystują do produkcji żywności, a także do budowy dziur.

Na zdjęciu skunksy w pobliżu dziury.

Długość ciała skunksa wynosi średnio 35-43 cm plus puszysty ogon o długości 17-30 cm.

Wszystkie zwierzęta są malowane w czarno-białe kolory, a kolor może się różnić nie tylko u różnych gatunków, ale także u osobników należących do tego samego gatunku.

Według różnych szacunków na świecie występuje 10-13 gatunków skunksów.

Pasiasty skunks

Pasiasty skunks (Mephitis mephitis) jest najczęstszym członkiem rodziny. Mieszka w południowej Kanadzie, w centralnej i północnej części Stanów Zjednoczonych, w północnym Meksyku. Często skunks w paski siedzi na przedmieściach i w miastach. Organizuje schronienia w norach i piwnicach. Płaszcz jest czarny z rozbieżnymi białymi paskami na plecach, jest biała plama na głowie i biały pasek.

Meksykański skunks

The Mexican skunk (Mephitis macroura) jest najmniejszym ze wszystkich skunksów. Występuje w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, zamieszkując skaliste kaniony i pustynie. Wełna może być czarna z całkowicie białym tyłem, czarna z dwoma cienkimi białymi paskami po obu stronach grzbietu lub kombinacja pierwszej i drugiej opcji kolorów.

Spotted skunks

Rodzaj Spilogale łączy w sobie 3 typy:

  • mały skunks (S. gracilis). Dystrybuowany z centralnego USA do wschodniego Meksyku,
  • zauważył skunk S.Putorius. Mieszka w południowo-wschodniej i środkowej części USA w Meksyku,
  • pigmejowy skunks (S. pugmea). Występuje na zachodzie i południowym zachodzie Meksyku.

Na zdjęciu poniżej mały skunks (S. Gracilis).

Wszystkie cętkowane skunksy to dobrzy drwale. Organizują azyle wśród kamieni, w norach, a także w piwnicach domów. Wełna jest bardziej miękka niż inne rodzaje. Kolor jest czarny, z 4-6 przerywanymi białymi paskami lub plamami.

Piggy skunks

Genus Conepatus łączy 5 gatunków:

  • skunks wieprzowy C.mesoleucus. Znajduje się na południu Stanów Zjednoczonych iw Nikaragui,
  • Eastern Mexican Skunk C. leuconotus. Mieszka w Teksasie i Meksyku,
  • półgąsienica skunksa C.semistriatus. Mieszka w południowym Meksyku, północnym Peru, w Brazylii,
  • Południowoamerykański skunks C.chinga. Mieszka w Argentynie, Boliwii, Chile, Peru, Paragwaju,
  • Humboldt skunk C.humboldii. Występuje w Chile i Argentynie.

Świńskie skunksy najczęściej wolą nierówny teren, organizują schronienia w norach i kamieniach. Sierść jest czarna, z szerokim białym paskiem na grzbiecie, ogon jest biały. Brakuje białej opaski na głowie. Nos jest szeroki i nagi, trochę przypominający świński nos.

Skunk Smell - Chodząca broń chemiczna

Dziki, obrzydliwy zapach wydychany przez skunksy drażni nawet najbardziej niewrażliwych na zapachy ludzkiego nosa. Ale dla samych zwierząt - jest to potężna broń przeciwko wrogom, gwarant ich bezpieczeństwa.

Skunks są jednym z nielicznych ssaków, które chronią się chemikaliami. Po pierwsze, skunk ostrzega wroga: przyjmuje groźną postawę, podnosi ogon, tupie nogami, syczy, unosi się na przednich łapach, a nawet imituje fałszywe "strzały", tj. daje wrogowi każdą okazję, aby nie wziąć prysznica obrzydliwie pachnącego płynu. Jeśli to nie zadziała, a wróg kontynuuje ofensywę, zwierzę wznosi się na przednich łapach, wygina grzbiet łukiem i rozpryskuje trujący strumień przez głowę, precyzyjnie trafiając w cel z odległości trzech metrów. Dzięki temu manewrowi skunk nigdy nie musi odwracać się plecami do atakującego. Oleista substancja powoduje silne podrażnienie oczu ofiary, a przy dokładnym kontakcie z oczami możliwa jest nawet tymczasowa ślepota.

Główną substancją w broni chemicznej skunk jest butylomerkaptan. Kumuluje się w dwóch gruczołach zlokalizowanych po obu stronach odbytu. Te gruczoły są otoczone przez mięśnie, które strzelają do sekretu przez dwie małe dziury. Śmierdzący płyn zawarty w gruczołach, wystarczający na 5-6 strzałów, ilość ta gromadzi się w ciągu około dwóch dni.

Jak żyją skunksy na wolności?

Pomimo tego, że skunksy potrafią dobrze kopać ziemię, najczęściej wybierają nory nieznajomych.

W dziurach zwierzęta odpoczywają, przetrwają zimę, rodzą młode i wychowują je. Skunksy są aktywne w ciemności, wydostają się z dziur, gdy robi się ciemno.

Wszyscy członkowie rodziny to doskonałe micele. Podstawą ich diety są gryzonie i owady, a także ulubiony przysmak - robaki i larwy żyjące w glebie. Ogólnie rzecz biorąc, skunksy są wszystkożerne. Jedzą ryby, małe ssaki, ptasie jaja, owoce, nasiona. Czasami nie oddadzą żab, salamander, węży, a nawet padną i śmieci. Zwierzęta znajdują ofiarę za pomocą dźwięku lub zapachu, ponieważ nie można na nich liczyć - jest słabo rozwinięta. Aby przetrwać zimę i kontynuować wiosną wiosną, jesienią skunks musi podwoić swoją masę.

Przez większość roku skunksy wolą żyć samotnie, i tylko w grupach północnych, w tym do 20 osobników, zimą we wspólnych norach. Zwykle grupa składa się z jednego dorosłego mężczyzny i kilku kobiet. Zwierzęta chodzą spać przez około 4 miesiące. "Wesela" rozpoczynają się wczesną wiosną, a po skojarzeniu zwierzęta ponownie przenoszą się do jednego stylu życia.

Skunksy są dość płodne: w jednym miocie może być nawet dziesięć młodych. Ciąża trwa około 2 miesięcy. U prawie wszystkich gatunków potomstwo pojawia się w kwietniu-maju, przed początkiem sierpnia młodzi żyją z matką, a następnie przechodzą do samodzielnego życia. Samce nie dbają o potomstwo, a zdarza się, że młode są zabijane.

Przez większą część roku każda samica zajmuje osobny obszar o wielkości 2-4 km2, co znacznie pokrywa się z obszarami innych samic. Młode samce osiągają ponad 20 km2, a także nakładają się na siebie.

Skunksy są nosicielami wścieklizny. Często organizują schronienia zimowe w pobliżu budynków gospodarczych, co zwiększa ryzyko infekcji zwierząt domowych. To ze względu na groźbę śmiertelnej choroby w wielu stanach USA prawo zabrania utrzymywania skunksów w domu.

Psy, lisy, borsuki, kojoty i sowy zazwyczaj nie ryzykują atakowania skunksów z obawy przed atakiem chemicznym. Uważa się jednak, że w wyniku strzelania i zatrucia truciznami z rąk ludzi, co roku umiera nawet 50% wszystkich małych zwierząt. Wielu z nich ginie pod kołami samochodów. Bardzo mała część skunksów w naturze żyje do trzech lat.

Miejsce urodzin skunksa i siedliska

Więc skunk to zwierzę, które można łatwo rozpoznać po białych paskach (plamach) na czarnej wełnie. Ojczyzną tego małego drapieżnika jest terytorium Ameryki Północnej. Jego siedlisko obejmuje znaczną część kontynentu. Występuje również w Kanadzie. Jedynymi wyjątkami są Hawaje i Alaska. Preferuje wspinać się na wysokość około 2 000 metrów nad poziomem morza, ale niektórzy przedstawiciele gatunku mogą wspiąć się wysoko w góry lub po prostu żyć w łąkach i lasach.

Jeśli nadal nie wiesz, gdzie mieszka skunks i gdzie mogą znajdować się jego norki, powinieneś przyjrzeć się zakamarkom i miejscom zbiorników wodnych.

Zwierzę chętnie osiedla się w pobliżu pojemników na śmieci, w podwórkach, maskuje swoje dziury w krzakach, na krawędziach, a także na skalistych zboczach. Noc spędza w suchych, niepozornych miejscach i często wybiera inną dziurę wykopaną przez inne zwierzęta tej samej wielkości. Tam, gdzie żyje skunks, zawsze jest dużo muszek, trawy, a nawet marnowania ludzkiego pożywienia. Musi być również dostęp do wody.

Jak wygląda pasiasty skunks

Gatunek ten jest dość łatwy do rozróżnienia w szerokich białych paskach wzdłuż czarnego grzbietu. Rozciągają się od głowy do końca ogona, który jest bardzo puszysty. Waga drapieżnika w paski wynosi nie więcej niż 5 kg, ale przed zimową hibernacją pod skórą gromadzi się warstwa tłuszczu. Ogon jest nieco dłuższy niż sam korpus - około 40 cm, często samce są nieco większe od samic, łapy zwierząt są krótkie, a kufa wydłużona. Uszy są małe, zaokrąglone. Puszyste futro wcale nie jest miękkie, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka.

Kontrastujący kolor skunksa ma na celu przestraszyć wroga i widoczny z daleka. Sygnalizuje, że jej przewoźnik jest w stanie się chronić.

Karmienie Skunk

Jeśli zwrócisz na to uwagę, nietrudno będzie dowiedzieć się, co skunks je. Te dobroduszne zwierzęta są bezpretensjonalne w jedzeniu, a ich menu jest dość różnorodne. Są w stanie wykopać użyteczne korzenie za pomocą swoich długich zakrzywionych pazurów i liści grabi. Jagody, orzechy, trawa, owoce, warzywa, nasiona i inna roślinność są łatwo wchłaniane. Ale główną dietą są owady. Również te pasiaste drapieżniki mogą zrujnować gniazda, jeść ptaki, łapać małe gryzonie, żaby i czasami łowić ryby. Zwierzęta nie gardzą i nie padlina. Przeszukują pojemniki na śmieci i wysypiska śmieci, szukając ludzkich odpadów. Polują głównie w nocy i całkowicie polegają na ich słuchu i węchu, ponieważ nie mają dobrego wzroku.

Warto zauważyć, że skunksy nawet jedzą coprofagi, które pełzają w kale.

Jak się mnożyć

Dojrzewanie w skunksach rozpoczyna się w wieku 11 miesięcy. Na wiosnę mężczyzna, który jest w stanie zebrać rodzaj haremu, bierze czynny udział w grach godowych. A po zapłodnieniu swojego partnera kontynuuje życie i nie bierze już udziału w opiece nad potomstwem. Ponieważ skunksy w paski są zasadniczo pojedynczymi zwierzętami, samce mogą żyć tylko z samicami w tej samej dziurze w okresie zimowym - łączą się, by przeżyć.

Niedźwiedź zwierząt przez 66 dni. Gdy tylko będzie można znaleźć odpowiednią dziurę lub dziurę, zwierzę zacznie je rozdrabniać małymi suchymi liśćmi i trawą, różnymi śmieciami, ponieważ tam, gdzie żyje skunks, musi być ciepło i sucho. Młode rodzą się niewidome, bezbronne i karmią się mlekiem matki przez okres do 6-8 tygodni. Po trzech tygodniach otwierają oczy, mogą już trochę się ruszyć, a począwszy od piątego tygodnia życia robią wypady z dziury, ale z matką. Podczas spaceru aktywnie się uczą, kopiując nawyki starszych krewnych. Małe dzieci pozostają w rodzinie do następnego sezonu godowego.

Należy zauważyć, że małe potomstwo może wytrzymać dla siebie od 4 miesiąca życia.

Styl życia Skunksa

Skunks żyją w powolnym, spokojnym trybie, z powodu tego, co wielu ludzi uważa, że ​​te zwierzęta są leniwe. Są raczej powolne i rzadko działają. Prędkość ich ruchu nie przekracza 10 km / h. Zwierzęta dobrze pływają i zupełnie nie nadają się do wspinaczki. Śpią w ciągu dnia, aw nocy idą szukać pożywienia. Na wolności te drapieżniki żyją przez około 6-8 lat, a w domu nawet dłużej.

Warto zauważyć, że skunksy nie uciekają od swoich wrogów, ponieważ mają specjalne narzędzie ochronne, które pozwala na przestraszenie na odległość.

Jak skunks są chronione

Natura dała skunksom wyjątkowe lekarstwo w postaci nieprzyjemnego, uporczywego zapachu. Wyczuwając niebezpieczeństwo, zwierzę zaczyna spryskiwać cuchnącą ciecz zawartą w specjalnych gruczołach odbytu. Pierwszy raz jest uważany za ostrzeżenie, a jeśli wróg nie zacznie się wycofywać, skunk staje się stojakiem na przednich łapach, odkłada go, a następnie celuje i wykonuje 7-8 trafnych strzałów w oczy. W tym samym czasie zwierzę praktycznie nie umknie. Zasięg takiej "broni chemicznej" - do 4 metrów. Zapach skunksa przypomina raczej mieszankę czosnku ze zgniłą kapustą, gumą i palonymi piórami. Ponadto wnikanie płynu do śluzu powoduje silne uczucie pieczenia, ponieważ zawiera butylomerkaptan, merkaptan etylu i inne naturalne związki.

Warto zauważyć, że "zapach" jest bardzo stabilny, nie ulega erozji przez długi czas i pozostaje nawet po kilku zabiegach.

Interesujące fakty Skunk

  • Skunksy nigdy nie używają broni w walce z przedstawicielami własnego gatunku.
  • Pasiaste skunksy (w porównaniu do innych zwierząt tej samej wielkości) są dziesięć razy lepiej tolerowane przez ukąszenia jadowitych węży.
  • Jedynym wrogiem skunksów jest sowa Wirginii. Łowi je w nocy i spokojnie ignoruje pachnącą tajemnicę zwierzęcia.
  • Aby ucztować na trującej żabie, pszczołach lub gąsienicach, skunksy toczą łapy po ziemi. Pomaga pozbyć się kolców na skórze drapieżnych, użądleń itp.
  • Zwierzęta nie mogą się oprzeć słodkiemu miodowi - po znalezieniu ula zjadają nie tylko miód, ale także pszczoły o strukturze plastra miodu.

W rzeczywistości, skunksy są bardzo uroczymi zwierzętami i mogą stać się zwierzętami domowymi, jeśli najpierw usuwają gruczoły odbytu zawierające ten sekret z nieprzyjemnym zapachem.

Niektórzy ludzie lubią te zwierzęta tak bardzo, że chętnie powiesią zdjęcia skunksa w domu.

Zawartość skunksów w domu

Ostatnio bardzo popularne stało się trzymanie skunksów w pomieszczeniach mieszkalnych, ponieważ mają słodki temperament, są bardzo dobroduszne i towarzyskie. Ponadto zwierzęta są czułe i lojalne. W przeciwieństwie do psa czy kota, nigdy nie ugryzą sobie butów ani nie zarysują mebli. Tam, gdzie żyje skunks, będzie bardzo zabawnie i interesująco. Podobnie jak niektóre zwierzęta, zwierzęta te są w stanie odpowiedzieć na pseudonimy, a nawet wykonać kilka poleceń. Zdobądź klatkę na skunksa, który stanie się jego domem, a zabawki (kule są doskonałe). Spraw, by twoje zwierzę było gniazdem suchej trawy, gdzie może się zakopać i nie bój się zostawić otwartej klatki - zwierzęta lubią poruszać się swobodnie po domu. Jednak nie powinieneś rozpoczynać skunk, który ma już ponad dwa lata, w przeciwnym razie będziesz musiał spędzić dużo czasu na jego oswajaniu.

Ponieważ miejsce urodzenia skunksa to kontynent położony na północy zachodniej półkuli planety, należy wybrać odpowiednią dietę. Nie należy karmić zwierzęcych, słonych, pikantnych, słodkich lub tłustych potraw. Włącz do menu owoce i warzywa i uzupełnij zapotrzebowanie na białko rybami, kurczakiem i jajkami. Podawaj też proso skunksa, ryż i inne zboża. Przy odpowiedniej opiece zwierzę może przebywać w niewoli dłużej niż 10 lat.

Należy zauważyć, że Indianie z plemienia byli pierwszymi, którzy oswoili skunksy. Przedstawiciel świata zwierząt był ich symbolem słońca, ponieważ jego wszechprzenikający zapach jest porównywalny do promieni słonecznych, zdolnych do upadku nawet pod ziemię. Z tego powodu ludzie w Ameryce, którzy nie mają możliwości nabycia niezwykłego zwierzaka, wolą zachować zdjęcia skunksa lub wypchanych zwierząt i figurek na terenie.

Skunk Spray Fluid Composition

Natura obdarowała skunksami taką cechą, jak ochrona przed nieprzyjemnymi zapachami. Głównym składnikiem aktywnym cieczy jest merkaptan etylu, merkaptan butylu i inne naturalne związki obecne w wydzielinach wielu ssaków.

Bez względu na to, gdzie żyje skunks, wynik jest taki sam. Wszyscy członkowie tego gatunku mają wydzieliny specjalnego "smaku" i wytrwałości. Jeśli płyn zwierzęcy dostał się do czegoś, to nawet po długich zabiegach i wentylacji, zapach nie znika nawet po kilku miesiącach.

Ta ochrona pozwala zwierzęciu czuć się nieustraszonym i dumnym, bez względu na to, jak małe jest ono. Skunk nie ucieka, ponieważ nie jest to konieczne.

Habitat

Gdzie mieszka skunk? Który kontynent? Miejsce urodzenia skunksa to Ameryka Północna. Żywią się owadami, żabami, myszami, jaszczurkami, pustoszonymi gniazdami ptaków, nie gardzą padliną i, co nie jest typowe dla drapieżników, jak jagody i owoce. Wielu zwiedza okolicę i gra. Gęsto zaludnione tereny to miejsca, w których żyje skunk. Lubi odwiedzać podwórka i kosze na śmieci.

Brzegi zbiorników to miejsce, w którym żyje skunks. Ląd stały jest duży, ale zwierzęta nie lubią zbyt daleko od miejsca, w którym woda jest nawadniana. Ale w USA są miejsca, w których skunk żyje wszędzie. Nie mieszka na Alasce i Hawajach.

To niezwykłe zwierzę woli nie wznosić się ponad 1800 metrów nad poziomem morza. Ale niektórzy wciąż wspinają się w góry, na wysokość 4000 metrów. Wolę istnieć w lasach i na łąkach, w pobliżu ludzi. Przede wszystkim lubią krzewy, skaliste zbocza i krawędzie w pobliżu rzek. Перед тем как впадать в зимнюю спячку, скунсы готовят жилища, собирая сухие листья и траву.

Для ночлега выбирают сухие и неприметные места. Часто зверек выбирает нору, которую вырыл кто-то другой ранее. Самцы зимуют отдельно, а самки - с детенышами.

Эти зверки уничтожают грызунов, вредных насекомых. Милы и привлекательны. Нередко люди держат дома скунсов с удаленными пахучими железами. Увы, они подвержены бешенству.

We Włoszech, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Holandii i USA zwierzęta te często trzymają w domu, dlatego można powiedzieć, że Europa jest kolejnym miejscem, w którym żyje skunks. W niektórych miejscach zwierzęta te są chronione prawem, zabrania się ich sprzedawania. W miejscach, w których ich pozyskiwanie jest dozwolone, skunksy usuwają zapachowe gruczoły.

Rodzaje skunksów

Nie ma jednego rodzaju skunksów. Ich kolor jest taki sam, ale każdy ma charakterystyczne cechy. Wyświetlenia:

1. Pasiasty skunks. Waga do 5,3 kg.

2. Spotted skunk. Gatunki karłów, waga do 1 kg.

3. Pigtail. Największy widok. Wiadomo, że może osiągnąć dziewięć kilogramów.

4. Śmierdzący skunks.

Każdy z nich ma tak niezwykłe lekarstwo, jak zapach.

Striped Skunk Residences

Skunk to wszystkożerny. Zwykłe obszary z plantacjami drzew, łąkami i terenami rolniczymi to miejsca zamieszkiwane przez skunksa w paski. Z reguły zwierzęta wybierają obszary, które znajdują się nie dalej niż trzy kilometry od wody. Okres małżeństwa - od lutego do marca.

Kobiety są towarzyskie, często żyją we wspólnej dziurze. Ciąża trwa do 77 dni. W miocie mieszka od 2 do 10 ślepych i głuchych szczeniąt. Po 8 dniach można ochlapać ciecz dla ochrony.

Małe skunksy opuszczają matki w wieku około roku, po okresie dojrzewania. Samce są poligamiczne, więc mogą kojarzyć się z kilkoma samicami. Opieka nad potomstwem nie jest zaangażowana. W niewoli może żyć do 10 lat, w warunkach naturalnych - mniej.

Główną przyczyną śmierci skunksów - wszelkiego rodzaju chorób, w tym wścieklizny. Często zwierzęta giną na autostradach, ponieważ są wolne i mają słaby wzrok. Mimo potężnej obrony są atakowani przez duże drapieżniki, a zwierzęta nie zawsze udaje im się przeżyć.

Miejscem, w którym mieszka pasiasty skunks, jest kontynent.

Skunks nie jest w stanie złapać ryby lub dużej ofiary, dlatego żeruje na małych gryzoniach, żabach itp. Zwierzę potrafi atakować bezradne króliki. Reszta menu zależy od pory roku. W ciepłym sezonie spożywa owoce, jagody, nasiona, roślinność.

Drapieżnik poluje głównie w nocy. Skunk ma zły wzrok, więc używa polowania na węch i słuch.

Zwierzę rzuca trochę łupu na ziemię, ale nie za nic, ale aby wyeliminować trującą skórę lub usunąć kolczaste włosy. Bez względu na to, co łapie skunks, je od razu. Skunks nie są przeciwni jedzeniu miodu, układaniu w ulu, jedzą całą zawartość, w tym plastry miodu i pszczoły.

Dla nich żądło użądlenia przez pszczołę nie stanowi żadnego zagrożenia, ponieważ gruby płaszcz zapewnia ochronę przed ukąszeniami. Tylko kufa może cierpieć.

Treści domowe

Jeśli zawierasz skunksa w domu, powinieneś postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi żywienia. Jedzenie nie powinno być ostre, niesolone, pikantne, o niskiej zawartości tłuszczu. Połowa diety powinna być warzywami i owocami. Do suplementów białkowych odpowiednie są gotowany kurczak, jajko lub ryba. Ryż, proso i inne zboża powinny być stale w diecie. Skunks konsumuje tylko naturalne produkty. Farma przynosi wiele korzyści, ponieważ eliminują gryzonie i niebezpieczne owady.

Jak już wspomniano, Ameryka jest miejscem, gdzie żyje skunks. Zdjęcia wyraźnie pokazują, jak wyglądają zwierzęta, pokazując charakterystyczne cechy gatunku. W Rosji, w czasach ZSRR, starali się zaaklimatyzować bestię, ale próby się nie powiodły.

Skunks to niesamowite dzikie zwierzęta żyjące na wolności. Są one wyposażone w specjalną ochronę i atrakcyjny wygląd, a także piękny charakter.

Hodowla

Rodzina skunksów jest poligamiczna, a jedyny samiec zaczyna "harem" kilku samic. Okres krycia u samic występuje raz w roku i trwa przez trzy dni, a po zapłodnieniu (koniec zimy jest początkiem wiosny), często dochodzi do zarodkowej diapauzy. Ciąża może trwać od 60 do 80 dni, w zależności od czasu, w którym zarodek wchodzi do macicy, a następnie w środku lata pojawiają się potomstwo 6-10 młodych.

Przed porodem samica ozdabia jej legowisko pod ziemią lub między kamieniami, ogrzewając je suchą trawą. Dzieci rodzą się ślepi i nadzy, karmią się tylko mlekiem, nie mogą się obejść bez matki. Ale po tygodniu otwierają oczy, po czterech, wiedzą, jak stać się postawą bojową, z podniesionym ogonem, a po dwóch miesiącach młodzież staje się niezależna i gotowa do walki.

Skunksy żyją w przyrodzie przez krótki czas, tylko 2-3 lata. Wynika to z chorób, na które są bardzo podatni: wścieklizny, zarazy i tularemii, poza tym zwierzęta te często wpadają pod przejeżdżające samochody na autostradach. W domu mogą żyć dłużej - do 10 lat.

Eastern spotted skunk

Spotted (wschodni) skunks ma bardzo piękny kolor sierści: na czarnym tle z paskiem występują śnieżnobiałe plamki, z których jedna znajduje się na czole, a kilka koniecznie na uszach. Jego siedlisko rozciągało się od Meksyku do Kanady. Równiny, wysokie łąki trawiaste, obszary leśne i pustynne - tu żyją skunksy tego gatunku. Nie boją się ludzi i często udają się na dziedziniec, odwiedzają śmietniki i mogą wspiąć się na strych.

Podobnie jak w przypadku pasiastych gatunków, zwierzęta polują w nocy, jednak w odróżnieniu od pierwszego, lubią wspinać się po górach i wspinać się na skały. Często organizują schronienia w pustych drzewach, rzadziej w norach. Przy najmniejszym zagrożeniu, nakrapiane zwierzę przyjmuje oryginalną akrobatyczną pozę, stojącą pionowo na przednich łapach w górę za pomocą ogona. Jeśli to odstraszanie nie pomoże, wówczas stosuje się "pachnący" strzał.

Sunda Badger

Śmierdzący borsuk lub teledu mieszka na wyspach Azji Południowo-Wschodniej (Borneo, Jawa, Sumatra itd.). Zewnętrznie wygląda jak zwykły borsuk, ale twarz jest podobna do świni z gołym czubkiem nosa, ogon jest krótki, włosy mają 3-4 cm długości, są czarne lub brązowe. Na czubku głowy znajduje się dekoracja z białą plamą.

Te zwierzęta były śmierdzące przezwisko, ponieważ w niebezpieczeństwie, podobnie jak skunksy, strzelają cuchnącym płynem z gruczołów pod ogonem. Żywią się podziemnymi częściami rośliny, larwami i owadami, roślinami, ptasimi jajami, padliną.

Opis i zwyczaje Skunk

Natura bardzo dba o siedliska niektórych gatunków zwierząt. Te zwierzęta od tysięcy lat swojego istnienia, dostosowane do lokalnych warunków i są dla nich idealne. W obu Amerykach istnieje kilka gatunków zwierząt, które żyją tylko tam i nigdzie indziej. Jednym z nich jest skunks.

Skunksy są bardzo znane ze swojej dualizmu: wygląda jak bardzo urocze i atrakcyjne zwierzę z puszystym czarno-białym futrem i wspaniałym krzaczastym ogonem, ale jeśli się boi, natychmiast spryskuje niezwykle śmierdzący sekret, znajdujący się w gruczołach odbytu pod ogonem i zamienia atakującego w panika. W naturze niezwykła kolorystyka ssaka jest sygnałem dla drapieżników i naturalnych wrogów, jednak jeśli dla kogoś takiego zagrożenia nie wystarczy, a rozpryski tajemnic będą wydawały się małe, skunk użyje ostrych, mocnych pazurów ukrytych w klapkach mocno zrośniętych, muskularnych nóg.

Największe są skunksy w warkoczach, ich waga sięga 4-5 kg. Najmniejsze - nierówne ważenie od 200 g do 1 kg. Pasiaste i meksykańskie skunksy są najczęstsze. Są to raczej duże i krępe zwierzęta, ich długość dochodzi do 40 cm, a ogon ma nawet 20-30 cm, a ich waga wynosi od 1,5 do 5 kg.

Skunksy mają duże zakrzywione pazury na łapach, dzięki którym mogą łatwo kopać ziemię.

Mają długie, grube i twarde futro. Na grzbiecie od głowy do ogona są białe paski. Pod ogonem skunksów znajdują się gruczoły, produkujące ciecz o obrzydliwym zapachu. To jest jego broń. Kiedy skunks jest w niebezpieczeństwie, odwraca się plecami do wroga, podnosi ogon i precyzyjnie wyrzuca ten obrzydliwy strumień o długości do 3 metrów dokładnie na cel. Jeśli ten płyn dostanie się do oczu, wróg staje się niewidomy przez pewien czas, a zapach tego płynu jest tak trwały, że nie można go usunąć przez kilka dni. Właśnie dlatego skunksy praktycznie nie mają wrogów. Chociaż może stać się ofiarą głodnego kojota lub kuguara.

Gdzie mieszka - żyje

Skunk żyje w prawie całej Ameryce Północnej od Kanady po Meksyk. Żyją głównie w lesie, preferując miejsca, które opanowali. Skunksy są wszystkożerne, polują na małe gryzonie, ryby, niszczą gniazda, a czasem nie wahają się przed zemstą. Ale mogą jeść trawę, liście, wszelkie owoce i orzechy. Głównie prowadzą nocne życie. W naturze skunksy nie żyją długo, 2-3 lata.

Dla komfortowej egzystencji skunksy wykopują normy i doły, mogą osiedlić się w już istniejącym, uprzednio bezwstydnie wykopali poprzedniego właściciela jednym z ich własnych poglądów, jeśli oczywiście pokrywają się z nim w sile i wielkości. Wspaniale wspinają się na drzewa. Latem i jesienią skunksy sumiennie gromadzą duże rezerwy podskórnej tkanki tłuszczowej, a zimą starają się spędzać więcej czasu w norach, stając się bardziej aktywnymi tylko przy pojawieniu się pierwszych wiosennych promieni słonecznych. Zwierzęta są wysyłane do zimowania w małych grupach i rodzinach, w tym samca, samicy i kilku młodych, lub jednego samca i kilku samic.

Skunks mają bardzo słaby wzrok, nie widzą niczego poza zasięgiem trzech do pięciu metrów, ale jego węch i słuch są dobrze rozwinięte. Skunksowie wolą zdobywać pożywienie i polować w nocy, wychodzić ze swoich schronów o zmierzchu.

Skunksy są bezpretensjonalne w jedzeniu, ich codzienne menu obejmuje różne jadalne korzenie, jagody i zioła, owady, małe płazy, jaja ptasie, nerki, orzechy, nie powodują podrażnień i resztki ludzkiego pożywienia. W poszukiwaniu pożywienia skunksy są uparte, a nawet bezczelne: wyrywają ziemię, wyrzucają liście i zgniłe kawałki kory, wędrują na obrzeża miast, wyrzucają śmieci i śmietniki.

Te ssaki nie mają wielu naturalnych wrogów - skunks nie jest tak łatwy do jedzenia, dzięki doskonałej biologicznej obronie. Nawet surowe niedźwiedzie boją się śmierdzącego skunksa i wolą ominąć futrzastą bestię, która lekko podnosi ogon i grozi ostrymi jak brzytwa zębami. Zdarzają się przypadki, gdy skunks stał się ofiarą lisów, dużych kuguarów i kojotów, ale są one bardzo rzadkie. Najczęściej ptaki drapieżne, znane ze słabego węchu, polują na skunksy.

W okresie godowym samce skunksa mogą zbierać harem z kilku samic, przez resztę roku skunksy, w przeważającej części, są samotnikami i nie są zbyt towarzyskie, nawet ze sobą. Zawody małżeńskie rozpoczynają się na początku wiosny, a w środku lata, po krótkiej ciąży, samica przynosi potomstwo: od sześciu do dziesięciu młodych. Nowonarodzone skunksy rodzą się niewidome i bardzo zależne od matki, przez półtora miesiąca karmią się tylko mlekiem, a dwa tygodnie po urodzeniu ich oczy zaczynają się stopniowo otwierać. Maluchy rozwijają się szybko, rosną i stają się silniejsze, a już po czterech miesiącach mogą być poważnym "pachnącym" niebezpieczeństwem zakłócenia spokoju.

Młode skunksy pozostają z matką około dwóch miesięcy po otwarciu oczu. Bezustannie podążają za nią, ucząc się zdobywać własne pożywienie i bronić się przed wrogami.

Domowe skunksy

Ostatnio wielu utrzymuje skunksy jako zwierzęta domowe, po usunięciu gruczołów odbytowych, wydzielając nieprzyjemny sekret. Ale niektórzy właściciele nie zwracają na to uwagi i pozostawiają swoją "broń" skunksowi. W domu skunksy mogą żyć 5-6 lat. Jednak w niektórych stanach USA skunksy jako zwierzęta domowe są zabronione przez prawo, ponieważ uważa się, że skunksy mogą być nosicielami wścieklizny.

Ale to nie znaczy, że skunks nie może zostać zwierzakiem! Jest to bardzo dobroduszne i towarzyskie zwierzę, z nim, o bardzo przyjaznym charakterze. Jeśli domowe koty lub psy mogą czasem pokazać swój charakter, pies może żuć buty, kot może drapać meble, a skunks nigdy tego nie zrobi. Skunks są bardzo lojalni i serdeczni. Nie obrażają innych zwierząt domowych i małych dzieci. Najczęściej dzieje się odwrotnie. Dlatego upewnij się, że zwierzę nie cierpi w momencie gry.

Naucz zwierzęciu rąk od pierwszych minut randki. Więc uczysz zwierzę, by ci zaufać. Skunks nigdy nie gryzą swojego mistrza. Odpowiadają na pieszczoty i miłość, kiedy się z nimi bawią. W przypadku gier kupuj zabawki w sklepach zoologicznych. Zrobią to wszelkiego rodzaju kule, duże myszy i kije. Spróbuj wybrać średniej wielkości zabawkę z minimalnymi drobnymi szczegółami, aby skunks nie ugryzł ani nie zjadł niczego. Skunk potrzebuje klatki, w której może czuć się bezpiecznie. Nie przeszkadzać zwierzęciu podczas snu i odpoczynku. Nie zapomnij umieścić w klatce miejsca suchej trawy, aby zwierzę mogło w nią zagrzebać. Pozostaw klatkę otwartą, aby zwierzę mogło poruszać się swobodnie po domu. Nie możesz bać się roślin domowych ani mebli - skunksy nigdy niczego nie ranią, ale potrafią się poruszać. Będziesz zaskoczony, jak miłe są zwierzęta.

Nie zapominaj, że skunks to nocne zwierzę. Jeśli nie chcesz, żeby cię obudził w nocy, żeby zagrać, zamknij drzwi do sypialni. Samo zwierzę jest w stanie bawić się w obecności zabawek. Nie uczcie zwierzęcia spać w nocy. On sam zrestrukturyzował się do codziennej rutyny. Skunk potrzebuje dużych pazurów, nie do ochrony, ale do jedzenia. Absolutnie nie drapią się jak koty. Aby nie dopuścić do niedogodności dla zwierząt domowych, cęgi raz na tydzień obcinaj gwoździem. Zabieg jest absolutnie bezbolesny dla zwierzęcia.

Pamiętaj, że zimą w dzikim skunksie hibernacji. W domu tak się nie dzieje, ale zwierzę potrzebuje znacznie więcej czasu na sen i mniejszej ilości jedzenia. Dieta skunksa składa się z owadów i korzeni roślin, co jest dość trudne do zapewnienia. Nakarm swój ulubiony filet z kurczaka, warzywa, suszone owoce i nasiona. Skunks bardzo lubi zboża i jagody. Odpręż się ze swoim zwierzakiem! Jeśli nie masz czasu na gotowanie, skunks chętnie zje suche karmy dla psów. Jednak sama dieta szybkiej żywności nie jest tego warta. Prowadzą do rozwoju kamicy.

Skunks nie wymagają żadnych specjalnych szczepień. Możesz zrobić szczepienia dla psów zgodnie ze standardowym planem. Dwa razy w roku warto wykonywać preparaty z robaków, nawet jeśli zwierzę nie chodzi. Chodzenie po skunksa to duży stres. Kiedy ich gruczoły są usunięte, nie mogą się bronić przed kotami i psami w sposób, w jaki są przyzwyczajeni. Jeśli potrzebujesz przetransportować zwierzę, zrób to w klatce dla kotów. Zwierzęta domowe są bardzo nieśmiałe.

Nie zaczynaj skunk house od dwóch lat. Oswajanie może zająć dużo czasu. Dorosłe zwierzę żyjące na wolności, nieufne wobec człowieka. Nie będziesz w stanie zbudować z nim relacji zaufania. Nieletni przeciwnie, są bardzo łatwo oswojeni i wyszkoleni. Mogą zrobić świetną kampanię na domowe spotkania i gry. Skunksy wcale nie są agresywne i bardzo miłe dla wszystkich. Warto o tym pamiętać, zapraszając gości. Zwierzę może być bardzo przestraszone przez głośne dźwięki i nieznane twarze, wtedy zapadnie w długi sen i apatię.

Z troską, będziesz mieć w domu słodkie, miłe zwierzątko, które zadowoli domowników.

Obejrzyj wideo: YZ125 Tear Down Part 3: Removing 2 stroke Clutch, Clutch Basket, & Discs (Styczeń 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org