Ptaki

Jak wygląda ptak dawn

Pin
Send
Share
Send
Send


Kawka to mały ptak o czarnym upierzeniu, o metalicznym połysku. Tylko jej głowa i pierś są popielate. W jego wyglądzie jest bardzo podobny do kruka, ale jego wymiary są zauważalnie mniejsze: ciało ma około 30 centymetrów długości, a waga rzadko przekracza 250 gramów. U dorosłych ptaków oczy są jasne, czasami niebieskie, młode mają ciemne oczy. Rachunek i nogi są czarne.

Kawka to ptak towarzyski, od wczesnej wiosny do późnej jesieni latają razem z gawronami. Łącząc się z ciągnikami podczas orki wiosennej, ptaki szukają w ziemi dżdżownic, owadów i ich larw. W lecie, łącząc się z gawronami i szpakami, kawki lecą na skoszone łąki i pola w poszukiwaniu pożywienia.

Jesienią, po odejściu gawronów, dołączają do szarych wron, razem spędzają noc na drzewach na dziedzińcach iw parkach miejskich. Rano wylatuj z miasta na wysypiska lub pola, gdzie żyją. Zimą wysypiska śmieci odgrywają ważną rolę w ich żywieniu, a czasem pomagają przetrwać.

Jak odróżnić po śladach

Ptak kawka pozostawia ślad, który wygląda jak wrona, ale zauważalnie mniejszy. Według rozmiaru odciski łap można raczej pomylić z chwastami. Ale czterdzieści głównie przeskakuje, a kawka kiwa się sprężyście, jednocześnie kładąc nacisk na palce. Dlatego średni kalus podeszwy nie zawsze jest dobrze wydrukowany na torach.

Palce na jej łapach są nieco pulchne, z krótszymi pazurami. Wpływa to na długość wydruku, która jest krótsza niż w przypadku sroki. Długość kroku wynosi około 15 centymetrów, a szerokość ścieżki wynosi prawie 5 centymetrów.

Kawka to ptak, który nie niszczy gniazd innych ludzi, w przeciwieństwie do swoich wron. Niszcząc dużą liczbę szkodników owadów, ci przedstawiciele świata ptaków przynoszą znaczne korzyści ludziom. W niektórych przypadkach, w poszukiwaniu jedzenia, mogą powodować znaczne szkody w ogrodach i melonach. Ale to nie jest szkoda, tylko chce jeść.

Głównymi miejscami dystrybucji są miasta i duże wioski. Rzadko żyją na skalistych obszarach wybrzeża, w lasach również występują nieczęsto. Kawka to ptak gniazdujący w pobliżu mieszkania człowieka: pod okapem domów, na strychach, w kominach, w pustce budynków. Czasami robi gniazdo w zagłębieniu starego drzewa.

Zagnieżdżanie

Żyją w oddzielnych parach lub małych stadach. Często tworzą wspólne kolonie z wieżami. Zaczynają budować gniazda później niż ich sąsiedzi, w pierwszej dekadzie kwietnia. Mieszkanie wznosi się za pomocą pary, przeciągając pierwsze suche gałązki, a następnie szmaty i papier, aby przykryć tacę.

Kawka - ptak składający jaja w pierwszej połowie maja. W ich gniazdo może być od 3 do 7 sztuk. Jaja mogą mieć niebiesko-zielony lub jasnoniebieski kolor z zielonkawobrązowymi plamkami. Kresowanie trwa 18 dni. Pojawiające się pisklęta są w gnieździe przez kolejny miesiąc.

Galka - ptak wędrowny?

Mieszkają w Europie, Azji, na północy Afryki. Ptaki gniazdujące w północnych regionach Eurazji, ruchome, w październiku lecą na południe, zimą w Chinach i wracają w lutym. W Europie, na Kaukazie, w Azji Środkowej, kawka żyje osiadły. Ale zimą, czasami nawet w tych miejscach ptaki poruszają się w obszarze gniazdowania.

Ogólna charakterystyka i opis

Kawka (corvus monedula) jest ptakiem średniej wielkości. Długość jego łydki wynosi około 39 cm z ogonem. Waga nie przekracza 170-280 gramów. Samce są nieco większe niż samice. Jest to jedyna zewnętrzna różnica między płciami.

Ptak ma gęsty kształt, a nie duży, ale silny dziób. Upierzenie na plecach jest pomalowane na srebrno-szary kolor, a skrzydła i ogon - na szaro. Reszta ciała pokryta jest czarnymi piórami.

Ptaki mają niezwykły kolor oczu. W naturze są kawki z niebieską, a nawet zieloną tęczówką.

Żywot ptaków na wolności wynosi do 10 lat, w ludzkich rękach będzie żył do 17 lat. Wynika to z różnych warunków życia i diety.

Siedliska

Te ptaki znajdują się w Starym Świecie, w zachodniej Azji. Ponadto niektóre populacje żyją na kontynencie północnoafrykańskim. W regionach północnych i wschodnich kawaki prowadzą wędrowny tryb życia. Stare osoby, dla których loty stają się przytłaczające, w ciepłe zimy pozostają w domach.

Barwiony instynkt jest dobrze rozwinięty od dawna, więc poruszają się w dużych koloniach.

Ponieważ mieszkanie dla nich jest odpowiednie:

  • dziuple
  • lofty budynków
  • szczeliny skalne
  • dachy domów
  • billboardy,
  • nory zwierzęce
  • rzucone gniazda innych ptaków.

Kawki są przywiązane do osoby, ponieważ obok znajduje się więcej źródeł żywności. Jednocześnie preferują stare budynki i lokale niemieszkalne, uważając je za optymalne do celów domowych.

Reprodukcja i potomstwo

Gałki wciąż młodzi wybierają partnera, z którym pozostają do końca życia. Wewnątrz pary manifestuje się takie emocje, jak czułość i troska. Wyrażają się w czesaniu piór partnera i wymianie otrzymanej żywności.

W marcu świt rozpoczyna okres małżeństwa. Gniazda wykonane są z gałązek, gałązek, liści i sęków. Miękka warstwa składa się z pajęczyn, piór i futra zwierząt.

W maju samica składa jaja, których liczba wynosi od 4 do 7. Ich kolor zmienia się od jasnozielonego do niebieskiego. Okres inkubacji trwa około 20 dni. Ciało wyklutych piskląt jest całkowicie nagie, a pierwsze dni życia są zamknięte. Pisklęta są chciwe i wymagają karmienia co dwie godziny. Para karmi potomstwo przez następne 14 dni, po czym pisklęta są gotowe do samodzielnego życia.

Kontrola zasilania

Ptaki na wolności zjadają wszystkie rodzaje owadów, wyciągając je spod kory drzew. W tym celu nazywane są pielęgniarkami leśnymi i uważane są za bardzo przydatne ptaki, wraz z dzięciołem. Kawki walczą nie tylko z owadami, ale także zmniejszają populację szkodliwych gryzoni.

Z drugiej strony ptaki powodują znaczne szkody w rolnictwie. W okresie żniw nie są przeciwni ucztowaniu na ziarnach zbóż na polach. Uprawiane drzewa w ogrodach i innych jagodach są trafione.

Kawki - zręczny i zwinny drapieżnik. W trakcie polowań nagle atakuje swoje ofiary: małe gryzonie, chrząszcze, motyle. Ptaki, które żyją w pobliżu zbiorników wodnych lub nad brzegiem morza, żywią się rybami, mięczakami i skorupiakami, które niosły na falach.

Udomowienie i oswajanie

W ludzkim życiu daw są obecne od niepamiętnych czasów. Próby udomowienia tych ptaków trwają do dziś. Wymaga to cierpliwości i nie zawsze wieńczy sukces, ponieważ są to dzikie ptaki.

Zwierzę potrzebuje dużej przestrzeni, w której mógłby swobodnie latać. Do tego pasuje przestronna i solidna woliera.

Jeśli chodzi o jedzenie w niewoli, obgryzanie kawka będzie musiało być karmione co dwie godziny, zmiażdżone jedzenie i siłą. Faktem jest, że pisklęta wciąż same nie połykają jedzenia. Dorośli w domu wymagają pokarmu identycznego z tym, do którego są przyzwyczajeni w środowisku naturalnym. Jest to kolejna trudność w utrzymywaniu ptaków niezdominowanych.

Interesujące fakty

Ptaki mają zadziwiająco dźwięczny i osobliwy głos. Gromadzenie się w stadzie, kawka głośno i ciągle "łyki", rozmawiają między sobą.

Ptaki są z natury bardzo aktywne, wesołe, ale jednocześnie dość podejrzane i bardzo ostrożne. Dlatego bardzo trudno jest oswoić dorosłego z ludzką ręką.

Kawki mają fenomenalną pamięć. Na pewno będą pamiętać osobę, która zniszczyła ich gniazdo, nawet jeśli były pisklętami. Jeśli podejdzie bliżej, ptak wywoła okropny zgiełk i zachowa się wyjątkowo agresywnie w stosunku do sprawcy.

Kawki mają przenikliwy wzrok, który nie jest osobliwy dla innych przedstawicieli świata zwierząt. Co ten ptak nie odwraca wzroku i patrzy prosto w twoje oczy. To sprawia, że ​​pierzaste są bardzo fotogeniczne, a ich ekspresja znacząca.

Jeśli z tego artykułu nauczyłeś się czegoś nowego i interesującego, zostaw swoje komentarze i podziel się z przyjaciółmi w sieciach społecznościowych.

Bird daw: opis

Ptaki tego gatunku, jak już wspomniano, nie są zbyt duże. Kawka to ptak o długości ciała 30-35 cm i wadze 200-280 g. Skrzydła są lekko skrócone, o rozpiętości 65-75 cm, ogon jest wąski.

Upierzenie jest gęste. Skrzydła, ogon i tył są w kolorze czarnym z niebieskim odcieniem. Klatka piersiowa i głowa są szare, o pięknym srebrzystym odcieniu. Stopy trochę czarne, ciemne dzioby, niebieskie oczy, bardzo wyraziste i piękne.

Sposób życia

Kawka - zimujący ptak czy wędrowiec? Na to pytanie nie można jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ sposób życia tych ptaków jest nomadyczny, siedzący i migrujący. Porozmawiajmy o tym bardziej szczegółowo. Kawki mieszkają w Europie Środkowej i Zachodniej, występują również w Afryce Północnej i Azji. Mieszkańcy północni są wędrowni, wszyscy inni członkowie tego gatunku są uważani za siedzących lub wędrujących. Migranci udają się na zimę na południe w październiku i wracają do domu w lutym.

Kawki są bardzo zwinne, krzykliwe, towarzyskie i inteligentne. Ich najlepszymi przyjaciółmi w królestwie ptaków są gawrony, to w ich towarzystwie ptaki lubią chodzić po polach i ogrodach, głośno krzycząc na siebie charakterystycznymi dźwiękami "ka-ka". Żyją w parach, gromadząc się w stadach, liczących do kilkudziesięciu ptaków.

W dzisiejszych czasach kawki wolą żyć obok ludzkich mieszkań i budować gniazda na starych i opuszczonych budynkach. Ptakom znacznie łatwiej jest zdobyć własne jedzenie w pobliżu ludzi, a w osadach jest więcej komunikacji niż na obszarach leśnych, a te ptaki uwielbiają rozmawiać. Jeśli w lesie żyje trzódka, ich gniazda znajdują się na wysokich starych drzewach z zagłębieniami. Także czarne wrzaski można spotkać w gajach, na skalistych wybrzeżach iw nasadzeniach, obok pól uprawnych.

Kawka to ptak, który nie należy do zagorzałych wegetarian i uwielbia jeść pająki lub inne owady, dżdżownice, mięczaki. Kiedy warunki terenowe na to pozwalają, czarne ptaki mogą polować na małe gryzonie, takie jak norniki i myszy.

Oprócz żywności pochodzenia zwierzęcego ziarna i nasiona, owoce i jagody są zawarte w diecie dawek. Pojemniki na śmieci i śmietniska to prawdziwe kantyny dla ptaków z dużą ilością różnorodnego jedzenia. W tych miejscach zawsze można znaleźć coś pysznego.

Piórkowate krzyki są bardzo przyszłościowe i oszczędne. Kiedy uda im się zdobyć żywność w dużych ilościach, robią zapasy pod korzeniami drzew, pod liśćmi lub w innych ustronnych miejscach. W złych warunkach pogodowych, kiedy głód może grozić, takie magazyny bardzo im pomagają.

Habitat

Ten ptak żyje w całej Europie, od Oceanu Atlantyckiego po góry położone w północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Co więcej, zasięg rozciąga się na Jenisej i Ałtaj. Na terenie Europy mieszkam wszędzie. Nie można ich spotkać tylko w Finlandii i na Półwyspie Skandynawskim. Ulubionymi siedliskami w przyrodzie są skaliste wybrzeża mórz i wysokie brzegi rzek, góry. Nie osiedlają się tylko na bagnach lub zbyt otwartych terenach. Pozostałe rodzaje krajobrazu są odpowiednie dla tego ptaka.

Większość przedstawicieli tego gatunku można znaleźć w małych miastach i miasteczkach, w pobliżu których znajduje się otwarta przestrzeń.

Wiadomo, że już w XII wieku ptaki te osiadały w miastach. Dziś ptaki te zamieszkują obszary bardziej zaludnione niż na wolności. Wybierają w nich stare budynki, wieże i inne budynki. Aby kawka mogła zbudować gniazdo, zrobi to każda otwarta przestrzeń. W mieście łatwo znajdują jedzenie.

Populacje na północy i wschodzie zasięgu są migracyjne. Reszta może błąkać się w poszukiwaniu jedzenia.

  1. Alpine. Długość ciała wynosi 36-38 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 74-84 cm, ważą 190-250 g. Ich upierzenie jest czarne i błyszczące, a ich nogi są pomalowane na czerwono. Bill jest żółty, krótki. Skrzydła alpejskiej kawki są wąskie. Samce tego gatunku są nieco większe od samic. Młode osobniki są również czarne, ale ich upierzenie nie świeci. Ich rachunek ma żółtawy kolor, a ich nogi są brązowe. Alpejskie świty żyją w Maroku, a także od Półwyspu Iberyjskiego do samych Chin. Wolą osiedlić się w górach.
  2. Daurskaya. Długość ciała tych ptaków wynosi 31-33 cm, w zależności od cech zewnętrznych jest bardzo podobna do europejskiej, ale te dwa gatunki różnią się cechami kolorystycznymi. Te części, które są koloru szarego w przedstawicieli europejskich i białe w dahuryjskich. Mieszkają we wschodniej Azji (to jest na wschód od Rosji, a także w Korei i Chinach). Mieszka na wzgórzach w górach. Jak również doliny rzeczne. Możesz także spotkać się z dahuryjskim darem w otwartym lesie.

Interesujące fakty

  • Rosyjska nazwa tego ptaka pochodzi od starosłowiańskiego słowa, które można przetłumaczyć na język współczesny jako "czarny". To słowo jest czasami nazywane nie tylko przedstawicielami gatunku, ale także ptakami, które wyglądają jak one na powierzchni. To są wrony lub czarne kury. Wcześniej słowo to nazywano ludźmi o czarnych włosach. Uważa się, że nazwa jest imitacją głosu ptaka.
  • Łacińska nazwa gatunku "monedula" najprawdopodobniej pochodzi od dwóch słów: "monedula", co oznacza monetę lub pieniądze, a także "edo", które można przetłumaczyć jako "jem". Owidiusz wspomina ptaka w swoich "Metamorfozach". Opowiada o greckiej księżniczce, która zdradziła swój kraj za pieniądze. Z tego powodu księżniczka została przemieniona w ptaka, który bardzo kocha lśniące rzeczy.
  • W przyrodzie jest tak wiele ptaków tego gatunku. Liczba ta nie może być dokładnie nazwana, ale uważa się, że istnieje od 20 do 90 milionów.Jednak większość ludności żyje w Eurazji.
  • Obejrzyj wideo: CZY TO PTAK? CZY TO SAMOLOT? Until Dawn #7 (Styczeń 2023).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org