Ptaki

Jak wygląda finch?

  • Udostępnij
  • Aby powiedzieć
  • Aby polecić

Są kraje, w których popularna jest turystyka ptasia. To jest cała nauka, która ma swoich fanów i profesjonalistów. Dla niej jest nawet specjalny termin pochodzenia angielskiego, który w rosyjskim stylu brzmi jak "berding".

Często ludzie nawet nie zauważają tych ptaków, które żyją w pobliżu. I na próżno! Wśród zwykłych ptaków są dość atrakcyjne gatunki, charakteryzujące się doskonałym śpiewem i jasnym kolorem.

Zięba można znaleźć w całej Europie. Ptak jest dość bezpretensjonalny dla siedliska, więc osiada nie tylko na obszarach leśnych, ale także w miejskich ogrodach i parkach. Jeśli wykonasz swoje obserwacje, możesz dowiedzieć się, czy zięba jest ptakiem wędrownym czy nie. Odpowiedź zostanie również podana w tym artykule.

Dlaczego zięba?

Aby zrozumieć kwestię pochodzenia nazwy, warto odnieść się do rosyjskiego folkloru. Jest znak, że skowronek śpiewa do nadejścia lata, a zięba do powrotu mrozu. Ptak przybywa z zimowania dość wcześnie, kiedy wiosna jeszcze nie weszła w pełni w swoje prawa. Natychmiast zaczynają śpiewać. Ludzie zaczęli mówić, że śpiew zięby ostrzega osobę, że będzie musiał kłuć, to znaczy, że warto poczekać na wiosenne przymrozki. Łacińska nazwa ptaka tłumaczy się jako "cool". Być może oznacza to, że nadejdzie mróz.

Według innej wersji, zięba została nazwana tak, ponieważ podczas śpiewu wczesną wiosną, nagle przerwał swoje tryle. Wydaje się, że jego oddech był z zimna. Ten ptak również drży trochę po śpiewie. Ale jak wygląda ptak finch?

Wygląd

Gatunek należy do rodziny Ryukov. Opis ptaka (zięba) lepiej zacząć od tego, że wygląda jak wróbel. Tylko jego upierzenie jest o wiele jaśniejsze. U samców, szczególnie w sezonie lęgowym, głowa i szyja mają kolor niebieski. Ich policzki, gardło, bordowy tonu piersi i czoło - czarny.

Na czarnych skrzydłach są lekkie paski. Ogon ciemnego odcienia z zielonym odpływem. Jesienią, paleta kolorów zanika, kolor zmienia się na brązowy kolor. Kolor kobiety jest zdominowany przez szarozielone odcienie.

Istnieje wiele podgatunków zięb. Każdy z nich ma charakterystyczne cechy wyglądu. Na przykład rozmiar ciała lub kształt dzioba.

Funkcje zakwaterowania

Zięby są klasyfikowane jako ptaki wędrowne. Dlatego nie można powiedzieć, że jest to ptak zimujący. Zięba może przystosować się i pozostać na zimę, jeśli wybrała odpowiednie miejsce dla siebie. Wiele zależy od regionu zamieszkania. Finches są rozliczane, wędrujące, migrujące.

Do zimowania nie zawsze opuszcza granice jednego kraju. Może wybrać region południowy, gdzie zima jest łagodniejsza. Dla ptaków latających gromadzą się w stadach 50-100 osobników. Lecą z prędkością 55 kilometrów na godzinę. Po drodze mogą zatrzymać się w obszarach bogatych w żywność. Kilka dni później ich lot trwa. W miejscach zimowania żyją w paczkach. Wróble czasem przylegają do nich.

Zięby wracają wczesną wiosną. Osiedlają się tam, gdzie są drzewa - w lasach, parkach miejskich, gajach. Dają pierwszeństwo świerkowym lasom świerkowym, jasnym lasom sosnowym, lasom mieszanym. Często latają do miejsca, w którym przebywali ostatniego lata. Takie ptaki bardzo szybko latają i skaczą po ziemi.

Zięba to ptak pięknie śpiewający. Jej piosenki są głośne i dźwięczne. Istnieje wiele odmian śpiewu, w zależności od indywidualnych cech gatunku. Tryle są podobne do tych wykonywanych przez skowronka.

Chant trwa trzy sekundy. Następnie następuje krótka pauza i powtórzenie melodii. Młode ptaki grają melodie, które nie różnią się pod względem złożoności. Uczą się od dorosłych, stopniowo zdobywając umiejętności i doskonaląc swoją wirtuozerię.

Dźwięki, które mają zgrubienia, różnią się w zależności od regionu zamieszkania. W sumie jego repertuar ma do dziesięciu utworów. On wykonuje je po kolei.

Dla tych ptaków można przewidzieć nie tylko nadejście wiosny, ale także prawdopodobieństwo deszczu. Przed deszczem wykonują ryu-ryu-ryu. Jesienią śpiew staje się cichy. Jest to spowodowane najprawdopodobniej wraz z końcem okresu reprodukcji. Samiec nie musi już przyciągać uwagi swojego towarzysza.

W domu ptak śpiewa głośno od stycznia do września. Jednak lepiej nie zaczynać od niej jako zwierzątka. Zięby nie lubią żyć w klatkach. Są bardzo nerwowi, próbują odlecieć, mogą odmówić śpiewania. W niewoli są narażeni na otyłość, pojawiają się problemy z oczami. Jeśli jednak taki ptak pojawił się w domu, należy zwrócić uwagę na jego dietę. Powinien być bliżej natury. Jak ptaki jedzą na wolności?

Zięba ptaka zjada zarówno pokarm roślinny, jak i zwierzęcy. W tym celu łapie różne owady, szukając ziarna. Dziób jest bardzo wytrzymały. Uzupełniają go silne mięśnie twarzy. Dlatego ptak jest w stanie przebić skorupę chrząszcza lub skorupę nasienną.

Zięba nie służy do jedzenia nasion zasianych na polach. Pracownicy rolni często narzekają na nie. Ale jedzenie ogromnej liczby owadów przynosi więcej korzyści, jak uprawy agrarne i plantacje leśne.

Zwłaszcza wiele owadów, które eksterminują w okresie pojawienia się piskląt. Zięby karmią je wyłącznie pokarmem białkowym. Co nie jest tak powszechne wśród ptaków tej rodziny.

Hodowla

Wiosną ptaki, zięby, których zdjęcia i opisy są przedstawione w artykule, przybywają w stadach zjednoczonych przez płeć. Mężczyźni powracają wcześniej. Są trzymane oddzielnie od kobiet. Proces reprodukcji rozpoczyna się od kuszących przyjaciół na ich terytorium. W tym celu mężczyźni śpiewają wokalnie. Brzmi jak ćwierkające pisklęta.

Marzec rozpoczyna sezon godowy. Przed zwabieniem dziewczyny, mężczyźni muszą zająć miejsce gniazdowania. Zwykle wybrane miejsce ubiegłego roku. Jeśli w pobliżu miejsca gniazdowania znajdują się konkurenci, są natychmiast usuwane. Dlatego są częste walki między dorosłymi a pierwszymi latami.

W tym czasie samce zachowują się zgryźliwie, nieustannie walcząc, często przerywając pieśni, a ich upierzenie na głowie jest wygładzone.

Zięba żeńska jest w pobliżu. Leci do mężczyzny, siada obok niego na gałęzi lub na ziemi. Samica zgina łapy, podnosi skrzydła ogonem. Jej głowa jest wyrzucona, a od dzioba przychodzi cichy "zi-zi-zi". Tak powstaje para.

Miesiąc później zaczynają budować swój dom. Najważniejsze w tym przypadku jest kobieta, a mężczyzna tylko pomaga. Naukowcy szacują, że zbiera on materiały do ​​budowy gniazda z ziemi. Ona schodzi około 1300 razy. Z ziemi gniazdo buduje się w odległości czterech metrów. Chociaż wysokość i wygląd drzewa może być bardzo różna.

Budowanie gniazda zajmuje tydzień. Zwykle gniazdo ma kształt miski. Ptak używa mchu, cienkich prętów, trawy, korzeni jako materiału. Mocowanie to tkanina. Gniazdo ma raczej grube ściany - około dwóch centymetrów. Część zewnętrzna pokryta jest mchem, porostami lub korą. Wewnątrz miski pokryte są pióra, dół, wełna. Taki dom nie zawsze można zobaczyć z ziemi, dzięki dobrym przebraniem.

Samica składa się z 3 do 6 jaj. Mają zielonkawy odcień z czerwonymi plamkami o nieregularnym kształcie. Samica je wysiaduje, a jej partner przynosi jedzenie, dbając o nią. Ale samca nie wyróżnia monogamia. Może znaleźć sobie innego partnera do krycia, nie zapominając o opiece nad swoim potomstwem.

Pisklęta ptaka zięba urodziły się dwa tygodnie po zniesieniu. Mają widoczną czerwoną skórę. Ciemny puch pokrywa tylko tył i głowę. Dzieci są bezradne. Rodzice wkładają je w ukąszenia owadów. W tym okresie nie można ich zakłócić. Każda zewnętrzna interwencja spowoduje, że rodzice opuszczą gniazdo, a pisklęta umrą.

Do połowy czerwca pisklęta są gotowe do opuszczenia gniazda. Rodzice nadal pomagają młodym ptakom przez kilka tygodni. Pod koniec lata para może mieć drugi potomek. Tylko tym razem w sprzęgle będzie znacznie mniej jaj.

Długość życia

Zięby są leśnymi ptakami, które szukają pożywienia dla siebie i kurcząt na ziemi. Często są ofiarami drapieżników. Być może dlatego nie żyją długo. Chociaż w niewoli, ich średnia długość życia wynosi do dwunastu lat.

Występują one w przyrodzie bardzo często, więc nie należą do rzadkich gatunków ani zagrożonych. Zięby nie stanowią zagrożenia ani wartości dla osoby i nie powodują szkód. Dlatego nie można ich znaleźć w Czerwonej Księdze. Chociaż sieć zawiera wiele pięknych zdjęć mężczyzn o jasnym kolorze. Sugeruje to, że ptak jest popularny wśród obserwatorów ptaków.

Wymiary i struktura

Nie tylko pod względem wielkości, ale zgodnie z konstytucją, finch przypomina wróbla. Waga dorosłego osobnika nie przekracza 40 gramów, a długość ciała wynosi 14-16 cm. Długi i ostry dziób ma regularny stożkowy kształt. Jego górna część jest nieco obniżona do czubka. Nozdrza są lekko pokryte piórami. Rozpiętość skrzydeł skrzydeł może osiągnąć 28 cm, ogon jest średniej wielkości, z wycięciem w środku. Słabo wyglądające palce ptaka są uzbrojone w silne i ostre pazury. Życie zięba w warunkach naturalnych wynosi około 12 lat.

Kolor upierzenia dla mężczyzn

Sposób, w jaki wygląda finch, zasługuje na szczególną uwagę. Im starszy ptak, tym jaśniejsze jego upierzenie. Czarne czoło, szyja jasnoniebieska, tocząca się w czerwono-brązowej, tym samym ceglastym odcieniu i piersi. Brązowy tył bliżej ogona nabiera zielonkawego koloru, a dolna część ciała ma kontrastujący biały kolor. Te z najbardziej zewnętrznych piór, które są najmniejsze, mają piękny ciemnoniebieski kolor. Czarne skrzydła z szerokimi i wąskimi białymi paskami i żółtym obramowaniem wyróżniają się bardzo skutecznie. Dolne tylne pióra ogona są blado-białe, z czarnymi łuskami na krawędziach. Szare pióra ogona, znajdujące się w środku, mają żółtą obwódkę, wszystkie pozostałe są czarne, pokryte od wewnątrz dużymi białymi plamami.

Wokół jasnobrązowe oczy - pierścionki w kolorze brązowym. Dziób samca zmienia kolor w zależności od pory roku. Wiosną, w okresie godowym, ma niebieskawy kolor, a zimą staje się całkowicie brązowy.

Samice upierzenia kolorowego

Dorosłe samice, w przeciwieństwie do samców, nie mogą pochwalić się tak jaskrawym upierzeniem. Jest bardzo ważne, aby były mniej zauważalne w okresie piskląt, dlatego zakres kolorów samic jest spokojniejszy i bardziej powściągliwy. Upierzenie górnej części ciała ma ciemnobrązowy kolor, dolny jest nieco jaśniejszy, bez nagłych przejść. Głowa i kark zielonkawy odcień. Całkiem inny kolor niż dorosłe samice Finch w pierwszych tygodniach życia. Cechą upierzenia pisklęcia jest tylko mała biała plama z tyłu głowy.

Pochodzenie nazwy

Gdzie ten wesoły i energiczny ptak otrzymał tak ciekawe imię? Rosjanie bardzo trafnie nadawali nazwy różnym ptakom, zwracając uwagę na specyficzne cechy ich zachowania. Wspólny finch, będący ptakiem wędrownym, czasami pozostał, aby spędzić zimę w swoich ojczystych krajach. Być może jego kulawy wygląd w okresie silnych mrozów wywoływał współczucie mieszkańców, dla których nadał mu takie imię. Według innej wersji, zięba została tak nazwana ze względu na jej osobliwość jesienią i wiosną, aby zebrać się w stadach na zyabi.

Obszar dystrybucji

Ten ptak często można znaleźć w większości Europy, w Afryce Północnej i praktycznie na całym terytorium Rosji. W Nowej Zelandii jest to najczęstszy rodzaj wróblowaty.

Wspólna finch żyje w szerokiej gamie leśnych krajobrazów - liściastych i iglastych. Preferuje osiedlenie się w dojrzałych i chłodnych lasach, w krzakach, na skraju lasu, w brzozowych gajach i lasach sosnowych. Jedynymi wyjątkami są mokre i bagniste obszary, a także obszary ciemnego lasu. Często można go zobaczyć w pobliżu mieszkania ludzi - w ogrodach, ogrodach, parkach, na cmentarzach. Niektóre ptaki zimują w Europie Środkowej, inne migrują do Morza Śródziemnego i do podgórskich lasów Kaukazu.

Zięba

W dawnych czasach taki zwyczajny finch był bardzo poważny: jego śpiew był bardzo wysoko ceniony i zapłacił dużo pieniędzy za ptaka. W niewoli ptaki mogą zacząć śpiewać już w styczniu. W naturalnym środowisku utwory brzmią od wiosny do połowy lata. Już w lipcu słychać coraz mniej zięb.

Głos tego ptaszka brzmi jak dzwoniący walący się tryl. Jest poprzedzony cienkim gwizdkiem. Zwykle utwór składa się z jednego lub dwóch kolan, które są powtarzalnie powtarzane jeden po drugim i kończą się rodzajem "skoku" - krótką ostrą nutą. Miłośnicy mogą dokładnie odróżnić te plemiona, nadając im konkretne nazwy. Czas trwania jednej piosenki trwa około trzech sekund, po której następuje krótka pauza i wszystko się powtarza. Zięba, używając dźwięków, jest zdolna do przekazywania różnych sygnałów, oznaczających lęk, zaloty, agresję itp. W swoim własnym języku może dać sygnał do startu lub wyrażenia strachu.

Zwykłe ozdobne zięby są dziś znacznie mniej powszechne w mieszkaniach miejskich niż wcześniej.

Funkcje zachowania

Ptaki żyją parami, starając się zbliżyć do siebie, jednocześnie bardzo zazdrośnie strzegąc swojego terytorium przed sąsiadami. Po okresie lęgowym, gdy pisklęta dorastają, zięby gromadzą się w dużych stadach, łącząc się z innymi członkami rodziny zięb i znikają z naszego obszaru na okres zimowy. Tylko niektóre samce pozostają na zimę.

Wspólne finch, którego opis podany jest powyżej, jest bardzo energicznym ptakiem, zręcznym, inteligentnym i niezwykle zwinnym. Prawie całe światło dnia jest w ciągłym ruchu, tylko w popołudniowym upale ukrywającym się w gałęziach drzew. Zięba porusza się wzdłuż gałęzi trochę bokiem, ale skacze po ziemi lub biegnie raczej szybko. Jego lot przypomina faliste linie, a leci na długich dystansach na znacznej wysokości. Przed siadaniem finch unosi się przez jakiś czas nad ziemią.

Podobnie jak w przypadku wszystkich członków rodziny zięb, owady są głównym pożywieniem zięby. W okresie lęgowym, od maja do lipca, pasza składa się w 100% z nich. W żywności dominują małe robaki, motyle, różne owady dwuskrzydłowe, w tym te, które powodują ogromne szkody dla roślin rolniczych. Czasami zięby jedzą i produkty roślinne - nasiona chwastów, owoce, jagody itp.

Zagnieżdżanie

W północnych regionach zięby pojawiają się w połowie kwietnia, w centralnej części - prawie miesiąc wcześniej. Trochę przyzwyczajeni, para zięb wychodzi z budowania gniazda. Najczęściej znajduje się w koronie drzewa liściastego, u podstawy jednej z bocznych gałęzi. Ptaki tak umiejętnie maskują gniazdo, że prawie nie można go zobaczyć z ziemi. Do budowy użyto małych gałązek, trawy, mchu. Ściany gniazda na zewnątrz pokryte są kawałkami kory, porostami. Dno pokryte jest piórami i wełną. Cały materiał konstrukcyjny mocuje się za pomocą nici internetowych. Podczas układania zwykle są 4 do 7 niebiesko-zielonych jaj pokrytych różowymi plamami. Samica wysiaduje je przez dwa tygodnie, od czasu do czasu wylatuje z gniazda tylko po to, aby ogrzać się lub znaleźć pożywienie. Samiec karmi ją nieczęsto, bardziej uniesioną przez śpiewanie lub kłótnie z sąsiadami, którzy przylecieli na jego stronę. W jednym sezonie zwykły zięba (zdjęcie i szczegółowy opis tego, jak te ptaki wyglądają w tym artykule) może zrobić dwa sprzęgła. Druga trwa od czerwca do sierpnia.

Jak wyglądają kury

Pisklęta, które przyszły na świat, są dużo bardziej puszyste niż ich wiele ptaków śpiewających. Ich ciało jest prawie całkowicie pokryte długim szarym kloszem, tylko niewielkie jego części pozostają puste. Plufki znajdujące się na główce niemowląt wystają na boki w bardzo zabawny sposób, przypominający czapkę.

Po około dwóch tygodniach pisklęta uciekają, choć niewiele różnią się kolorem od matki i zaczynają swój pierwszy lot z gniazda. Oboje rodzice zazwyczaj zajmują się karmieniem swojego potomstwa. Jako pokarm zwykłe zięby przenoszą głównie różne owady do piskląt, z których większość to gąsienice.

Zawartość zięby w niewoli

W dawnych czasach ptaki te były często zamykane w klatkach i były bardzo drogie. W tym samym czasie, złapana w niewolę przez długi czas, przyzwyczaja się do nowej sytuacji i od razu nie zaczyna śpiewać. Co zaskakujące, w niewoli ptaki mają o wiele dłuższą żywotność niż w przyrodzie. Mimo to nie nadają się one do konserwacji w mieszkaniu, aw bardzo rzadkich przypadkach przyzwyczajają się do osoby.

Ozdobny zięba, którego zdjęcie znajduje się poniżej, jest w stanie wydawać swoje dzwoniące troty tylko tak długo, jak osoba stojąca obok jest nieruchoma. Trzeba trochę się ruszać, bo piosenkarz zaczyna się śpieszyć po ścianach klatki, uderzając w kraty i ryzykując złamanie. Dlatego, aby ptaki nie mogły się same wyleczyć, zięby zawierają po jednym osobniku, należy zawołać klatkę lnianym pokryciem.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Ponadto często są otyłe i choroby oczu. Z tych powodów znacznie zmniejszyła się liczba osób chętnych do słuchania śpiewu zięb utrzymywanych w niewoli.

Jak wygląda ptak finch

Jak większość ptaków, dymorfizm płciowy występuje w ziębach. Mężczyźni mają raczej jasny kolor, jasną pomarańczową pierś i czarno-brązowe plecy z zielonkawym nadhvostem. Na głowie wydają się mieć niebiesko-szare czapeczki.

Skrzydła o rozmiarach od 24 do 29 cm mają kolor ciemnobrązowy z białymi plamami. Kobiety mają ciemniejszy kolor upierzenia. Waga zazwyczaj nie przekracza 20-50 g.

To jest mały ptak, długość ciała sięga tylko 14-15 cm

Habitat

Głównie dystrybuowane w europejskiej części Rosji, w Afryce Północnej, Europie, Azji Zachodniej. Ptaki te można spotkać w lasach: w lasach, na wsiach, w parkach. Ale w przeciwieństwie do swojego krewnego, wróbel rzadko znajduje się w mieście.

To ptak wędrowny. Wraz z nadejściem chłodów, około połowy września, odlatują na zimę na południe. Niektóre z nich przystosowały się do życia przez cały rok w jednym miejscu.

Lecą nad Morze Śródziemne, na południe od Kazachstanu i Azji Środkowej, niektóre z nich zimują w górach i na podgórzu lasów na Ciscaucasia. Po odczekaniu przeziębienia powracają do swoich dawnych siedlisk, zwykle pod koniec marca i na początku kwietnia.

Styl życia i odżywianie

Ptaki te żyją w małych stadach, około 40-60 osobników. Ze względu na niewielki rozmiar są dość zwinne i latają szybko. Poruszanie się po ziemi, jak skoki ptaków.

Ptaki te mają silny i mały dziób, jest to spowodowane rodzajem pokarmu. Żywią się głównie drobnymi owadami: różnymi chrząszczami, gąsienicami, robakami, motylami. Latem mogą jeść żywność pochodzenia roślinnego, na przykład różne nasiona, jagody i owoce.

Wokalizacja

Zięby mają piękny głos. Ich śpiew jest jak tryl żartu. Piosenki same w sobie są dość głośne i dzwonią, trwające około 3-4 sekundy po przerwie i powtórzeniu piosenki. Śpiew dorosłych mężczyzn można podzielić na 3 części - śpiew, tryl i uderzenie (jest to krótki, ostry dźwięk).

Młode samce wykonują prostsze "kompozycje", w których nie ma tych 3 części. Tworzenie złożonych piosenek rozpoczyna się w okresie dojrzewania, młodsze pokolenie uczy się kopiowania śpiewu od dorosłych, bardziej doświadczonych mężczyzn. Jeden finch może odtwarzać do 6 różnych piosenek.

Życie w niewoli

Z powodu tak pięknego śpiewu, ten gatunek był bardzo lubiany w swoich domach. I jak dziwne, nie jest kapryśny i może żyć w niewoli znacznie dłużej, około 9-12 lat, podczas gdy na wolności zaledwie kilka lat.

LIFESTYLE

Zaraz po przybyciu, jaskrawo kolorowe samce zięba zaczynają szukać wygodnego miejsca gniazdowania. Później kobieta dołącza do mężczyzny. Zięby preferują gęste zarośla, ale ptaki te są bezpretensjonalne dla miejsca zamieszkania, więc osiedlają się w lasach, omijając może głuche miejsca. Gniazdo zięba ma zwykle tylko 120 m 2. Zimą zięby są trzymane w stadach i przenoszą się na otwarte przestrzenie - łąki i pola. Często tworzą wspólne stada z wróblami lub innymi gatunkami finch, głównie z ich najbliższym krewnym, finch.

Powielanie

Zaczyna się zagnieżdżanie czasu w marcu - kwietniu. Mężczyźni, którzy wrócili po zimowaniu, zaczynają szukać wygodnej strony. Głośno śpiewają o swoim terytorium i przyciągają do niego kobiety. Przyjmując zaproszenie mężczyzny, kobieta zaczyna szukać miejsca odpowiedniego do budowy gniazda. Gniazdo zięba może znajdować się w różnych miejscach - w gęstych zaroślach, żywopłotach lub na drzewie, zwykle w pobliżu pnia lub widelca gałęzi. Samica buduje gniazdo, a samiec pomaga jej, przynosząc materiał budowlany. Gniazdo ziębienia w kształcie misy jest starannie utkane z mchu, trawy i cienkich gałązek przymocowanych pajęczyną i włosami. Na zewnątrz gniazdo pokryte jest porostami, kory brzozowej i grudkami roślin, więc prawie nie można tego zauważyć na tle kory. Samica składa od 4 do 6 niebiesko-zielonych jaj i inkubuje je przez 11-13 dni.

Nowonarodzone pisklęta zięba pokryte są puchem. Są całkowicie zależne od rodziców. Rodzice karmią nieletnich razem. Przynoszą owady do niemowląt i umieszczają je bezpośrednio w otwartym dziobie piskląt.

ZABLIK SING

Pisklęta finch badają swoją piosenkę, naśladując śpiew dorosłych mężczyzn. Stają się więc wykonawcami "dialektu" charakterystycznego dla danego regionu. Ten śpiew jest bardzo ważny dla młodych mężczyzn, gdy po raz pierwszy wyznaczają granice ich fabuły. Melodia zmienia się w zależności od miejsca zamieszkania. Pieśń na chrupiącym kawałku, figlarna, z charakterystycznym "pociągnięciem" na końcu.

OBSERWACJE BITWY

Zięba jest najczęstszym ptakiem w europejskich lasach. Zięby samce są jednymi z najbardziej jaskrawych ptaków w Europie. Łatwo je rozpoznać dzięki niebieskoszarym koronom, kasztanowemu brązowemu kasztanowemu grzbietowi i ciemnozielonej podstawie ogona. W przeciwieństwie do samców, samice zięb nie są tak jasne. Ich ciało pokryte jest brązowymi piórami, na skrzydłach i ogonie mają białe pasy.

CIEKAWE FAKTY, INFORMACJE.

  • Podczas budowy gniazda samica zięba leci około 1300 razy dla materiału budowlanego i wraca z nim do gniazda. Gniazdo znajduje się na wysokości 2-4 m od ziemi.
  • Zięby należą do rodziny zięb. Tylko trzy gatunki z tej rodziny karmią swoje pisklęta wyłącznie przez owady, tj. pasza białkowa.

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE ZABLIKA. JAK WYGLĄDAĆ. OPIS PTAKÓW

Kobieta: przez około 18 dni zajmuje się budową gniazda w kształcie miseczki i inkubacją jaj.

Mężczyzna: chroni działkę, gdy samica wysiaduje jaja. Odpędza potencjalnych rywali.

Skrzydła: biały pasek na skrzydłach pomaga odróżnić zięby od innych zięb.


- Siedlisko siedliskowe

GDZIE JEST DENEM

Europa, Azja, Afryka Północna, wyspa Madera, Azory i Wyspy Kanaryjskie - we wszystkich tych miejscach znajduje się finch. Zięby z północnych i wschodnich regionów zasięgu to ptaki wędrowne i zimowe na południu - w Europie Środkowej i Południowej oraz na Bliskim Wschodzie.

OCHRONA I KONSERWACJA

Zięby są liczne w całej Europie, więc zniknięcie im nie zagraża.

Głosy ptaków - Zięba (Fringilla coelebs). Wideo (00:00:52)

Zięba (łac. Fringilla coelebs) to ptak śpiewający z rodziny finchów.
Rozmiar wróbla (około 17 cm długości). Kolor upierzenia samca jest jasny (zwłaszcza na wiosnę): głowa jest niebiesko-szara, grzbiet jest brązowawy z zielonym, wole i klatka piersiowa mają brązowo-czerwone, duże białe plamki na skrzydłach, kolor samicy jest ciemniejszy. Ukazuje się w Europie, Azji Zachodniej i Afryce Północnej, osiadł na wschodzie. Jeden z najliczniejszych ptaków w Rosji. Mieszka w lasach i parkach wszystkich typów, często w samym schronie człowieka. Gniazda wybielają się na drzewa, maskując je mchem i porostami. Czasami gniazdko dwa razy w lecie. Podczas układania 3-6 niebieskawy z nakrapianymi jajkami. Żywi się nasionami i zielonymi częściami roślin, w lecie odżywia się także owadami i innymi bezkręgowcami, które odżywiają młode ptaki.

Zwykle pieśń gatunkowa fincha reprezentowana jest przez tryl, zakończony udarem (krótki, ostry dźwięk) na końcu. Tryle poprzedzają początkowe, bardziej subtelne dźwięki gwizdów. Dlatego pieśń zięba można podzielić na trzy kolejne części - śpiew, trylowanie, rozkwit. Taka struktura piosenki jest charakterystyczna dla wszystkich dorosłych mężczyzn (samica zięba zazwyczaj nie jest wydawana wokalnie). Cała piosenka trwa zwykle około 2-3 sekund, po przerwie (7-10 sekund) utwór powtarza się ponownie. Młode samce zięba (pierwszy rok) mają uproszczoną, jednolitą strukturę, określoną piosenkę (pod śpiew), w której trzy opisane części nie są rozróżniane. Podobizna podobna przez całe życie może występować na ziębinie. Przyjmuje się, że rozwój normalnej piosenki gatunkowej u samców występuje pod wpływem testosteronu (hormonu płciowego). Normalną (złożoną, zróżnicowaną) strukturę konkretnej piosenki nabywają młodzi mężczyźni (po zdobyciu skrzydła) w wyniku treningu - kopiowanie piosenki starszych samców własnego gatunku, a także "wzajemne uczenie się" rocznych samców - apel. Utwory można zmieniać (improwizacja piosenki) i tworzone są różne wersje (rodzaje) określonego utworu, które są dobrze rozróżniane podczas oglądania na sonogramie. Repertuar jednego fincha może zawierać 1-6 (10) wersji utworu, wykonywanych naprzemiennie. Zazwyczaj mężczyźni śpiewają tylko około 2-3 typy piosenek w grupie, w populacji można znaleźć średnio 20 rodzajów określonej piosenki. Podobną zmienność głosu obserwuje się u wielu gatunków wróblowatych. Ze względu na dźwięczne zięby piosenki są często trzymane w niewoli.

Obejrzyj wideo: WHAT HAPPENED HERE? What Remains Of Edith Finch - Part 1 (Październik 2019).

Загрузка...
zoo-club-org