Ptaki

Jemiołuszka - ptak z kępką na głowie

Waxwing (Bombuse) to ptak należący do monotypicznej rodziny waxwing (Bombillidae), która obejmuje trzy gatunki. Jakiś czas temu brązowce należały do ​​podrodziny Jedwabne skrzydlice, ale teraz są przedstawicielami osobnej rodziny Ptiloganatidae.

Treść artykułu:

Opis Waxwinga

Jemiołuszki - ptaki są małe, ale mają dość jasny i zauważalny kolor. Do dnia dzisiejszego znanych i opisanych jest dziewięć gatunków, tworzących parę rodzin: jedwabne jemiołuszki i jemiołuszki. Wcześniej wszystkie dziewięć gatunków było przedstawicielami tej samej rodziny. Wszystkie ptaki z rzędu przypominającego Wróbla i Rodzina Sviristelle mają bardzo charakterystyczny i atrakcyjny wygląd, ale dymorfizm płciowy u takich ptaków nie jest wyraźnie zaznaczony.

Śpiew jemiołu przypomina mruczący opalizujący tryl "sweri-ri-ri-ri" lub "sviriri-sviriri", który jest bardzo podobny do dźwięku fletu, który spowodował tak niezwykłą nazwę gatunku. Lot przedstawicieli monotypicznej rodziny gorącego wosku jest konsekwentnie prosty i dość szybki.

Wygląd

Długość ciała dorosłego osobnika nie przekracza 18-23 cm, przy średniej wadze w zakresie 55-68 gramów. W jemiorzeniach jest dobrze zaznaczona kępka na głowie. Kolor jest różowo-szary, ze skrzydłami w kolorze czarnym, w obecności żółtych i białych pasków. Część ogonowa, obszar gardła i pasek przechodzący przez oczy mają czarne zabarwienie. Końcówki piór wtórnego skrzydła wyglądają jak małe, jasne, czerwone płytki, które można wyraźnie odróżnić tylko po dokładnym zbadaniu. Na skraju ogona znajduje się bardzo zauważalny żółty pasek, a na skrzydle wąski pasek koloru białego.

Różne typy mają pewną zewnętrzną różnicę. Amur, czyli japoński jemiołuszka (Bombils jaronis) to niewielkich rozmiarów gajówka z ciałem o długości około 15-16 cm, z czerwonymi końcami piór sterujących, a także czerwonymi skrzydłami. American lub cedar waxwing (Bombilla cedrórum) ma mniej jasną i zauważalną kolorystykę, a zwykły waxwing (Bombillar garrulus) wyróżnia się miękkim, jedwabistym, przeważnie brązowym upierzeniem z czarnymi i żółtymi znakami.

To jest interesujące! Młode przed pierwszym spustem jesienią są brązowo-szare, z brązowo-białawym brzuchem, a dla stroju piskląt charakteryzuje się obecnością kasztanowatego nacięcia i rozwiniętego żółtego koloru na ogonie i skrzydłach.

Dziób ptaka jest stosunkowo krótki i stosunkowo szeroki, przypominający dziób muchołówki, z prostą dolną żuchwą i lekko zakrzywionym wierzchołkiem nad dziobem. Nogi ptaka są silne, mają zakrzywione pazury, które są dobrze przystosowane do obejmowania gałęzi, ale nie do szybkiego poruszania się. Część ogonowa jest krótka. Istnieją identyczne pióra ogona. Skrzydła ptaków są dość długie, z wierzchołkiem utworzonym przez trzecie pióro i pierwotne pierwsze pióro.

Charakter i styl życia

Jemiołuszka to w większości przypadków bardzo siedzący ptak, ale w okresie aktywnego rozmnażania przedstawiciele gatunku wolą trzymać w dużych stadach, które intensywnie wędrują w poszukiwaniu bogatej diety. Takie ptaki mają w ciągu roku tylko jedną pełną masę, która u dorosłych odbywa się w październiku i listopadzie. Młode ptaki różnią się częściowym moltingiem, więc zaczynają zmieniać swój ulubiony strój na pierwsze zimowe upierzenie w przybliżeniu w ostatniej dekadzie lata.

Wrześniowe okazy przedstawicieli monotypicznej rodziny woskowatych kościołów nabywają w tym czasie charakterystyczną ciemną plamę w okolicy gardła. Wraz z nadejściem pierwszego okresu jesiennego ptak wyrzuca niezwykle małe upierzenie, a pióra sterowe i lotkowe pozostają niezmienione do jesieni następnego roku.

Jak długo żyje owiec

Jemiołuszka jest jedną z najbliżej spokrewnionych wróbli, a średnia długość życia takiego ptaka w jego naturalnym środowisku wynosi około dwanaście lat. Jemioły często trzymane są w niewoli, ale takie ptaki rzadko są wykonywane ręcznie.. Przy ścisłym przestrzeganiu zasad opieki i utrzymania życie takiego śpiewającego zwierzaka może trwać około piętnastu lat.

Habitat

Amur lub japoński jemiołuch to mieszkaniec północno-wschodniej Azji. W naszym kraju takie ptaki są powszechne w regionie Amur iw północnej części Primorye. Do zimowania japoński jemiołuszka przenosi się do Japonii i Korei, a także do północno-wschodniej części Chin. Amerykański, lub jemiołuszka cedrowa zamieszkuje otwarte lasy w Kanadzie i północnej części Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Obszar zimowania takich ptaków jest dość obszerny i rozciąga się na najbardziej wysuniętą na południe część Ameryki Środkowej, a muchomory wędrują do południowych regionów Ukrainy, na terytorium Krymu, Północnego Kaukazu i Zakaukazji. Często spotykane w delcie rzeki Wołgi i ujściu Uralu na terytorium Turkmenistanu i Uzbekistanu, Tadżykistanu, Kazachstanu i Kirgistanu.

To jest interesujące! W biotopie dominują iglaste i brzozowe obszary tundry leśnej lub tajgi, składające się z sosny i świerku, brzozy, ale we wschodniej części Syberii w okresie lęgowym odnotowano jelenie w lesie modrzewiowym.

Zwykła jemioła była szeroko rozpowszechniona w strefie lasu tajga na półkuli północnej. Ptaki z tej rodziny żyją na terenach rzadkich drzew iglastych i lasów mieszanych, w górach porośniętych roślinnością, a także na polanach. Migracja ptaków na południe odbywa się wszędzie, nie wcześniej niż przy odczuwalnej zimnej pogodzie lub śniegu.

Prawie wszędzie ptaszki opuszczają swoją ojczyznę nie wcześniej niż w połowie pierwszego miesiąca jesiennego. Szczególnie duże stada ptaków występują w okresie od jesieni do pierwszej połowy zimy. Ruchy wiosenne na północ, z reguły, są realizowane przez małe stada.

Dieta z waxwings

Amur, czyli japońskie wikliny, żywią się głównie pokarmami roślinnymi, takimi jak owoce i jagody. Wiosną takie małe ptaki używają pąków roślinnych do jedzenia, a wraz z nadejściem lata podstawowy pokarm dla ptaków jest uzupełniany różnego rodzaju szkodliwymi owadami. Najczęściej ptaki trzymają duże stada, często łapią owady w locie i żywią się larwami i młodymi pędami roślin.

Od letnich jagód, ptaki wolą Kalinę, borówkę i jemiołę. Ptaki żywią się głogiem, syberyjskim jabłkiem, jałowcem, dogrose i kruszyną. W zimowym okresie zimowym stada ptaków są często spotykane w osadach na obszarze środkowej strefy naszego kraju, gdzie głównie żywią się jagodami jarzębiny.

Reprodukcja i potomstwo

Najczęściej na dużych obszarach iw różnych biotopach znajduje się gniazdo jarzębiny w jasnym lesie, w dojrzałych drzewach.. Ptaki osiągają dojrzałość płciową w wieku jednego roku. Sezon intensywnego gniazdowania trwa od maja do lipca. Na szczycie drzew buduje się gniazdo o kształcie miseczki przez dorosłe ptaki. Aby uzyskać solidne gniazdo ptactwa, wykorzystuje się trawę, włosy, mech i gałęzie drzew iglastych. Taca w gnieździe jest wyłożona delikatnymi i miękkimi porostami z kory, a czasami igły cedrowe są obecne na tacy. Najczęściej do zagnieżdżenia wykorzystuje się obszar skrajny lasu, blisko zbiorników wodnych i innych par gniazdujących.

Co roku waxworm szuka nowego partnera. Zaloty samca dla samicy polegają również na karmieniu partnerki jagodami. Samica składa się z czterech do sześciu jaj o niebiesko-szarym zabarwieniu i czarnopurpurowych plamkach. Składanie jaj jest inkubowane wyłącznie przez samicę przez kilka tygodni. W tym czasie samiec zajmuje się całą paszą, którą mogą reprezentować owady i owoce jagodowe. Potomstwo, które wyłoniło się na świecie, staje się całkowicie niezależne za około dwa lub trzy tygodnie.

To jest interesujące! Sierpień to czas powszechnego masowego wypierania wszystkich piskląt urodzonych w tym roku na skrzydle i późniejszej formacji stada zimowego.

Amurskie lub japońskie wormwory gniazdują w strefach modrzewia i cedru, a okres krycia trwa późną zimą. Do składania jaj przez samicę tego typu buduje się małe gniazdo, które z reguły znajduje się na dość cienkich zewnętrznych gałęziach wysokich drzew. Samoprzylepna samica gniazda wypełnia się włóknami roślinnymi. Jedno takie sprzęgło zawiera od dwóch do siedmiu jaj o szarawoniebieskim kolorze. Proces inkubacji trwa średnio jeden tydzień, a cały okres wylęgu może trwać około 16-24 dni. Oba ptaki w parze karmią pisklęta, które się urodziły.

Naturalni wrogowie

Chrząszcze z warszawcami są dziś źródłem preferowanej żywności dla bardzo wielu dzikich zwierząt i ptaków drapieżnych, więc ptaki te odgrywają ważną rolę w naturalnym łańcuchu pokarmowym. Głównymi wrogami robaków woskowych są kuny, łasice i jastrzębie, sroki i wrony, a także sowy.

To jest interesujące! Znaczna część gatunków nie ma zabarwienia ochronnego, dlatego jaskrawe dorosłe ptaki często stają się ofiarami drapieżników, a jaja są aktywnie spożywane przez członków rodziny łasicowatych i wiewiórek.

Niewielkie ptaki należące do trzech gatunków monotypicznych rodzin jemiołuchowych aktywnie niszczą wiele szkodliwych owadów, a także skutecznie zapobiegają gwałtownemu wzrostowi ich populacji. Między innymi, jemiołuszki należą do naturalnych dystrybutorów nasion wielu kultur i przyczyniają się do intensywnej dyspersji niektórych roślin.

Stan populacji i gatunku

Niektóre dobrze znane gatunki woskowych skrzydeł pozostają w chwili obecnej słabo poznane, ale według IUCN ogólna populacja takich ptaków jest dość liczna, więc jego stan nie może budzić obaw naukowców. Jednak do tej pory, Amur waxwing jest wymieniony na stronach Czerwonej Księgi.

Spadek ogólnej liczby przedstawicieli tego gatunku był promowany przez niekontrolowane poławianie osobników latających zimą w Chinach, gdzie takie ptaki są wykorzystywane do przygotowywania różnych potraw lub trzymane są jako ozdobne pierzaste zwierzęta domowe.

Opis waxwings

The Waxwinger w ludziach jest uważany za "piękno ptaka", który nie jest w stanie śpiewać, ale tylko ćwierkanie i gwizdy, wydając charakterystyczne tryle - "sviririri ...". Pakiety jemiołuków, dobrze ubrane grzywacze, zawsze przyciągają uwagę ludzi w miastach i na wsi. Te ptaki z krótkimi nogami są nieco mniejsze niż szpak. Ich szczyty zdobią duże różowe pęczki. Małe ciało (około 15-18 cm długości) pokryte jest różowo-szarym upierzeniem. Jest brązowawo-szary z czerwonym upierzeniem, z daleka wygląda różowo-szaro. Na czarnych skrzydłach widoczne są wyraźnie paski w kolorze żółtym i białym. Ogon, szyja i pasek w pobliżu oczu są czarne. Ogon obszyty jest żółtym paskiem, skrzydła ozdobione wąskim białym paskiem. W pobliżu widać czerwone końce piór.

Letnie siedlisko i gniazdowanie jemiołuszczy to cała tajga w Rosji, w tym leśna tundra. Są to lasy iglaste, lasy mieszane i polany północnego terytorium kraju. Najczęściej jemioły występują w miejscach, w których rośnie świerk, brzoza i sosna. Specjalne podgatunki gniazdują w górach Ałtaju. Do czerwca pszczoły wracają do swoich gniazd. Budują swoje gniazda na różnych wysokościach drzew. Gniazdo jest wykonane z materiału budowlanego, który jest zawsze obecny. Są to suche gałązki, łodygi trawy, mchy i porosty. Cała konstrukcja (o średnicy ponad 20 cm i wysokości około 10 cm) jest wyłożona wewnątrz miękkimi piórami i puchiem. W sprzęgle znajduje się od trzech do siedmiu szaroniebieskich lub szarofioletowych jaj z szarymi plamkami i czarnymi plamami. Częściej układa się z trzema - pięcioma jajkami. Po dwóch tygodniach pojawiają się pisklęta. Migrujące ptaki wędrowne potrafią wylęgać pisklęta zanim zaczną lecieć w cieplejsze miejsca bliżej południa z nadejściem chłodów.

Jemioły mogą latać na Kaukaz, na Krym i do Azji Środkowej. Po drodze (dwa razy do roku) jesienią i wczesną wiosną na środkową ścieżkę docierają duże stada. Pojawiają się w rejonie Moskwy zwykle w pierwszej połowie zimy, czasem na Boże Narodzenie. Ornitolodzy mają więcej możliwości badania tych ptaków podczas "migracji". Na słabo zaludnionym i niedostępnym terytorium północnym, jemiojecze prowadzą skryty siedzący tryb życia.

Jemiołuchy na drzewie

Karmienie wrzecion

W ich ojczyźnie wormwory żywią się jagodami, małymi owocami, pączkami, młodymi pędami i owadami. Ptaki złapały za muchy w locie komarów, ważek, motyli i muszek i znalazły larwy. Jesienią muchomory muszą odlecieć z tych miejsc nie tyle z zimna, co z głodu. Kieruje nimi potrzeba znalezienia takich miejsc, w których jest dużo jedzenia. Podczas podróży, waxwings zwykle stają się "wegetarianami". Jeśli jest wiele jagód, ptaki zatrzymują się na chwilę i jedzą dużo. Lubią jagody jarzębiny, jałowca, kaliny, dzikiej róży, berberysu i innych drzew i krzewów.

Jemioły mają doskonały apetyt. Żarłoczne warwistcy jedzą dużo i szybko. Połknąć jagody w całości. W takiej ilości, że ich żołądki nie mają czasu na trawienie pokarmu. Zabawne, ale o przybyciu tych ptaków można znaleźć po ich odchodach. Pomarańczowo-czerwone plamki półtrawionych jagód z resztkami skórki i nasion plamią kroki, ślepe obszary i obszary przed domami. Nasiona "z jemiołuszczy" kiełkują w najbardziej przypadkowych miejscach. Te ptaki czasami odwiedzają karmniki i chętnie dziobią nasiona i suszone jagody.

Po kilku tygodniach obżarstwa paczki odlatują, wędrując z miejsca na miejsce. Odległość lotu zależy od ilości jedzenia w nowych miejscach. Pod koniec zimy - wczesną wiosną w regionie moskiewskim ponownie pojawiają się jelenie, odżywiające się pozostałymi jagodami i opuchniętymi pąkami drzew osiki i topoli.

Jemiołuszka na drutach

Pijane waxworms

Jemiołuszki są czasami pijane. Dziwne zachowanie odurzonych ptaków od dawna jest znane. Nie tylko w naszym kraju, ale także w innych państwach, na przykład w krajach skandynawskich. Takie sytuacje powstały również w Ameryce, ale ptaki jedli tam inne owoce. Pijane jemiołuszki znajdują się nie tylko jesienią, ale także wiosną. Czasami odurzenie jest spowodowane sokiem drzew. Na przykład klon sap. Jego spływy spływają po pniu i gałęziach z uszkodzeniem kory. Jemioły często upijają się w ciepłą i wilgotną jesień, kiedy dojeżdżają na krzaki i drzewa, pozostawiając wiele jagód, zwłaszcza popiołu górskiego. W takich warunkach klimatycznych sok w owocach zaczyna się fermentować. Żarłoczne warystory połykają wszystko, nawet sfermentowane jagody, atakując je w całych stadach.

Amerykańscy ornitolodzy badali zachowanie "pijanych" jemiołuchów i zmiany w ich ciałach. Okazało się, że ptaki mają własną "grupę ryzyka". Ten żarłoczny wosk. Kiedy duża liczba zjedzonych jagód zaczyna się w ptasim przełyku. Wątroba nie ma czasu, aby poradzić sobie z ładunkiem. Alkohol zmienia zachowanie ptaków. Stado pijanych jemiołuszczy nie jest wcale zabawnym widokiem. Ptaki przestają nawigować w kosmosie. Nie są w stanie latać w linii prostej, uderzać w przeszkody, spaść, zranić się, a nawet umrzeć. A ponieważ przeszkodami są często okna, ściany domów i ludzie, populacja zaczyna wpadać w panikę. Pojawiają się informacje o agresywnych pijakach, które usiłują atakować ludzi i terroryzować miasta.

Habitat

Ptak jemiołuchowy woli strefę tajgi w Rosji. Jest to miejsce jego letniego siedliska i gniazdowania. Możesz ją spotkać w leśnej tundrze. Preferuje lasy mieszane, sadzonki i hvoyniki, położone w północnej strefie kraju. Ptaki, sosny i świerki są najczęściej wybierane przez ptaki do siedlisk.

Jemiołuszki - ptaki wędrowne. Wraz z nadejściem chłodu zbliżają się do południa, gdzie miejsca są cieplejsze. Niektóre stada latają na Krym, do Azji Środkowej i na Kaukaz. Jednak większość woli środkową ścieżkę. Ptak jemioły z reguły pojawia się w pierwszej połowie zimy, a czasem w Boże Narodzenie, w rejonie Moskwy.

Podczas wędrówek ornitolodzy mają wspaniałą okazję do przestudiowania tych ptaków. Rzeczywiście, w odległej i słabo zaludnionej strefie północnej, jemiojecze prowadzą siedzący tryb życia i skryty.

W domu, jemiołuszka zjada małe owoce i jagody, młode pędy i pąki. Kochaj ptaki i owady. Dostają rękę, by latać muszki i komary, motyle i ważki. Wormworms żywią się również larwami.

Wraz z nadejściem jesieni ptaki opuszczają miejsca do zamieszkania. Wyprowadzanie ich stamtąd nie jest tak zimne jak głód. Odlatują w poszukiwaniu miejsc, w których mogą znaleźć jedzenie. Podczas podróży janowce stają się wegetarianami. Zatrzymują się w miejscach, gdzie jest dużo jagód. За время отдыха птицы стараются наесться вдоволь. Нравится им рябина и можжевельник, калина и барбарис. Могут они съесть ягоды и с других кустарников и деревьев.

Свиристель – птица с отменным аппетитом. Прожорливые пернатые едят быстро и помногу. Ягоды они заглатывают целиком. При этом пищу употребляют в таком количестве, что их желудки не в состоянии успеть ее переварить. Ciekawostką jest fakt, że pojawienie się jemiołu jest wskazywane przez ich odchody. Ptaki zostawiają czerwono-pomarańczowe plamy składające się z częściowo strawionych jagód z kawałkami skórki. Taki miot plami ziemie i schody przed domami. Nasiona, które opuszczają owady, czasem rosną w różnych miejscach. Odwiedź te ptaki i sztuczne karmniki. Szybko dziobią suszone jagody i nasiona.

Po tym, jak pakiet spędza kilka tygodni w jednym miejscu, leci do drugiego. Wybór nowego siedliska zależy od ilości jedzenia. Jemioły pojawiają się ponownie na przedmieściach późną zimą lub wczesną wiosną. Tu żywią się pozostałymi jagodami, a także już pęczniejącymi pąkami topoli i osików.

Dziwne zachowanie

Ptak jemioła jest czasami "pijany". Takie dziwne zachowanie ptaków jest znane od dawna. Zjawisko to zaobserwowano nie tylko w Rosji. Takie sytuacje powstały w Ameryce i krajach Skandynawii.

"Drunk" waxwings można zaobserwować nie tylko jesienią, ale także w sezonie wiosennym. Czasami "odurzenie" wywołuje soki drzew. Wiosną jego strugi spływają po pniu z najmniejszym uszkodzeniem kory. Ale częściej jesionki "upijają się" jesienią, jeśli pogoda jest ciepła i wilgotna. Sok w jagodach, który pozostał na krzakach na przybycie ptaków, zaczyna fermentować w takich warunkach. Żarłoczne ptaki jedzą wszystko. Połykają i fermentują jagody.

Zachowanie "pijanych" jemiołuchów i zmiany w ich ciele zostały zbadane przez amerykańskich ornitologów. Okazało się, że w przypadku zjedzenia dużej ilości jagód ich fermentacja rozpoczyna się w przełyku. W tym samym czasie wątroba nie poradzi sobie ze zwiększonym obciążeniem. Alkohol złowiony w ciele ptaka zmienia zachowanie ptaków. Stado pijanych jemiołuszczy nie jest zabawnym widokiem. Ptaki nie poruszają się w kosmosie. Nie mogą latać w linii prostej, zderzają się z różnymi przeszkodami, spadają, ranią, a czasami umierają.

Jemiołuchowe siedliska, wędrowny ptak lub nie

Jemioły często odwiedzają miasta zimą, ale są tajemnicze, więc ich zachowanie nie jest w pełni zrozumiałe, w tym sezonowe ruchy.

Bardziej poprawne byłoby nazywanie ich warunkowo koczowniczymi, ponieważ jeśli latają zimą na inne obszary, to są to krótkie odległości. Pragnienie latania na południe w tych ptakach może nie wystąpić, jeśli w przyjaznej okolicy panuje łagodna zima i dużo jedzenia.

Terenem zamieszkania jest Ameryka Północna, północna Europa i Azja, lasy iglaste i mieszane. Jesienią, w stadach, jemiołu przeniósł się na południe, można je znaleźć w tym czasie i zimą, które można znaleźć w centralnej Rosji, we Francji, Polsce i we Włoszech.

Niektóre stada latają na Krym i do Turcji. Waxwormy, żyjące w Ameryce, latają w południowo-zachodniej części kontynentu, latają do Meksyku zimą.

Wygląd Opis

Jemiołuszka - mały ptak, ciało około 20 cm długości, waga 60 g. Kolor pióra - szary z różowym odcieniem, ten odcień jest jaśniejszy na głowie. Z tyłu głowy jest ostra kępka, na końcach skrzydła z czarno-białymi plamami, czarny węgiel pod dziobem. Samice i samce euroazjatyckich jemiołuków mają ten sam kolor.

Jedwabisty (amerykański) samiec jemiołuchowy jest czarny z niebieskimi odcieniami, ale samica jest szara i niepozorna. Mają długi, ostry ogon i czerwone oczy. Ornitolodzy wierzą, że czarne jelenie powinny być uważane za osobny gatunek.

Zagnieżdżanie i hodowla

Bezwzględnie monogamiczne waxwings nie można nazwać. Rozpadając się na wiosnę parami, wybierają zeszłorocznego partnera, ale nie zawsze.

Gniazdo zbudowane jest na drzewach iglastych niezbyt wysoko nad ziemią. Suchej trawy, gałązki, igły - z tego zbudować gniazdo, dno pokryte jest skrawkami wełny i mchu.

Samica składa do 5 małych niebieskawych jaj, nie opuszcza gniazda podczas inkubacji, samiec niesie pokarm. Po kilku tygodniach, gdy pisklęta wylęgły się, oboje rodzice polują na jedzenie dla siebie i małych dzieci. Po kolejnych 15 dniach pisklęta stają się niezależne.

Cechy mocy waxwings

Jedz zarówno małe owady, jak i jagody, owoce. Preferencje dotyczące jedzenia waxwings różnią się w zależności od wieku i pory roku. Pisklęta żywią się owadami, łapiąc je w locie.

Jedzenie to motyle, ważki, komary, muszki. Od jedzenia roślinnego w lecie, jemiołuszki mogą znaleźć morwy i jemioły. Bliżej owadów, bliżej jesieni, chętnie dziobią jabłka, dzikie lub te, które nie są zbierane w ogrodach.

Wraz z nadejściem chłodu, gdy muchomory już lecą na zimę, przechodzą na jagody: jedzą kalinę, jarzębina, borówki i żurawiny, jałowiec. Jeśli jagoda zebrana przez ptaka spadnie na ziemię, to nigdy nie poleci za nią wosk.

Gleba pod drzewem lub krzew pokryty jagodami jest znakiem, że wróżki te tam jadły.

Zły omen jest brany pod uwagę, jeśli wosk histerycznie bije przez okno lub drzwi, czasem umiera. Wyjaśnienie tego jest proste: dziobią i fermentują jagody, z których tracą orientację.

Te pozbawione skrupułów ptaki są doskonałymi dystrybutorami nasion. Dziób jagody chętnie i dużo, bez uszkadzania nasion, ich żołądek nie trawi w pełni tyle jedzenia. Lecąc do nowych miejsc w poszukiwaniu jedzenia, waxwings rozprowadzają nasiona na duże odległości.

Śpiewające jemiołuchy, jej wrogowie na wolności, udomowienie

Dźwięki publikowane przez waxwing są bardzo różne: melodyjne dzwonienie jak dzwon, gwizdy i ćwierkania, krzyk w wysokich tonach.

Pochodzenie nazwy ptaka - od starego rosyjskiego "puffy" (gwizd głośno). Inna wersja - od słowa "fajka", często śpiewają jak ten instrument.

Ich głównymi wrogami są ptaki drapieżne: sowy, jastrzębie, kruki. Wiewiórki i kuny są atakowane przez jemioły, niszczą gniazda i jedzą jajka i pisklęta.

Łatwo jest utrzymać wosku w klatce, ale jeśli ustawisz go samodzielnie, stanie się on siedzący i prawie nie będzie śpiewał. Najlepsze warunki dla nich w niewoli - duża woliera z kilkoma ptakami.
Zobacz wideo o tym, czym są, te odświeżacze powietrza.

Czubate plemię

Na naszej planecie jest wiele ptaków, w tym grzywacz. W zależności od stref klimatycznych i warunków pogodowych panujących w różnych częściach Ziemi ptaki te wybierają komfortowe środowisko dla siebie. Wyróżniają się stylem życia, dietą, cechami osobowości, zachowaniami i wielkością ciała. Warunkowo łączy wszystkie te ptaki zabawne kępki, malowane na głowie.

Ptaki czubate obejmują:

  • Jemiołuszka
  • zwyczajny skowronek,
  • Owsianka Remeza,
  • dudek,
  • kolczasty dzięcioł dziany
  • paw
  • goatsina,
  • chomgu,
  • kakadu
  • Northern Cardinal,
  • ptak sekretarza
  • Jay i inni.

Wiele z tych czubatych ptaków znajduje się w obfitości w otwartych przestrzeniach naszej ojczyzny. Inne mają egzotyczne pochodzenie i żyją w gorących tropikach.

Zimowy jemiołucha

Jemioły to małe, ale bardzo widowiskowe ptaki żyjące w rosyjskich lasach. Waga dorosłego osobnika wynosi do 70 gramów, a długość ciała nie przekracza 18 cm Jasne czerwone plamy kontrastują z tłem szaro-brązowego upierzenia ciała. Skrzydła i ogon ptaków są czarne z jaskrawo żółtymi i białymi plamami.

Jemiołuszka występuje na przedmieściach, na Syberii, na Krymie, a także na Kaukazie iw Azji Środkowej. Nie boi się zimna, więc czuje się dobrze nawet w północnych regionach kraju, w tajdze i leśnej tundrze.

Ptak zjada owoce jarzębiny, dzikiej róży, soku drzewnego, z których czasami się upija. Dzieje się tak, gdy je sfermentowane jagody lub nektar. Późniejsze niewłaściwe zachowanie jemiołuszka w tym stanie zagraża przejawem agresywności, obrażeń innych ptaków i ryzykiem wpadnięcia w ręce miejscowych drapieżników: kuny, wiewiórki, sowy i jastrzębie.

Chibis polny

Jeszcze jeden grzywacz mieszkający w Rosji, a także Persja, Indie, Chiny. Ma jasne, kolorowe piórko i różni się od innych ptaków polnych stosunkowo dużymi rozmiarami. Dorosły ptak waży od 110 do 330 gramów, a jego długość ciała wynosi do 30 cm Czarne i białe pióra chibisa mienią się bardzo pięknie na słońcu i mają metaliczny połysk.

Jako siedlisko sosna wybiera otwarte przestrzenie: łąki, stepy, pola, na których rosną ziemniaki i rzadkie lasy. Ważne jest, aby teren charakteryzował się wysokim stopniem wilgotności, a w pobliżu znajduje się zbiornik.

Jako pokarm ten ptak z kępką wybiera owady i małe bezkręgowce.

Chibis tworzą jedną parę na całe życie, budują gniazda na powierzchni ziemi. Jedno sprzęgło nie zawiera więcej niż cztery jaja na raz.

Crested skowronka

Ten ptak z pęczkiem wyróżnia się skromnym rozmiarem: jego waga wynosi do 45 gramów, a długość łydki nie przekracza 19 cm, natomiast skowronek charakteryzuje się szaro-brązowym kolorem. Poza domem przyczynia się do dobrego maskowania w suchej trawie, liściach i gałęziach oraz na ziemi. Kępka na głowie żarłacza jest mała.

Ulubionymi siedliskami skowronków są pobocza, piaskownie, rzadkie lasy, a także nasypy kolejowe. Mały ptak karmi się owadami i zbożami. Dlatego jesienią stada skowronków przenoszą się do ciepłych krajów: Korei, Afryki, Kenii, Arabii, na południowy zachód Europy.

Po kryciu w gnieździe skowronka pojawia się do pięciu jaj o jasnożółtym lub beżowym kolorze. Samica inkubuje potomstwo przez dwa tygodnie. 10 dni po porodzie pisklęta są gotowe do samodzielnego dorosłego życia.

Owsianka Remez

Ten ptak z kępką na głowie jest raczej mały. Waży tylko 20 gramów, a długość łydki 15 cm, zewnętrznie jest bardzo podobna do zwykłego wróbla. Wyróżnia się on od swojego rodzica upierzeniem, pomalowanym na szaro-beżowe odcienie z białymi i czerwonymi paskami. Pęczki samców są nieco większe niż samice. Siedlisko owsa jest mokradłem, w pobliżu którego znajduje się zbiornik wody pitnej, a także otwarte przestrzenie, w których rosną krzewy.

Płatki owsiane Remez żywią się głównie owadami i zbożami. Kiedy znikają, ptaki te wyruszają na zimę w Azji Wschodniej.

Owsianka buduje gniazda bezpośrednio na ziemi. Do maskowania ptaków używaj wgłębień lub krzewów.

Leśne i wodne grzywacze

Pospolitymi ptakami zamieszkującymi lasy i podmokłe obszary są dzięcioły o ostrych szczytach, sójki, dudce, kozy i chomgi.

Dzięcioł, jak wiadomo, jest leśnym oficerem zdrowia. Jego specyficzna budowa głowy i rodzaj długiego dzioba są tworzone w celu prostego i skutecznego usuwania pasożytów spod kory drzewa. Jeśli chodzi o wygląd, ptak wygląda bardzo kolorowo i jasno. Długa kępa to znak rozpoznawczy pierzastych ptaków.

Mała sójka jest również właścicielem kępki w kolorze beżowo-brązowego lub niebiesko-czarnego upierzenia. Są to czarno-czarno-białe nakrycia głowy. Mieszkańcy lasów liściastych i rzemieślniczych uwielbiają jeść robaki, jaszczurki, małe gryzonie, żaby. Silny dziób zakrzywiony na końcu pomaga karmić ptaka.

Dudek - kolejny jasny przedstawiciel świata ptaków leśnych. Jego herb wyraża się bardzo jasno, podobnie jak inne oznaki tej rasy ptaków. Upierzenie ptaka na plecach, klatce piersiowej i brzuchu beżowym. Kontrastujące biało-czarne pasy w obszarze skrzydeł i ogona wyglądają bardzo efektownie.

Crested Chomga i Goatsin wolą zbiorniki i bagna jako siedliska. Goatzin jest tropikalnym, kochającym ciepło ptakiem. Jeśli chodzi o chomgi, mieszka na terytorium Starego Świata.

Egzotyczne z czernicą

Upierzeni mieszkańcy odległych, gorących krajów wyglądają bardzo elegancko i jasno. Herb, wraz z barwnym upierzeniem, jest jednym z charakterystycznych kolorów tych ptaków.

Liczba ptaków zamorskich, które "koronowały" samą naturę, obejmuje:

  • kakadu, z ogromną kępką przypominającą irokeza,
  • ptak sekretarza (sagittarius serpentarius), który ma wdzięczną budowę, długie łapy, kępki, skrzydła i ogon,
  • paw, w tym rzadka biała odmiana,
  • północny kardynał z jasnymi czerwonymi piórami.

Ta lista byłaby niepełna bez najbardziej wykwintnych tropikalnych ptaków. Mówimy o mitycznych ptakach raju. Ta kategoria obejmuje 45 odmian. Większość z nich mieszka w Nowej Gwinei. Z tej egzotycznej odmiany wyróżnia się sześcioramienny ptak rajski. Na głowie jest sześć jasnych piór przypominających koronę. Ich rozmiar jest nieproporcjonalnie duży w porównaniu z długością ciała, co wygląda bardzo nietypowo.

Jeśli dowiedziałeś się czegoś przydatnego w tym artykule, zostaw komentarze pod nim i udostępnij znajomym w sieciach społecznościowych.

Obejrzyj wideo: 48 Rajd Żubrów 2014 - Zasada Chwist - Audi TT RS MaxxSport (Październik 2019).

Загрузка...
zoo-club-org