Zwierzęta

Nosach - małpa wyspy Borneo: wygląd, nawyki, cykl życia

Natura stworzyła różne rodzaje małp, ich nazwy są czasem bardzo nietypowe, a nawet zabawne. Weźmy na przykład gatunek naczelnych z rodziny małp zwanych nosach lub kahau. Grecka nazwa nosa to trąbka, co oznacza "pień". Możesz od razu odgadnąć, że małpy o takiej nazwie są wyjątkowo wścibskie, oczywiście, są dalekie od posiadania słonia, ale nadal nos ma duży rozmiar. U niektórych przedstawicieli tego gatunku jest tak duży, że podczas posiłku przeszkadza w jedzeniu, dlatego jego właściciel jest zmuszony do zachowania swojej godności. Te niesamowite zwierzęta są na skraju wyginięcia, są wymienione w Czerwonej Księdze.

Nosach (małpa): opis

Jeśli spojrzysz z boku na męski nos, ten widok jest całkiem zabawny. Faktem jest, że jest bardzo podobny do człowieka, który nadużywa alkoholu. Sędzia dla siebie: zrelaksowana postawa, ręce leżą bezwładnie na kolanach, duży bezkształtny nos, opuszczony do grubego brzucha, jak mówią w ludziach. Zdjęcia tego "przystojnego" teraz przed tobą.

Tylko mężczyźni mogą pochwalić się ogromnym nosem. To ich bardzo duży długi nos, który przypomina ogórek. Rozmiar takiej "męskości" osiąga długość 10 centymetrów lub więcej. Kiedy bestia wpadnie w złość lub coś ją podnieci, jej nos rośnie i czerwienieje. Kobiety i młode zwierzęta nie mają tak wybitnej dekoracji, ich nosy można nazwać raczej laskami niż długimi.

Nosach (małpa) jest średniej wielkości, o długości ogona równej długości całego ciała, która wynosi około 70-75 cm. Samice są smuklejsze niż "mężczyźni", ich długość ciała wynosi 60-65 cm, a średnia waga 10 kg. Mężczyźni ważą około 20 kg.

U dorosłych małp grzbiety pokryte są krótkimi, ale bardzo grubymi włosami. Kolor może być czerwonobrązowy, jaskrawo pomarańczowy, żółtawo-brązowy lub ceglastoczerwony. Gruby brzuch jest zwykle jasnoszary z żółtawym odcieniem. Samce są łatwe do odróżnienia od samic, nie tylko na dużym nosie, mają ciemnobrązową grzywę na grzbiecie.

Środowisko i siedliska nosa

Wyspa Borneo znajduje się na liście miejsc na Ziemi, które przyciągają ich dziką pięknością. Lasy tropikalne zamieszkują niesamowici przedstawiciele świata zwierząt. Kachau również żyje w tym cudownym miejscu. Te małpy w naturze żyją tylko w Malezji, znajdują się tu na wybrzeżu i w dolinach. Nosachi nie mieszkają powyżej 200 m nad poziomem morza. Ulubione miejsca tych zwierząt to lasy namorzynowe i puszczańskie, które można również spotkać na plantacjach Hevea.

Życie małp w środowisku naturalnym

Małpy-nosachas wydają się pulchne i uciążliwe, ale dopóki nie zobaczysz, jak sprytnie podróżują przez drzewa. Zwierzęta doskonale skaczą z gałęzi do gałęzi, kołysząc się na rękach, czasem nawet chodząc na dwóch nogach, jak ludzie.

Małpy wykonują swoje codzienne obowiązki po południu, a ich "dzień roboczy" kończy się pierwszym zmierzchem. Sleep nosachi są rozmieszczone na drzewach, wybranych wcześniej, bez odchodzenia od rzeki powyżej 15 m.

Jedna grupa małp ma od 10 do 30 zwierząt. Lider jest najstarszym samcem, w jego haremie jest około 8-10 samic, reszta rodziny to niemowlęta i młodzi ludzie, którzy nie osiągnęli dojrzałości płciowej. Samce gotowe do krycia powinny opuścić rodzinę, podczas gdy młode kobiety pozostają. Czasami tylko samce, które nie nabyły swojego haremu, gromadzą się w jednym stadzie.

Długość życia małpy w dobrych warunkach może wynosić około dwadzieścia lat.

Co zjada małpie nosach?

Główną pożywieniem nosachi są młode liście i owoce, w poszukiwaniu których mijają one dzień do dwóch kilometrów. Według obserwacji naukowców zwierzęta tego gatunku zużywają około 47 gatunków roślin, z których 30 to liście, a 17 to pędy, kwiaty lub owoce. Na tej podstawie możemy wywnioskować, że nie ma specjalnej konkurencji między grupami małp, ponieważ jest wystarczająco dużo żywności dla wszystkich.

Hodowla

Nosach (małpa) osiąga dojrzałość w wieku półtora roku. Kiedy nadchodzi okres godowy, samica demonstruje swoją gotowość do mężczyzny z całym swoim wyglądem. Odchyla usta, potrząsając głową i pokazuje swoje genitalia obiektowi adoracji.

Ciąża trwa około sześciu miesięcy. Narodziło się jedno maleństwo, z niebieską twarzą i nosem. Lisiątko karmi się mlekiem matki do ukończenia siedmiu miesięcy, po odsadzeniu małpa pozostaje z matką przez jakiś czas.

Redukcja populacji

Jak wspomniano wcześniej, nosy żyją na wolności tylko na Borneo w Azji Południowo-Wschodniej. Lokalne władze dokładają wielu starań, aby zachować ten gatunek zwierząt, ale nawet to nie może powstrzymać znaczącego spadku populacji Kahau. Według naukowców na całym świecie jest mniej niż trzy tysiące małych zwierząt z niesamowitymi nosami.

Chodzi o ludzką aktywność. Małpy żyją w tropikalnych lasach, które ostatnio powoli, ale z pewnością znikają z powierzchni Ziemi. Wydaje się, że całkiem niedawno wyspy Borneo zostały pokryte lasami mangrowymi i deszczowymi, ale obecnie większość z nich jest czasami niszczona lub całkowicie zniszczona. Około sto lat temu ludzie nadal nie osiedlali się masowo Borneo. W tym czasie można było swobodnie obserwować liczne stada nosów. Ale wraz z przybyciem ludzi bagna zostały osuszone, małpy po prostu nie miały gdzie mieszkać, w wyniku czego były na skraju wyginięcia.

Interesujące fakty z życia nosachy

Nosach - małpa jest bardzo interesująca, obserwując swoje życie w swoim naturalnym środowisku, można zobaczyć wiele ciekawych faktów. Niektóre z nich są prezentowane twojej uwadze:

• Nosachi są doskonałymi pływakami, potrafią pływać do 20 metrów pod wodą, poszukując pożywienia, które często muszą przepłynąć rzekę.
• Wścibskie małpy, w przeciwieństwie do innych krewnych, nie dogadują się z ludźmi.
• Nosachi nie może mieszkać daleko od wody. Zdaniem naukowców przyczyną tego jest niska zawartość minerałów i soli w glebach odległych od mórz i rzek, rośliny tam rosnące nie nadają się do karmienia tych zwierząt.
• Aborygeni w wielu częściach Borneo nazywają monyet belanda nosachi, co oznacza "holenderską małpę". A nazwa ta pojawiła się z powodu podobieństwa Nosach z holenderskimi kolonizatorami, którzy mają duże brzuchy i czerwone nosy, zauważone przez mieszkańców.

Opis nosa

W porównaniu do innych małp, nos ma ciało średniej wielkości.. Waga samców to 20 kg przy długości ciała 73-76 cm, samice są lżejsze i mniejsze: o wadze 10 kg, długość ich ciała wynosi około 60-65 cm, bez względu na podłogę, ogon zwierząt jest w przybliżeniu równej długości do ciała.

Ale głównym charakterystycznym zewnętrznym rozróżnieniem dorosłych mężczyzn, którzy nadali nazwę temu gatunkowi, jest wiszący nos w kształcie gruszki, którego długość może sięgać 10 cm. Opinie zoologów są podzielone co do celu narządu zmysłu węchu w tej dziwacznej formie.

  • Według jednej wersji, znaczny wzrost rozmiaru i zaczerwienienie nosa gniewnego nosa - sposób zastraszania wroga.
  • Jest również możliwe, że nos odgrywa rolę pewnego rodzaju rezonatora, wzmacniając głośność okrzyku Kahau. Dowiesz się o własnej obecności na danym terytorium, małpy nazywają to w tak niecodzienny sposób.
  • Jest również prawdopodobne, że rozmiar nosa odgrywa rolę, gdy samice wybierają dojrzałego partnera podczas okresu godowego.

Posiadanie dużego zawieszonego nosa jest przywilejem tylko mężczyzn. U kobiet i młodego narządu organ węchowy jest nie tylko mniejszy, ale ma również inny kształt: są to troskliwie odwrócone trójkątne nosy. Goła skóra na małpach ma żółtawo-czerwoną pigmentację. Plecy dorosłego zwierzęcia pokryte jest krótkimi gęstymi włosami. Zwykle malowany jest w czerwonawo-brązową gamę o odcieniach pomarańczowym, żółtawym, ochrowym, brązowym. Brzuch pokryty jest jasnoszarą lub jasnobeżową wełną.

Oprócz nosa i imponującego zaokrąglonego brzucha, istnieją inne różnice w wyglądzie samców od samic - skórzana poduszka pokryta włosami markizy, tworząc raczej obszerny kołnierz na szyi i spektakularną ciemną grzywę wzdłuż kręgosłupa. Kończyny w stosunku do ciała wyglądają nieproporcjonalnie rozciągnięte i suche, pokryte jasnoszarą wełną. Ogon, podobnie jak łapy, jest wytrwały, muskularny, ale nos prawie nigdy nie jest używany.

Pojawienie się niezdarnych luzhnee jest zwodnicze: w rzeczywistości Kahau potrafią bardzo sprytnie poruszać się po drzewach, kołysząc na przednich łapach i ciągnąc tył, przesuwając się z gałęzi na gałąź. Najczęściej spędzają tam małpy. Tylko potrzeba wody lub szczególnie atrakcyjny przysmak na ziemi sprawia, że ​​znikają. Nosachi prowadzą codzienne życie, spędzają noc w koronach drzew, które zostały wybrane wcześniej w pobliżu brzegu rzeki

To jest interesujące! Aby pokonać niewielką odległość na przejściach, kahau może iść na tylne kończyny. Mogą pływać jak pies, pomagając sobie tylnymi nogami, wyposażonymi w membrany. Są to jedyne małpy, które mogą nurkować: są w stanie pokonać odległość do 20 metrów pod wodą.

Nosy żyją w grupach od 10 do 30 osobników.. Co więcej, może być czysto "klubem męskim" i haremem 8-10 kobiet, na czele którego stoi dorosły mężczyzna. Pozostali członkowie grupy mieszanej to nie dojrzałe potomstwo (jeśli istnieje). Ze swojej natury nosachi są dość dobroduszni i rzadko wykazują agresję, szczególnie w sforze. Zwierzęta komunikują się ze sobą nie tylko za pomocą wyrazu twarzy, ale także z dziwacznymi dźwiękami.

Kłótnie i konflikty między członkami rodziny pojawiają się bardzo rzadko i szybko gasną: próby haremu, aby skandale zostały natychmiast zatrzymane przez miękki, nosowy dźwięk emitowany przez przywódcę. Od czasu do czasu w stadzie mogą wystąpić "zamachy stanu". Młody i silniejszy mężczyzna staje się głównym, odjeżdżając zawodnika, pozbawiając go wcześniejszych przywilejów, a nawet potomstwa. W takich przypadkach matka martwego dziecka również opuszcza stado.

Próby oswajania nosa jeszcze się nie powiodły. Badacze wskazują na ich niską zdolność do socjalizacji, słabą naukę. Z tego powodu nie ma danych na temat długowieczności nosów w niewoli. Na wolności małpy żyją przez około 20 lat, jeśli wcześniej nie stały się ofiarami wrogów. Zasadniczo okres ten zależy od jakości i ilości zaopatrzenia w żywność w obszarze dystrybucji.

Habitat

Równiny nadrzeczne i przybrzeżne wyspy Borneo są jedynym miejscem na Ziemi, gdzie można spotkać nocne małpy. Jako siedliska najczęściej wybierają bagniste lasy namorzynowe, rozległe obszary lasów dipterokarpicznych z ich wiecznie zielonymi drzewami, hevea plantacje przylegające do torfowisk.

To jest interesujące! Małpy Nosaty, wybierając miejsca na swoje osady, wolą brzegi słodkich wód i rzeki. Przyjmuje się, że jest to spowodowane pewną zawartością minerałów i soli w glebie, która jest charakterystyczna dla tego obszaru i jest ważnym stanem formowania systemu zasilania nasach.

W obszarze znajdującym się powyżej poziomu morza powyżej 200-350 m, prawie nie widać kahau.

Racja nosacha

Podstawą menu małpich małp jest:

  • młode liście drzew
  • jadalne pędy
  • kwiaty ze słodkim nektarem
  • owoce, najlepiej niedojrzałe.

Mniej często ta "wegetariańska kuchnia" jest uzupełniana przez larwy owadów, gąsienice, małe bezkręgowce. Poszukiwanie jedzenia Kahau zaczyna się nad rzeką, stopniowo zagłębiając się w las i poruszając się wzdłuż rufowego terenu. Aby uzyskać wystarczającą ilość, czasami chodzą kilka kilometrów dziennie, a dopiero wieczorem wracają do swojego siedliska.

Naturalni wrogowie

Na Borneo nie ma dużych drapieżników ssaków. Głównymi wrogami nosaków są gigantyczne prążkowane krokodyle żyjące w bagnach namorzynowych, lagunach morskich, w dolnym biegu i deltach rzek. Czekają i atakują małpy, kiedy przekraczają rzekę. Z tego powodu, nosachi, pomimo tego, że są świetnymi pływakami, starają się przejść w najwęższym miejscu obszaru wodnego.

To ważne! Dymiące lamparty, które żyją na lądzie, nie stanowią dużego zagrożenia dla nosa: populacja tych drapieżników jest bardzo mała, a także wolą polować na większą zdobycz - kozy, jelenie, dzikie świnie.

O wiele częściej kahau pada ofiarą dużych jaszczurek monitorowych i pytonów, orłów morskich. Kłusownictwo jest dla nich także pewnym zagrożeniem: człowiek ściga nos ze względu na smaczne mięso i piękne grube futro.

Stan populacji i gatunku

Szybka redukcja powierzchni lasów deszczowych, wycinanie namorzynów, drenaż mokradeł, uprawa palmy olejowej na urodzajnych równinach spowodowały nie tylko zauważalną zmianę warunków klimatycznych na Borneo.

Zmniejszyło się również środowisko nosów, które ponadto tracą konkurencyjną walkę o zasoby terytorialne i pokarmowe z agresorami, długimi ogonami i ogoniastymi makakami. Czynniki te, a także kłusownictwo na wyspie, które rozkwitły na wyspie, doprowadziły do ​​tego, że liczba gatunków w ciągu ostatniego półwiecza zmniejszyła się o połowę, a obecnie prawie nie przekracza 3000 osobników.

To jest interesujące! Niedaleko miasteczka Sandakan znajduje się rezerwat rezerwatu małp Monkey, w którym można zobaczyć nosy w warunkach naturalnych. Historia tego miejsca jest niezwykła.

Obecny właściciel rezerwatu w latach 90. nabył duży obszar lasu namorzynowego do uprawy palmy olejowej. Widząc żyjące tam nosy, właściciel plantacji dosłownie zafascynowały niezwykłe małpy. Chciał wiedzieć wszystko o swoim stylu życia i zachowaniu. Gdy dowiedział się, że zwierzęta są na skraju wyginięcia, zmienił pierwotne plany.

Teraz, zamiast plantacji palmy olejowej, terytorium zajmuje naturalny park leśny, w którym żyje około 80 nosa. Miejsce to jest niezwykle popularne wśród turystów, którzy mają okazję obserwować małpy z wygodnego rozległego obszaru otoczonego kilkoma platformami. Dwa razy dziennie opiekunowie rezerwatu przynoszą kosze z ulubionym nosach - niedojrzałymi owocami. W tym czasie małpy, już przyzwyczajeni do regularnych smakołyków, wyłaniają się z leśnego runa na otwartą przestrzeń.

Według naocznych świadków nie tylko nie boją się ludzi, ale chętnie biorą też udział w sesjach zdjęciowych, pozując na tle jasnej zieleni dżungli. Rząd malezyjski, zaabsorbowany sytuacją ekologiczną na całym Borneo, podejmuje działania zmierzające, między innymi, do ochrony przed całkowitym wyginięciem niezwykłych i zadziwiających nosaków: gatunek jest wymieniony w ISC i jest chroniony na obszarach chronionych.

Opis gatunku

Małpa z nosa należy do naczelnych średniego wzrostu, w zależności od płci, ich waga nie przekracza 20 kg, a długość ciała nie przekracza 78 cm. Tak więc średnia waga samic wynosi 8-10 kg przy długości ciała 55-65 cm. waży 15-20 kg, długość ciała - 73-78 cm Z reguły ogon, niezależnie od płci, jest równy długości ciała.

Główną cechą męskich naczelnych jest duży nos w kształcie gruszki, obniżony w dół, jego rozmiar może wynosić do 10 cm długości. Czasami narząd ten powoduje wiele niedogodności podczas jedzenia, a małpa jest zmuszona go wspierać. W badaniu węchowych zdolności nosa i jego celu opinie ekspertów są podzielone.

Niektórzy twierdzą, że podczas kłótni z innymi naczelnymi, coraz większy rozmiar, zaczerwienienie nosa przeraża wroga.
Według innych, dzięki olbrzymim organom węchu, małpy mogą krzyczeć głośniej, to z okrzykiem, że zwierzę powiadamia o swojej obecności na dowolnym terytorium, tym samym zaznaczając je.

Jeszcze inni mówią, że w wielkości nosa samica wybiera najbardziej dojrzałego samca w okresie godowym.

Nos zawieszony jest cechą charakterystyczną wyłącznie dla mężczyzn, u samic i młodych naczelnych, mniejszy organ węchowy jest odwrócony, podniesiony, ma kształt trójkąta. Skóra na twarzy jest gładka, bez sierści, z jasnoczerwoną pigmentacją. Plecy dojrzałego prymasa pokryte jest krótkimi włosami. Jego kolor może być ciemny, w odcieniach brązowoczerwonym lub głębokim pomarańczowym, lub jasnym, jasnożółtym lub ochrowym. Wełna na brzuchu ma jasnobeżowy lub bladoszary kolor.

Oprócz nosa, dużego brzucha i rozmiaru, istnieje kilka zewnętrznych różnic między mężczyznami. Wokół szyi męskich włosów rośnie znacznie grubsza, tworząc rodzaj kołnierza, a wzdłuż całej długości kręgosłupa jest gruba, ciemna grzywa. Jeśli chodzi o ciało, kończyny wydają się szczupłe i wydłużone, są równomiernie pokryte jasnoszarą wełną. Ogon naczelnych jest silny i wytrwały, jednak praktycznie nie jest używany, w przeciwieństwie do mięśniowych łap.

Sposób życia

Na pierwszy rzut oka nos sprawia wrażenie ogromnej bryły, ale jest to błędne przekonanie. Małpy są bardzo zwinne i łatwo poruszają się od drzewa do drzewa, chwytają gałąź za przednie łapy, huśtają się i skaczą, podciągając tylne kończyny. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Na tylnych kończynach mają błony, które pomagają małpom pływać po powierzchni wody. Od urodzenia kobieta uczy dziecko do zabiegów wodnych.

Ponadto tylko 2 gatunki naczelnych, w tym nos, mogą z łatwością poruszać się na tylnych kończynach, z reguły robią to w gęstych lasach, gdzie trudno jest przejść na czterech nogach.

Naczelne żyją w małych grupach od 10 do 30 osobników. Czasami obejmuje tylko samców lub odwrotnie - samice z dojrzałym samcem, ale częściej są to mieszane stada. Nosachi są uważane za dobroduszne gatunki małp, mogą być agresywne tylko w obronie swojego terytorium, konflikty w stadzie zdarzają się niezwykle rzadko. Między sobą komunikacja zwierząt odbywa się za pomocą niezwykłych dźwięków lub mimiki.

Kłótnie w grupach mieszanych są prawie wykluczone, w stadach żeńskich występują, aczkolwiek rzadko. Gdy konflikt między samicami dojrzewa, lider nagle zatrzymuje go, wydając dźwięk w nosie. Zdarzają się przypadki, gdy młodszy i bardziej wojowniczy mężczyzna w walce o władzę wyrzuca przywódcę stada i niszczy jego potomstwo, w którym to przypadku matka zabitych młodych musi również opuścić grupę.

Wszystkie próby zoologów, by okiełznać Kahau, zawiodły, jest to spowodowane ich słabą adaptacją i niską zdolnością uczenia się. Dlatego nie ma informacji o czasie ich życia w niewoli. W warunkach życia w naturze nos żyje około 20 lat, z reguły zależy od jedzenia i środowiska.

Habitat

Obszary przybrzeżne i niziny na Borneo są siedliskami nocnych małp. Torfowiska, lasy nadrzeczne, tereny podmokłe z namorzynami to dla nich preferowane strefy osadnicze. Ponadto małpy nie rosną na obszarach położonych powyżej 250 m npm, idealne miejsce dla nich - linia brzegowa wzdłuż wszelkich zbiorników ze słodką wodą.

Najczęściej spotykanymi małpami z nosa są:

  • tylko kwitnące liście drzew,
  • młode pędy
  • kwiaty,
  • niedojrzałe owoce.

Ogólnie około 47 nazw roślin.

Niezwykle rzadko naczelne zjadają larwy owadów drzew, chrząszczy i gąsienic. Ta grupa małp ma woluminowy żołądek, aby być wypełnionym, czasami musi przejść kilka kilometrów dziennie, a późnym wieczorem wraca do miejsca osiedlenia. Zaczynają szukać pożywienia w pobliżu brzegów rzek i stopniowo wchodzą w głąb lasu.

Nosach unika roślin, które zawierają naturalny antybiotyk i odwrotnie - mogą jeść te, które są trujące. Fakt ten tłumaczy się tym, że żołądek Kahau zawiera bakterie zdolne do neutralizowania trucizn, ale giną w wyniku działania antybiotyków.

Wrogowie małpy z nosem

Rzadziej małpy stają się ofiarami dużych węży, orłów lub jaszczurek monitorujących. Pomimo ochrony ludności Kahau, nadal są ścigani przez kłusowników z powodu cennego futra i mięsa. Dymiące lamparty żyjące na Borneo wolą polować na bydło i prawie nigdy nie atakują małp.

Populacja Kahau

Wylesianie, odwadnianie bagien i uprawa obszarów, które kiedyś służyły za siedlisko małp, prowadzą do gwałtownego zmniejszenia ich liczebności. Pozostałe terytoria, możliwe do osiedlenia, zajmują bardziej agresywne gatunki makaków o długich ogonach. Miejsca okazu Kahau przyciągają rozkwitających kłusowników. W ciągu ostatnich 50 lat liczba małp z nosa zmniejszyła się o połowę, do tej pory liczba ta wynosiła około 3000 osobników. Gatunek jest wymieniony w Międzynarodowej Czerwonej Księdze jako zagrożony.

Obejrzyj wideo: NOSACZE POLSKOŚCI GDZIE SPOTKAĆ KIEDYŚ TO BYŁO PIOTR POLO PRZYWARSKI (Październik 2019).

Загрузка...
zoo-club-org