Ptaki

Zobacz: Sylvia borin

Wygląd i zachowanie. Slavka średniej wielkości, większa niż szara, ale mniejsza jastrzębia słowiańska, długość ciała 12,5-15 cm, rozpiętość skrzydeł 20-25 cm, waga 14-24 g. Ogólnie wygląd - typowa slavka, ze stosunkowo krótkim dziobem i lekko skrócona, prosta kończąc na ogonie, znaki te odróżniają je od dłuższych płetwonogich o podobnym kolorze, posiadających dłuższy i zaokrąglony ogon. Różni się od nich sposobem poruszania się głównie wzdłuż poziomych lub nachylonych gałęzi w koronach krzewów, a nie wzdłuż pionowych pędów roślin zielnych, a także w czasie głosowym i biotopowym.

Opis. Kolor jest skromny, bardziej monotonny niż u innych słowian, przypominający kolor trzciny: oliwkowo-szara góra, białawe dno z jasnoszarym odcieniem po bokach, gardle, brzuchu i podbrzuszu są lekkie, prawie białe. Samce i samice są nieodróżnialne pod względem kolorowania, młode ptaki w pierwszym jesiennym stroju różnią się od dorosłych lżejszymi wierzchołkami piór lotnictwa trzeciorzędnego, podczas gdy skrzydło jako całość jest kolorowe, jednak o wiele bardziej równomiernie niż u młodego wilka jastrzębia. Oczy są czarne, wokół nich słabo widoczny, bardzo cienki pierścień świetlny, tylko mała jasna brew jest nakreślona nad okiem. Dziób i nogi są szare, stosunkowo lekkie. Wyróżniającym się elementem barwiącym jest obecność na bokach szyi małych, rozmytych, szaro-szarych plamek kontrastujących z otaczającymi brązowawymi obszarami. Różni się od młodego jastrzębia jasnym podszerstkiem i brakiem kontrastującego wzoru na skrzydle.

Głos. Śpiewa zwykle w głębinach krzaków lub koron niskich drzew, rzadko pojawia się na oczach. Utwory są zwykle krótsze niż utwory Chernogolovki, trwające od 3 do 8 sekund, ale można je śledzić jeden po drugim prawie bez przerwy, są wykonywane zazwyczaj szybciej, bez przerw i nie zawierają pięknych, dźwięcznych, "fletowych" nut, to jest ogólnie więcej przypominają nawet szmer ze wznoszącym się, obniżającym tonem. Czasami brzmią jak jastrzębie piosenki. W przypadku niepokoju tworzy typowy urok, singiel i serię. Podczas śpiewania nie wykonuje się aktualnych lotów.

Dystrybucja, status. Gnezdovoy zasięg obejmuje prawie całą Europę i zachodnią Syberię do Jeniseju. Zimy w Afryce. Przybywa stosunkowo późno, zwykle w maju, lata we wrześniu lub październiku. Typowy, ale nieliczny gatunek niemal całej europejskiej Rosji, z wyjątkiem południowych regionów.

Sposób życia. Zamieszkuje różne biotopy z krzewami od drzew praktycznie bez środków do jasnych lasów, w tym względnie wilgotne obszary w obszarach zalewowych rzek, a także ogrody i parki, jeśli mają wystarczającą ilość chrustu. Gniazdo kształtu w kształcie kielicha, nieco grubsze i głębsze niż Chernogolovka, jest osadzone pomiędzy gałęziami krzewów lub łodyg trawiastych roślin, nie wysoko nad ziemią. Na miejscu gniazdowania jest kilka niedokończonych gniazd. Podczas układania, od 2 do 6, zwykle 4-5 jaj w różnych kolorach, takich jak zaskórniki. Prawie tylko samica inkubuje sprzęgło przez 10-12 dni, oboje rodzice karmią pisklęta, mucha opuszcza gniazdo w wieku 9-12 dni. Nowonarodzone pisklęta są nagie.

Żywi się owadami, które zbiera z powierzchni gałęzi i liści, łodygami traw, a pod koniec lata - małymi jagodami.

Obejrzyj wideo: Yung Gravy - 1 Thot 2 Thot Red Thot Blue Thot Official Music Video (Październik 2019).

Загрузка...
zoo-club-org