Zwierzęta

Żółw słoni jest największym żółwiem na świecie.

Słoń lub żółw Galapagos (łac. Chelonoidis nigra) jest największym członkiem rodziny żółwi lądowych (Lat Testudinidae) na naszej planecie. Żółwie słonia pojawiły się na Ziemi w przybliżeniu w okresie triasowym 250-200 milionów lat temu. Przez cały ten czas wygląd gada się nie zmienił.

Teraz znane 15 podgatunków słonia żółwia, z których 5 podgatunków już wymarły.

Ludzie i gałki z kości słoniowej

W 1535 r. Hiszpanie odkryli archipelag na Oceanie Spokojnym, 972 km na zachód od Ekwadoru. Na jego wyspach było tak wiele żółwi gigantycznych, że nazywali go Wyspami Galapagos (hiszpański Galpago - "żółw wodny"). W tym czasie ich populacja liczyła ponad 250 000 osób.

Zgodnie z zapiskami turystów z tamtych lat ogromne gady o masie do 400 kg i długości do 180 cm nie były rzadkie.

Hiszpanie zaczęli używać ich najpierw w formie żywych konserw, a później w celu uzyskania żółwia, używanego w celach leczniczych i kosmetycznych do odmłodzenia skóry. W zniszczeniu żółwi słoni szczególnie wyróżniali się piraci, którzy w XVII-XVIII wieku mieli swoje liczne bazy na archipelagu. W XIX wieku wielorybnicy, którzy zabijali kobiety, które przybyły złożyć jaja, poniosły specjalne szkody dla ludności.

Dzikie psy, świnie i koty jedzące małe żółwie pojawiły się również na Wyspach Galapagos. Osły, kozy i szczury sprowadzone na wyspy spustoszyły gniazda żółwi. Roślinożercy skazują dorosłe gady na głód, czasem wyrywając skąpą roślinność.

W 1974 r. Pozostało tylko 3060 żółwi. Aby zachować gatunek na wyspie Santa Cruz, stworzono stację naukową, której personel zbiera jajeczka z żółwia, a następnie wypuszcza młode dzikie osobniki na wolność. Dzięki staraniom pod koniec 2009 roku ich populacja liczyła już 19 310 osób.

Wyspy Galapagos należą do Ekwadoru. Na niezamieszkanych wyspach archipelagu rząd Ekwadoru w 1934 r. Zakazał chwytania żółwi słoni, aw 1959 r. Założył Park Narodowy. Ich sztuczna hodowla rozpoczęła się w 1965 roku. Od złapanych 8 żółwi biolodzy zebrali pierwszą partię jaj i uzyskali pierwsze "sztuczne" żółwie za pomocą inkubatora.

Żółwie słonia są dobowe. Lubią zbierać się w małych grupach po 20-30 osobników i wygrzewać się w suszonych na słońcu obszarach z wulkaniczną glebą.

W porze suchej żółwie opuszczają niziny i wznoszą się na wyżyny bogate w roślinność. W porze deszczowej schodzą z powrotem w ciepłe niziny, pokryte bujną zielenią.

Gady codziennie chodzą tymi samymi ścieżkami z pokolenia na pokolenie, okresowo układając przystanki, aby się odświeżyć, zrelaksować lub popływać. Podczas odpoczynku żółw okresowo podnosi głowę wysoko, aby rozejrzeć się po okolicy.

W ciągu dnia żółw z kości słoniowej przemieszcza się do 4 km.

Wraz z nadejściem zmierzchu gady schowały się w wykopach wykopanych w ziemi lub w zaroślach. Najlepsze ze wszystkiego, co czują w płynnym błocie lub zamulonej wodzie. Noce na wyspach są zimne, więc ciepło w takich zbiornikach trwa dłużej.

Ulubionym przysmakiem gigantów jest soczyste mięso kolczastych gruszek. Po znalezieniu smakowitego owocu lub apetycznego liścia, gad trzyma go łapą i ugryza kawałek po kawałku. Najpierw kawałki owocu są odcinane ostrym dziobem, a następnie tłuczone przez szczęki i mięsisty język.

W porze suchej, gdy bardzo trudno jest znaleźć wilgoć, żółw dostaje wodę poprzez jedzenie kaktusów. Aby przetrwać suszę, pozwala na duże rezerwy tłuszczu, które podczas dzielenia dostarczają organizmowi wody.

Przy najmniejszym niebezpieczeństwie żółw chowa się w skorupie, ciągnąc za łapy, szyję i głowy. Wygięte przednie nogi pokrywają głowę, a podeszwy tylnych nóg zamykają lukę pomiędzy plastronem a pancerzem.

Hodowla

W okresie godowym samce wykazują niezwykłą zwinność i aktywność. Nieustannie krążą po wyspie w poszukiwaniu kobiety. Jeśli na drodze znajduje się zawodnik, walki nie można uniknąć.

Rywale machają głowami groźnie i otwierają usta, a potem głośno pędem do siebie, próbując ugryźć wroga za szyję lub nogi. Czasami bardziej zwinny mężczyzna udaje się powalić przeciwnika i obrócić go na plecy. Upadły wojownik kołysząc się z całej siły, próbując wstać.

W żółwu odwróconym do góry nogami, krążenie krwi zostaje nagle zakłócone, a wszystkie wewnętrzne narządy gada zaczynają doświadczać głodu tlenu. Z bardzo długim pobytem w tej pozycji może nawet umrzeć, więc próbuje szybko powrócić do swojej zwykłej pozycji. Pokonany zawodnik ucieka z pola walki, a dumny zwycięzca otrzymuje prawo do kontynuowania wyścigu.

Po zapłodnieniu samiec natychmiast opuszcza samicę. Hodowla może odbywać się przez cały rok, ale szczytowa aktywność sezonowa przypada na czerwiec i luty.

Samice składają jaja w tych samych miejscach, na suchych i piaszczystych glebach.

Przez kilka godzin, a nawet dni, kobieta wykopuje gniazdo tylnymi łapami. Głębokość gniazda wynosi około 30-40 cm, w tym samica składa się z 2 do 17 okrągłych białych jaj o średnicy około 5 cm i wadze 80 do 150 g.

Jaja mogą się nieznacznie różnić w różnych podgatunkach. Jedna samica może kopać i wypełniać jajami do 3 otworów. Gad masuje ukończone znoszenie i ostrożnie wygładza powierzchnię łapami. Solidna sucha skorupa wkrótce tworzy się na powierzchni, ale wilgotność w samym gnieździe utrzymuje się.

Żółwie rodzą się po 2-3 miesiącach na początku pory deszczowej. W przypadku przedłużającej się suszy inkubacja może trwać do 8 miesięcy. Bez deszczu żółwie po prostu nie mogą wydostać się przez twardą skorupę.

Noworodki ważą około 50-90 gramów i od pierwszych godzin życia pozostawione same sobie. Długość ich ciała nie przekracza 6 cm, w ciągu dnia chowają się w schronach, a nocą wychodzą ostrożnie, aby nakarmić młodą trawę.

Młodzi nieletni w wieku 10-15 lat stopniowo przechodzą do bogatszych elewacji. Płeć u żółwi słoniowych można określić dopiero w wieku powyżej 15 lat. Stają się dojrzałymi płciowo w wieku 40 lat. W niewoli dojrzewanie następuje znacznie wcześniej - w wieku 20-25 lat.

Długość ciała dorosłych żółwi Galapagos wynosi około 120 cm i waży 200-300 kg. Przednia krawędź potężnej powłoki jest zakrzywionym łukiem. Klapy róg muszli rosną całe życie, z każdym rokiem stają się grubsze.

Nogi są masywne, kolumnowe. Łapy są pięciopalczaste. Wszystkie 5 palców uzbrojonych jest w długie, silne pazury. Głowa jest płaska. Kufa jest wyraźnie zwężona przed sobą. Na czubku kufy znajdują się nozdrza.

Szyja jest długa i ruchoma. Jest pokryta miękką elastyczną skórą i może rozciągać się jak akordeon. Szczęka górna i dolna są pozbawione zębów i mają bardzo ostre zakrzywione krawędzie, które są pokryte rogowymi płytkami. Oczy są małe i owalne, czarne. Żywotność żółwi słoni przekracza 100 lat.

Długo żyjący żółw

Długowiecznym rekordzistą jest żółw słonia Garietta, który w 1835 roku został przywieziony z Wysp Galapagos do Wielkiej Brytanii przez Karola Darwina. Żółw był wielkości talerza, więc zdecydowali, że urodził się w 1830 roku.

W 1841 roku przybyła do Ogrodu Botanicznego w Brisbane w Australii. Od 1960 r. Mieszkała w australijskim zoo. 15 listopada 2005 r. Australijczycy uroczyście obchali swoje 175. urodziny. Zważyć "dziecko" 150 kg.

23 czerwca 2006 roku długotrwała kobieta zmarła nagle po krótkiej chorobie z powodu niewydolności serca.

Status ochrony

Zgodnie z klasyfikacją IUCN (Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody) gatunek ten jest klasyfikowany jako wrażliwy. W XVI wieku, kiedy Hiszpanie pojawili się na Wyspach Galapagos, liczba olbrzymich gadów sięgnęła 250 tysięcy, w połowie XX wieku było ich tylko 3 tysiące, a przyczyną zmniejszenia liczby unikalnych populacji było strzelanie do zwierząt z mięsa i ropy, niszczenie naturalnych siedlisk dla potrzeb rolnictwa Wyspy świni, kozy, szczury.

W drugiej połowie XX wieku ludzie pamiętali, a dziś żółw słonia znacznie się zwiększył. Teraz na odległych wyspach żyje 19 tysięcy ogromnych gadów, a ich liczba utrzymuje się na stabilnym poziomie.

Sposób życia

Te dobroduszne giganty żywią się głównie roślinnością karłowatą i trawą. Żółwie uciekają przed palącym słońcem południowym, zagrzebując się w płynnym błocie, a na noc wykopują małe doły, w których ukrywają tylną część ciała. Żółwie słonia kojarzą się o każdej porze roku, ale mają sezonowe szczyty aktywności seksualnej. Samice składają do 22 jaj o kulistym kształcie, o średnicy 5-6 cm i wadze do 70 g.

Żółw słoniowy może żyć od 12 do 14 miesięcy bez jedzenia i wody i nie schudnąć.

Odkąd Europejczycy odkryli niesamowite wyspy Oceanii, żółwie słoni zostały bezlitośnie zniszczone. Ponieważ żółwie słonia mogą żyć długo bez jedzenia i wody, żeglarze wzięli je na długie wędrówki jako "żywe konserwy". Ponadto psy, koty i świnie wprowadzone na wyspy przez Europejczyków zniszczyły młode żółwie. Na szczęście w dzisiejszych czasach władze starają się z całej siły przywrócić populację żółwi słoni. I chociaż ten gatunek jest nadal klasyfikowany jako wrażliwy, żółwie słonia nie są już zagrożone wyginięciem.

Żółwie słonia wniosły ogromny wkład w rozwój ogólnej teorii ewolucji. W końcu to właśnie one, a raczej zewnętrzne różnice osobników żyjących w różnych warunkach środowiskowych, zauważył Karol Darwin podczas podróży dookoła świata do Beagle. Faktem jest, że rozmiar i kształt skorupy wśród przedstawicieli różnych populacji żółwi słoni są bardzo różne. To sprawiło, że wielki naukowiec poważnie pomyślał o wpływie środowiska na ciało.

zoo-club-org