Zwierzęta

Amur leśny kot (Far Eastern leopard cat)

Kot leśny Amur jest ssakiem, drapieżnym zwierzęciem rodziny kotów. Rasa ta ma bliskie związki z kotem bengalskim (azjatyckim). Drugie imię kota leśnego Amur to "lampart". Otrzymał go ze względu na jego kolor, podobny do kolorów lamparta.

Krewni kota z lasu Amur żyją w ciepłych krajach. Co zaskakujące, jego przodkowie wpadli na terytorium tajgi. Wyjaśnia to również fakt, że być może kiedyś było tu dużo cieplej niż obecnie. Young lists Crash conditioned wyznaczającyicians Breaking stock photographyech Martwa natura Sub wysyłce sklepówberries Po tych St.

W Rosji dziki kot żyje na Dalekim Wschodzie, w regionie Amur i w regionie Ussuri. Poza terytorium Federacji Rosyjskiej osiedla się na wybrzeżu Morza Japońskiego, w Chinach i na subkontynencie indyjskim.

Siedlisko leśnego kota porośnięte jest krzewami dolin rzecznych, zaroślami szuwarowymi nad jeziorem, niskimi podgórzami porośniętymi mieszanym lasem. Zwykle kot Amur nie wznosi się wysoko w górach. Toleruje zimne, surowe zimy, ale zupełnie nie nadaje się do życia w zaśnieżonych regionach.

Przedstawiciele rasy kotów leśnych Amur są najmniejsi wśród kotów azjatyckich. Zgodnie z opisem rasy i wyglądu, nie różnią się one od zwierząt domowych:

  • Waga dorosłego osobnika waha się od 4 do 8 kg.
  • Ciało jest silne i muskularne. Jego długość wraz z ogonem wynosi około metra.
  • Głowa jest mała i wydłużona.
  • Oczy są duże, mają głębokie lądowanie i znajdują się w niewielkiej odległości od siebie.
  • Uszy mają zaokrąglony kształt.
  • Potężne łapy tego zwierzęcia są dłuższe niż kot domowy i są wyposażone w krótkie i mocne pazury.

Sierść kota leśnego Amur jest bardzo gęsta i miękka. Kolor może mieć różne od szarego piasku do żółto-brązowego. Owalne czerwonawe plamy są rozproszone po całym ciele. Mogą mieć niewyraźny lub wyraźny zarys. Dzięki tym plamom, podobnym do starożytnych chińskich monet, w Chinach nazywany jest "kotem pieniędzy". Z tyłu są trzy wyraźne opaski, na gardle i klatce piersiowej jest jeszcze kilka pasm, a dwa lekkie przechodzą wzdłuż czoła.

Kot leśny dalekowschodni jest samotnym nocnym drapieżnikiem. Jest dość nieśmiały i ostrożny, więc jest bardzo trudny do wykrycia. W przypadku zagrożenia ma zwyczaj wchodzenia po drzewach. Amur leśny kot woli polować z zasadzki, wyprzedzając ofiarę zręcznym skokiem. Poluje pięknie zarówno na ziemi, jak i na drzewach.

W diecie dzikiego kota znajdują się gryzonie, wiewiórki, wiewiórki, ptaki, ryby i węże. Może również obsługiwać większe zwierzęta, takie jak zające lub młode sarny. Zwykle ukrywa resztki nie zjedzonej zdobyczy, zakopując go w śniegu, a po chwili wraca, aby je zjeść. Pomimo lęku i ostrożności, silne mrozy zmuszają te koty do zbliżania się do ludzkich mieszkań i polowania na gryzonie i drób w starych domach.

Obok dzikiego leśnego kota żyją także większe kotki - ryś, lampart i tygrys. Spotkanie z nimi może zakończyć się dla niego żałośnie, więc próbuje ich uniknąć. Warto jednak zauważyć, że koty z lasów Amur mają dość ostry charakter i ogromną siłę w stosunku do swoich rozmiarów. Bez zwłoki są w stanie nawiązać kontakt z wrogiem większym niż ich.

Ta kotka, przedstawiciel rodziny kotów woli organizować się w zagłębieniach starych drzew i skalistych szczelin. Korzysta także ze starych, opuszczonych nor borsuków i lisów. Dno domu jest zwykle pokryte suchymi liśćmi i trawą. W leśnej rezydencji kotów znajduje się kilka schronisk tymczasowych, które odwiedza od czasu do czasu. W ciężką zimę cieszy się jedną - najbezpieczniejszą.

Ludzie próbowali oswoić leśnego kota więcej niż raz. Pozytywne wyniki takich eksperymentów są bardzo niskie:

  • W domu długowieczność tych kotów jest krótka.
  • Drapieżniki przyrody stwarzają niebezpieczeństwo dzielenia się z innymi zwierzętami domowymi. Tak, i traktuje człowieka z ostrożnością.
  • Nawet jeśli oswoisz maleńkiego nowonarodzonego kotka, nadal będzie chciał uciec do lasu.

Habitat

Amur cat jest dystrybuowany na Dalekim Wschodzie. można go znaleźć w dorzeczu rzeki Amur, a także na wybrzeżu Morza Japońskiego. Zwierzęta te są legalnymi rezydentami rezerwatów Łazowskiego, Bolszkowskiego, Khanka i Ussuri, a także rezerwatu biosfery Kedrovaya Pad. Wiadomo, że niektórzy "podróżnicy" nawet przybyli na terytorium Trans-Bajkał. Według wstępnych szacunków specjalistów tych kotów, istnieje tylko około 2000 osób, a może mniej, nikt tak naprawdę nie zawraca sobie głowy liczeniem.

Film o dzikich kotach Amur:

Jak wygląda kot leśny Amur?

Kot leśny Amur jest małym zwierzęciem, waży od 4 do 8 kg. Długość ciała 60-90 cm, z czego około 40 cm opada na ogon. Koty są zauważalnie większe niż koty. Jak widać kota Amura na zdjęciu.

Głowa kotów Amur jest zaokrąglona, ​​czoło wysokie. Uszy są ustawione bardzo szeroko, małe, zaokrąglone, skierowane do przodu i lekko na boki. Oczy są duże, wyraziste, ustawione nieco ukośnie i blisko siebie. Nos jest szeroki, prosty, z dużym, wyrazistym płatem brązowego koloru. Dobrze widoczne małe zaokrąglone podkładki pod wibracje, które są uzupełnione mocnym podbródkiem.

W 2004 roku kot Amur został przedstawiony na srebrnej monecie z serii "Czerwona Księga Rosji" z nominałem 1 rubla.

Koty Amur to mocne, zgrabne zwierzęta na wysokich nogach z dobrze rozwiniętymi mięśniami i gęstą sierścią. Kolor jest szaro-żółty w dolnej części ciała i szaro-brązowy u góry. Zaokrąglone kasztanowe plamy są rozproszone na ciele, a ciemne, jasne paski zdobią głowę i twarz.

Styl życia i nawyki

Bardzo mało wiadomo o życiu i zwyczajach kotów Amur, widocznie dlatego, że zawsze były w cieniu, w cieniu drzew i tygrysów Amur.

Istnieją dowody, że koty Amur są monogamiczne, to znaczy wybierają partnera na całe życie. To nie jest typowe dla kotów i ma wątpliwości. Jest niezawodnie wiadomo, że kot pomaga kotowi wychowywać potomstwo. Koty Amur osiągają dojrzałość bardzo wcześnie. Już w wieku 1 lat są gotowi dać potomstwo. Łączą się, jak przystało na koty, w marcu. ciąża trwa 60-70 dni. Koty Amur w miocie rzadko mają więcej niż cztery kocięta. Średnia długość życia wynosi 16-17 lat.

Koty częściej polują o zmierzchu. Menu składa się głównie z małych zwierząt, gryzoni i ptaków. Ogólnie rzecz biorąc, koty Amur polują na coś mniej niż oni sami. Czasami nie są niechętni do jedzenia gadów, owadów, aw rzadkich przypadkach ryb. Jeśli masz szczęście i kot Amur natknie się na resztki tygrysiej lub lampartowej uczty, nie będziesz musiał polować. Amorki wspaniale wspinają się po drzewach, chowając się na wierzchu naturalnych wrogów.

Trudno powiedzieć, jak agresywne są te koty, kiedy spotykają się z ludźmi, próbują uciec i nie zbliżają się do strefy antropogenicznej. Chociaż głód nie jest ciotką. W 2010 roku koty z Dalekiego Wschodu, ze względu na długą mroźną zimę, zaczęły regularnie naloty na kurniki na terenie Primorsky Territory. Gdy tylko zaczął padać śnieg, nie było kotów.

Koty amurskie nie lubią kruchego śniegu. Podczas opadów śniegu mogą nie pozostawić schronienia przez kilka tygodni, aż do powstania skorupy. Żyją w opuszczonych norach innych zwierząt, w ciepłym sezonie gniazdują dla siebie w trzcinach i korzeniach drzew. Zwykle kot ma kilka tymczasowych schronień na terenie i tylko w zimie jest jeden, najwygodniejszy i najbardziej bezpieczny.

Badanie kota Amur przez felinologów z WCS (wideo):

Niewola

Podobnie jak inne dzikie koty, kot leśny Amur jest bardzo trudny do oswojenia. Ponadto charakteryzuje się tajemnicą, która uniemożliwia integrację z ludzkim społeczeństwem. Warto powiedzieć, że nikt nie próbował ich zbytnio oswoić. Koty Amur nie są godne uwagi i nie mogą zainteresować właścicieli kotów.

Koty amurskie zawierają niektóre ogrody zoologiczne. W niewoli zwierzęta dobrze się rozmnażają, ale ludzie nadal obawiają się ludzi. Jeśli ktoś nadal chce mieć kota Amur, będzie musiał być trzymany w dość przestronnej wolierze. Możesz karmić małe gryzonie i ptaki raz dziennie.

Amur leśny kot: opis

Kot leśny Amur jest niewiele większy od swoich krajowych odpowiedników, a nawet gorszy od niektórych z nich. Średnia długość takiego kota wynosi około 70-90 centymetrów. Połowa tej długości opada na gruby i bujny ogon. Nogi są dłuższe niż inne żbiki.

Waga nawet największych osobników zwykle nie przekracza 7 kilogramów. To prawda, że ​​jest bardzo zależna od pory roku: dzikie koty dalekowschodnie dużo polują iz powodzeniem latem, gromadząc tłuszcz i często głodując w zimie, znacznie tracąc na wadze.

Futro takiego kota jest szaro-żółte lub szaro-brązowe z ciemnymi okrągłymi plamami (dla nich w Chinach zwierzęta te były nazywane kotami pieniędzy). Młode zwierzęta mają więcej miejsc niż "stare" koty. Futro jest grube i długie - do 5 centymetrów.

Wzdłuż grzbietu zazwyczaj idą 3 ciemnobrązowe pasy, kilka pasów - na szyję. Rysunek jasnych i ciemnych pasków na czole jest rodzajem paszportu kota, jest indywidualny i nigdy się nie powtarza. Podbródek, szyja i klatka piersiowa - brudny biały.

Głowa jest mała, zaokrąglona. Kufa jest bardzo ekspresyjna, nie można pomylić kota Amur z innymi przedstawicielami rodziny kotów. Na szerokim i krótkim nosie - paskiem wełny. Oczy głęboko osadzone, okrągłe, żółte. Uszy są zaokrąglone i małe, z ciemną obwódką, ale bez szczotek.

Amur leśny kot: dom dla pustelnika

Ojczyzna kota Amur, jak już jest jasne, pochodzi z Dalekiego Wschodu. W naszym kraju zwierzę znajduje się w dorzeczu rzeki Amur i na wybrzeżu Morza Japońskiego. Koty dalekowschodnie żyją również w Japonii (nazywają go lampartem kota Tsushimy) w Chinach na Półwyspie Koreańskim.

Indywidualne terytorium każdego człowieka może osiągnąć 10 kilometrów kwadratowych. Na życie tego małego drapieżnika, mimo "nietowarzyskiej" postaci, nie wybiera nieprzejezdnego gęstego lasu. Jego ulubionymi siedliskami są krawędzie, lasy, sadzonki i żwiry, zarośla krzewów i trzcin wzdłuż brzegów zbiorników, porośnięte wysokimi łąkami trawiastymi.

Wysoko w górach drapieżnik woli się nie wspinać - uważa się, że nie ma w jego regułach "zdobywania" szczytów ponad pół kilometra wysokości. Zimą kot z Dalekiego Wschodu zazwyczaj preferuje doliny rzek i jezior w górach.

Zazwyczaj na terenie każdego zwierzęcia znajduje się kilka "apartamentów", których używa kot - mogą to być zarówno szczeliny w kamieniach, jak i dziuple drzew. Nie wahaj się ogonem i porzuconymi norami innych drapieżników - na przykład borsukami i lisami. Dla przytulności wyścielono podłogę jego mieszkania pyłem drzewnym, opadłymi liśćmi i suchą trawą.

Amur leśny kot: polowanie i stosunek do człowieka

Ta dzika bestia jest niezwykle ostrożna i prowadzi życie w półmroku, więc niewiele wiadomo na temat jej nawyków. Biega dobrze na swoich długich łapach, pływa, skacze dobrze (do wysokości 2,5 metra!) I wspaniale wspina się na drzewa dzięki swoim długim, zakrzywionym i mocnym pazurom.

Kot poluje pod osłoną ciemności. Jego główną zdobyczą są myszy i ptaki, ale drapieżnik nie waha się także z innymi gryzoniami, jaszczurkami, rybami. Możesz zobaczyć zdjęcie, w którym kot leśny Amur, ten szczęśliwy łowca, trzyma zając w zębach, a czasami, jak mówią, sarna może również stać się jego ofiarą.

Ten mały drapieżnik woli trzymać się z daleka od człowieka. Jedyne, co może zmusić go do zbliżenia się do ludzkiego mieszkania, to głód. To zima, że ​​najczęściej kot leśny Amur wpada w ludzkie dłonie. Niektórzy zostają złapani, kiedy ciągną drób po wioskach.

Interesujące przypadki

Ale są też zabawne przypadki. Aby zbadać życie tych rzadkich zwierząt, naukowcy zajmujący się zoologią na Dalekim Wschodzie umieszczają koty na obroach radiowych. Ale, oczywiście, dziki kot nie wybierze się na to dobrowolnie. Dlatego w lesie umieszczane są specjalne klatki pułapkowe ze smaczną przynętą.

Tak więc jeden z dzikich wąsów, który został założony na obroży radiowej i uwolniony za darmo, lubił ten przysmak tak bardzo, że dosłownie osiadł w pobliżu pułapki w oczekiwaniu na nową partię smakołyków. I co było zaskoczeniem dla naukowców, kiedy wielokrotnie znajdowali w pułapce tego samego kota, już z kołnierzykiem na szyi!

Ale ta sprawa jest oczywiście wyjątkiem. Koty z Dzikiego Dalekiego Wschodu praktycznie nie są oswojone, są bardzo nieśmiałe, a przy złowieniu zwykle uciekają przy pierwszej okazji. Ale nigdy nie atakują osoby, tylko desperacko się bronią. Na wolności takie drapieżniki żyją 10-15 lat, czasem nawet 18 lat.

Amur leśny kot: hodowla

Głos kotów leśnych Amur można usłyszeć dopiero pod koniec zimy i wczesną wiosną, kiedy zaczynają "śpiewać" w poszukiwaniu pary. Przez resztę czasu koty tylko syczą lub prychają. Ci, którzy słyszeli te dźwięki przywoławcze, mówią, że brzmią niesamowicie, chociaż wyglądają jak zwykłe rolady z kotami.

W okresie godowym koty leśne mogą żyć w parach, chociaż przez resztę czasu wolą samotność. Ślepe kocięta pojawiają się pod koniec kwietnia i na początku maja. W miocie mogą znajdować się maksymalnie 4 kocięta, które nie do niektórych danych mieszkają z matką przez okres do 1,5 roku.

Blondynki - zdecydowane "nie"!

Nawiasem mówiąc, eksperyment przeprowadzony na początku dwóch tysięcy lat pokazał, że koty leśne Amur mogą produkować potomstwo w połączeniu ze zwykłymi kotami z Azji Południowo-Wschodniej. W tym samym czasie okazało się, że partnerzy w kolorach czerwonym i brązowym są "urocze", ale białe nie są absolutnie. Stosunek do takich domowych kotów był niezwykle agresywny.

Ponadto naukowcy odkryli, że urodzone w niewoli koty Amur doskonale dostosowują się do środowiska naturalnego. Pracownicy Instytutu Biologii i Gleby Władywostoku zadbali o to, uwalniając 3 osoby dorosłe i 32 młode zwierzęta. Daje to nadzieję, że populacja tego rzadkiego gatunku może zostać przywrócona w razie potrzeby.

Amur leśny kot: znany o nieznanym

Kot leśny Amur otworzył wiele tajemnic dla naukowców i nie było żadnych doniesień o liczbie tego drapieżnika z Dalekiego Wschodu. Istnieje tylko przypuszczenie, że w Rosji nie ma więcej niż 2,5 tys. Mimo to, kot leśny Amur nie jest wymieniony w Czerwonej Księdze Federacji Rosyjskiej, jest chroniony tylko w kilku obszarach Dalekiego Wschodu.

Ale na srebrnej rubelowej monecie z serii "Czerwonej księgi" przedstawiono kota dalekowschodniego. Szanowni, oczywiście. Ale bardzo bym chciał, aby awers tej monety nie był jedynym miejscem, w którym można zobaczyć tego wspaniałego drapieżnika.

Amur cat grace

Ciało dalekowschodniego kota leśnego jest muskularne i wydłużone, nogi długie. Mała główka z zaokrąglonymi uszami i zamkniętymi oczami. Włosy kota są miękkie i puszyste.

I powyżej kolor Natura wypróbowana z serca:

Głównym kolorem wierzchniej warstwy jest mieszanina żółtych i szarych odcieni z wyraźnymi lub zamazanymi ciemnymi plamkami o brązowym zabarwieniu.

  • Na grzbiecie odmiany Amur płaszcz jest ciemniejszy, boki mają jaśniejszy kolor. Wełna na brzuchu pomalowana na brudny biały z żółtymi odcieniami. Na łapach znajdują się poprzeczne ciemne paski.
  • Z oczu na czole widać parę białych pasków, a odległość między nimi jest brązowa z czerwonym odcieniem koloru.
  • Włosy na ogonie są bardziej gęste, szare, z ciemnym lub nawet czarnym kolorem końcówki ogona.
  • Zwyczajowy sposób życia zwierzęcia leśnego

    Koty dalekowschodnie żyjcie zarówno w pojedynkę, jak i w parach. Jednak w okresie wzrastającego potomstwa kilka osób może żyć razem w pokoju. Każdy kot ma własną oznakowaną posiadłość od 5 do 9 kilometrów kwadratowych.

    Predators preferują styl życia nocnego i półmroku. Koty Amur są nieśmiałe i ostrożne, więc w naturze nie są łatwe do wykrycia. Czekają na ofiarę siedzącą w zasadzce na ziemi lub na drzewach. Leśny kot jest w stanie złapać zdobycz w jednym skoku. Najczęściej koty Amur Dalekiego Wschodu mają schronienia w zagłębieniach drzew, szczelinach skał lub wśród zarośli krzewów. Czasem używa się starych borsuków lub lisich dziur.

    Zimą koty schodzą z gór do dolin. Posiadanie cienkich, krótkich nóg, ciężko im się poruszać w głębokim śniegu. Często foki z lasów amurskich czekają przez kilka dni w schronie, dopóki nie powstanie skorupa. Ilość tłuszczu nagromadzona przez zimę, pozwala szybko i czekać na odpowiednie warunki do polowania. W przypadku silnych mrozów "pasą się" bliżej ludzi, gdzie często żywią się gryzoniami, ale mogą wspiąć się do wiejskiego kurnika i zjeść kurczęta lub kaczki. Mieszkańcy Primorye wiedzą, że jeśli nadejdzie śnieżna, mroźna zima, to poczekaj na gościa.

    Dalekowschodnie koty leśne żywią się gryzoniami, wiewiórkami, wiewiórkami, potrafią złapać ptaka lub po zniszczeniu gniazda próbują jaj.

    Zdarzają się przypadki ataków na młodych jeleni. W przeciwieństwie do domu, амурские коты — отличные пловцы. Поэтому охотятся за лягушками, ловят рыбу.

    Среда обитания

    Амурские лесные мурлыки на территории России живут на Дальнем Востоке, на побережье Японского моря и на берегах Амура. Кроме того, они живут в Китае, Японии, Корее, Пакистане, на острове Ява. Привычные места обитания — это непроходимые леса, чащи кустарников, тростниковые заросли или травянистые луга. Живут на склонах гор, но выше 500 метров в горы не поднимаются. Wspaniale wspiąć się na skały i drzewa, dobrze pływać.

    Prokreacja

    Czas rozmnażania kotów Amur przypada na koniec zimy, początek wiosny. Dzieci rodzą się w maju. Dalekowschodni południowcy lasu mogą hodować przez cały rok. Znajomym małżeństwom towarzyszą głośne krzyki.

    Okres ciąży kota wynosi od 65 do 72 dni. Amur może urodzić cztery kocięta. Ale Zwykle urodziło się 1-2 kocięta. Waga urodzonych dzieci nie przekracza 80 gramów. Kocięta otwierają oczy w ciągu dwóch tygodni. Mama kot stale opiekuje się kociętami i przy najmniejszym zagrożeniu przenosi się do nowego schronu. Ojciec bierze również czynny udział w rozwoju kociąt.

    W wieku półtora miesiąca młodzi ludzie opuszczają schronienie i poznają nowe terytorium. Po upadku, wyrośnięta i silna, foki opuszczają matczyny sierociniec i uniezależniają się, żyjąc własnym terytorium. Dojrzewanie u kotów leśnych następuje nie wcześniej niż 18 miesięcy.

    Amur Far Eastern kot i człowiek (życie w niewoli)

    Far Eastern cat można wychować jak zwierzaka lub trzymane na podwórku w wolierze. W przypadku domu wskazane jest zabranie kociaka niecałe 3 miesiące i lepiej z żłobka. Należy jednak pamiętać, że po osiągnięciu dojrzałości płciowej zachowanie zwierzęcia staje się niekontrolowane.

    Amur kot mieszkający w domu, szybko przyzwyczaja się do tacy. Najczęściej koty dostosowują się do swoich właścicieli i unikają nieznajomych. Ulubione w pokoju trzeba często chodzić do odbierania promieni ultrafioletowych i do karmienia żwirek w lecie.

    Treść w wolierze

    Minimalny rozmiar obudowy to 1,5 x1,5 metra i do 3 metrów wysokości. Paul lepiej rozłożyć deski. Również trzeba dostosować tacę. W przypadku ściółki dla kota można użyć piasku lub trocin jako wypełniacza. W wolierze musi być budka pogodowa z łóżkiem ze słomy lub szmat. Miska do picia może być zainstalowana na małej wysokości. Jeśli pozwala na to rozmiar obudowy, można zainstalować kawałki drzew o różnej wysokości w formie tarasu dla kotów wspinaczkowych.

    Jedzenie w niewoli

    Preferowana pasza dla kota dalekowschodniego trzymanego w niewoli - niskotłuszczowa wołowina około 200 gramów dziennie. Jednak bez "żywienia na żywo" często niemożliwe jest utrzymanie normalnej aktywności fizjologicznej zwierzęcia i jego reprodukcja w niewoli.

    Jedzenie w przyrodzie z myszami, szczurami, drobiem, kotami je nie tylko mięso, ale też skóry i małe kości zwierząt. To jedzenie jest fizjologicznie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żołądka. Więc oprócz mięsa, kotowi z dalekowschodniego lasu należy podać kilka myszy lub szczura. Nakarm zwierzę raz dziennie.

    Ponadto konieczne i tak zwane dni postu, kiedy kot otrzymuje skromne jedzenie, są konieczne.

    Konieczne jest uwzględnienie w diecie i trawie łąkowej. Strajk głodowy jest naturalnym stanem zwierząt żyjących w przyrodzie. Jest to ważny warunek trzymania w klatce na wolnym powietrzu, ponieważ bez wydawania dużej ilości energii koty stają się grube i mogą zachorować.

    Aktywny styl życia

    Dla pełnego rozwoju zwierząt w domuTrzeba utrzymywać stałą aktywność kotów:

    W codziennej komunikacji należy uwzględnić różne gry. Możesz rzucać liną przez siatkę i bawić się z nim w przeciąganie liny.

  • Powinny mieć wszystkie rodzaje piłek, sztuczną mysz zawieszoną na sznurze, zwiniętą w ciasne tobołki. Wszystko to zajmie zwierzaka i utrzyma jego aktywność fizyczną.
  • Aby zaoszczędzić funkcję zapachu w wolierze powinny to być wiązki ziół. Ulubiony przysmak - to trawa marzeń i trawa pszeniczna.
  • Do 10 lat, koty z lasów Amur żyją w swoim środowisku. W niewoli żyją do 15 lat.
  • Far Eastern Forest Cat i Red Book

    Amur leśne koty wymienione w Czerwonej Księdze Rosji. Naukowcy odnotowali wzrost liczby ludności w ostatnich latach. Liczba kotów Amur w Primorye wynosi około 2,5 tysiąca osobników. W Japonii liczba kotów Tsushima jest niewielka i wynosi około 110 osobników. W ogrodach zoologicznych żyją 32 koty. Ten gatunek drapieżnika w Japonii jest pod ochroną państwa.

    Głównym zagrożeniem dla kotów żyjących na wolności jest rosnąca częstotliwość pożarów lasów, deforestacja i zdobywanie przez człowieka coraz większej liczby dziewiczych krain, a także globalna zmiana klimatu.

    Czy warto zdobyć kota Amur?

    Koszt amur cat jest bardzo wysoki - od 80 do 100 tysięcy rubli, ale jego zawartość będzie jeszcze droższa i bardziej uciążliwa. Dlatego zastanów się dobrze, czy masz wystarczająco dużo siły, pieniędzy, miłości i cierpliwości dla tego zwierzęcia. Prawdopodobnie rozsądna osoba podejmie właściwą decyzję, by nie zaspokoić swoich ambicji.

    Ludzie muszą zrozumieć, że miejsce dzikich kotów w środowisku naturalnym, wśród lasów i pól. A dla wygody możesz zrobić domowe mruczeć, które odpowie ci w zamian i miłości.

    Opis Amur Forest Cat

    Ciało jest wydłużone, muskularne i mocne. Głowa jest mała, wydłużona, vibrissae są długie. Na nosie jest szeroki, goły pasek. Górne kły są grube i długie. Łapy średniej długości kończą się małymi pazurami. Uszy są zaokrąglone, na ich końcach nie ma szczotek. Cienki ogon pokrywa puszyste, gęste futro.

    Sierść jest krótka, gruba i puszysta. Zimowe futro jest lżejsze i grubsze niż lato. Włosie strażnicze ma 4,9 cm długości. Kolor futra od szaro-żółtego do czerwono-brązowego lub brudno-brązowego. Dolna część ciała i boki są lżejsze od grzbietu. Na ciele występują owalne plamy o kasztanowej barwie z czarnymi lub rozmytymi krawędziami.

    Z tyłu przechodzi trzy brunatno czarne pasy, które są uformowane z wydłużonych wąskich miejsc. Czasami te zespoły mogą się połączyć w jeden szeroki pasek. Na gardle znajduje się 4 lub 5 poprzecznych czerwonobrązowych pasków. Na przednich nogach znajdują się poprzeczne paski. Są też plamy na brzuchu, ale są jaśniejsze. Ogon jest zazwyczaj jednolicie ciemno-szary lub czerwonawy, jego czubek jest ciemnoszary lub czarny.

    Po obu stronach głowy, dwa białe paski biegną przez czoło od oczu, a między nimi czerwonobrązowy pasek biegnący od nosa do szyi. Nos jest szaro-czerwony, gardło i klatka piersiowa są białawe, podbródek jest biały. Uszy na zewnątrz są białe z ciemną obwódką, a końce są czerwonawo-białe. Młode plamy mają więcej miejsc niż dorośli.

    W pobliżu jeziora Khanka kot spotkał się w całym obszarze zamieszkałym.

    Styl życia dalekowschodnich koty leśne

    Te zwierzęta mogą żyć samotnie lub w parach, ale w sezonie lęgowym zbiera się kilka osobników. Każdy kot ma swoją własną działkę o powierzchni 5-9 kilometrów kwadratowych. Te drapieżniki to nocny i zmierzch. Koty z lasu Amur są nieśmiałe i niedowierzające, trudno je wykryć. Atakują zdobycz z zasadzki, którą układają na ziemi lub na drzewach.

    Farowski kot leśny dociera do ofiary jednym skokiem.

    Zimą amurskie koty migrują z gór do dolin i na szczyt wzgórz, z których śnieg porywa wiatr. Podczas silnych mrozów mogą zbliżyć się do mieszkań ludzi, gdzie gryzonie są chwytane w starych budynkach.

    Jeśli kot Dalekowschodni jest w niebezpieczeństwie, zostaje uratowany na drzewie. Robią schronienia w zagłębieniach, szczelinach skał lub wśród gęstwiny krzaków, chętnie wykorzystują także opuszczone norki borsuków i lisy. Dno legowiska jest izolowane pyłem drzewnym, listowiem i trawą.

    Amurskie koty leśne mogą wspiąć się na drzewa, skały i doskonale pływać. Na miejscu drapieżnika znajduje się kilka schronisk tymczasowych. Zimą używa się stałego najbezpieczniejszego mieszkania.

    Dalekowschodnie koty leśne żywią się gryzoniami, wiewiórkami, wiewiórkami, zajączami mandżurskimi, ptakami i ich jajami. Czasami mogą atakować większe ofiary, takie jak młode jelenie i sarny.

    Żywotność kotów leśnych Amur w przyrodzie wynosi 8-10 lat, aw niewoli mogą żyć nawet do 15 lat.

    W diecie kota lasu Amur mogą być żaby i owady.

    Kotów rasy leopard tsushima

    Okres lęgowy kotów Amur w północnej części zasięgu przypada na luty-marzec, a ich kocięta rodzą się w maju. W południowej części pasma dalekowschodnie koty leśne mogą się rozmnażać przez cały rok. W czasie małżeństwa wydają dość głośne i stłumione krzyki. Para powstaje podczas rui u kota. Samiec bierze czynny udział w wychowywaniu dzieci.

    Ciąża trwa 65-72 dni. W miocie znajdują się 1-2 kocięta, maksymalnie 4 niemowlęta. Są bezradni i ślepi, ważą nie więcej niż 80 gramów. Kociaki otwierają oczy po 10 dniach. Samica opiekuje się kociętami, a jeśli są w niebezpieczeństwie, zabiera je do nowego schronu. W wieku 50 dni młode koty wychodzą z legowiska i badają najbliższe terytorium. Po 4 miesiącach samice ważą już 2,4 kilograma, a samce 3,2 kilograma. Po 6 miesiącach kocięta stają się niezależne i opuszczają matkę, szukając własnego terenu łowieckiego. Według niektórych danych, okres dojrzewania w lasach Amur występuje w wieku 8-10 miesięcy, ale według innych informacji dojrzewają nie wcześniej niż 18 miesięcy.

    Jeden leśny kot Amur przywozi do czterech kociąt, w których samiec bierze udział.

    Populacja kotów w dalekowschodnich lasach

    Koty leśne Amur znajdują się w Czerwonej Księdze Rosji. Są chronione konwencją CITES (załącznik II). Niedawno wielkość populacji zaczęła rosnąć.

    Głównym zagrożeniem dla tego gatunku jest utrata siedlisk: orka ziemi, wylesienie, pożary. Również na liczbę kotów Amur wpływa polowanie, warunki pogodowe i hybrydyzacja z kotami domowymi.

    Amur leśny kot - rzadki podgatunek, jest wymieniony w Czerwonej Księdze Kraju Nadmorskiego.

    Największą gęstość kotów stepowych dalekowschodnich obserwuje się w dystryktach Khasan i Khanka w Kraju Nadmorskim, wynoszą one 3-4 osobniki na 10 kilometrów kwadratowych. Przybliżona liczba kotów leśnych Amur na terytorium Primorye wynosi 2-2,5 tysiąca osobników.

    Liczba kotów leopard Tsushima na wyspie jest wyjątkowo niska, nie przekracza 80-110 osobników. W japońskich ogrodach zoologicznych jest 32 koty. W Japonii te drapieżniki są chronione przez państwo.

    zoo-club-org