Ptaki

Rook: opis ptaka

Gawrony to czarne duże ptaki, które są niejednoznacznie postrzegane przez ludzi.

Z jednej strony są radosnymi zwiastunami wiosny, ponieważ są jednymi z pierwszych, którzy przybywają o tej porze roku.

Z drugiej strony, gawrony są w stanie opróżnić polane pola uprawne i pod tym względem wrony są gorsze.

Rook jest niejednoznaczny nie tylko pod względem szkód i korzyści, ale także jest bardzo oryginalny w zachowaniu. Ma swoje cechy charakterystyczne w wyglądzie i stylu życia.

Wygląd Opis

Ptak gawronowy jest dużym ptakiem. Waga dorosłej wiezy może wynosić do 700 g. Upierzenie jest czarne, ale nie matowe, ale z metalicznym zielonkawym połyskiem. Prawie wszystkie pióra na ciele - twarde, prawie bez puchu, zauważalne tylko w "szortach" na stopach. Nawiasem mówiąc, to ta pokrywa na nogach wieża różni się od wron i kawek, których nogi są puste.

Wieża dla dorosłych, zdjęcie

Pióro gawronowe jest długie, jego keratynowa podstawa osiąga 30 cm u dorosłego ptaka. Rdzeń pióra gawronu jest niezwykle wytrzymały, trwały, o równomiernym pustym kanale wewnątrz prawie do końca.

Co innego różni się od kruków, z wyjątkiem upierzenia na nogach? Jeśli głowa wrony pokryta jest piórami, wówczas wieża ma duży odcinek gołej skóry o nieprzyjemnym szarym kolorze wokół dzioba.

Siedliska i typy wież

Grach jest jedynym przedstawicielem tego rodzaju w rodzinie corvs. Ale nieoficjalnie wieże są podzielone na Smoleńsk i zwyczajne.

Pierwszy jest mniejszy i ma krótszy dziób. Mieszka w centralnym regionie Chernozem w Rosji.

Zwykłą wieżę można znaleźć w dowolnym miejscu w Eurazji, od brzegów Oceanu Spokojnego na północ od Indii.

Co Rooks jeść

Ptaki spacerujące po świeżo uprawianej ziemi uprawnej robaki - taki obraz jest tuż przed twoimi oczami, jeśli myślisz o tym, co je gawron.

Zjada pędraki majowej ryjówki, niebezpiecznego agrofaga, który wybiera całkowicie ze świeżo zaoranej ziemi. Za co kochamy rolników od czasów starożytnych. Ale wieża może przynieść i zaszkodzić, dziobiąc zasiane ziarno.

Gawrony można zobaczyć krążące nad zwłokami zwierząt. Ale nie jedzą padliny, ale wybierają tylko robaki z trupów. Ponadto nie gardzą oni odwiedzaniem składowisk w poszukiwaniu żywności.

Zagnieżdżanie, hodowla

Gawrony zaczynają gniazdować natychmiast po przybyciu na pogranicze gajów, lasów, w pobliżu pól uprawnych. Gniazdo jest zbudowane na drzewie obok zeszłorocznych.

Zimą, jeśli spojrzeć na drzewa na krawędzi, czarne grudki można zobaczyć w gołych konarach - starych gniazdach rooky. Gniazdo jest budowane najpierw z gałęzi. Do wykonania użyto grube podstawy, a ściany są cieńsze.

Wewnątrz ptaka budujemy gniazdo ze wszystkim, co według nich jest odpowiednie. Są to strzępy szmat, sierść zwierząt, pióra innych ptaków, mech i sucha trawa.

W gnieździe można czasem znaleźć kawałki pianki i celofanu.

Pisklęta wylęgają się zupełnie bezradnie, bez piór. Temperatura piskląt jest niestabilna, ponieważ matka stale siedzi na gnieździe i ogrzewa je swoim ciepłem, a ojciec wieprza niesie żywność. Około miesiąc po urodzeniu młode wylatują z gniazda.

Zachowania i inteligencja społeczna

Gawrony są ptakami zbiorowymi. Nigdy nie żyją samotnie lub w parach, tylko w dużych koloniach. Bardzo głośny i mobilny. Oni są ciągle zajęci czymś. Albo przedmioty zebrane z ziemi są odbierane od siebie, po prostu latają w kółko w stadzie, głośno i nieprzyjemnie sycząc. Rook - ptak nie jest po prostu mądry. Jego intelekt jest zrównany przez naukowców do zdolności umysłowych szympansów.

Ptak-gawron jest bezdyskusyjny pod względem kontroli szkodników. Ale ich populacja wciąż musi być kontrolowana.

Wiosną gawrony nie tylko wybierają larwy na gruntach ornych, ale po zasianiu upraw, wybierają i jedzą ziarno. Tam, gdzie uprawia się arbuzy i melony, gawrony są prawdziwymi wandalami, psują owoce, wybierając je z ciała.

Ogólna charakterystyka

Gawrony należą do jednostki roamingowej. Jednocześnie nauka odróżnia je na osobny gatunek.

Dorosłe osobniki mają masę ciała od 400 g do 700 g. Długość ptaków nie przekracza 50 cm Według znaków zewnętrznych samice i samce wyglądają prawie tak samo. Samice są nieco mniejsze od samców. Z daleka niemal niemożliwe jest odróżnienie wieża od najbliższego spokrewnionego kruka.

Jednak po dokładniejszym zbadaniu okazuje się, że gawrony wyglądają bardziej elegancko niż wrony. Inną charakterystyczną cechą jest mniejszy, cienki dziób. Upierzenie ptaka rzuca metaliczny połysk i ma absolutnie czarny kolor bez odcieni i impregnacji.

Żywotność ptaków wynosi około 4 lat.

Siedliska

Gawrony są bezpretensjonalne dla warunków klimatycznych, dlatego mieszkają na szerokim obszarze geograficznym. Główny warunek - obecność wystarczającej ilości paszy. Te ptaki występują w całej Eurazji, w tym na Półwyspie Skandynawskim. Wyjątkami są Azja Środkowa i Południowa.

Ptaki wolą żyć w pobliżu ludzi i spożywać ludzkie odpady żywnościowe. Często spotyka się je na gruntach ornych i polach w okresie orki. W świeżej ziemi jest ulubioną delikatnością gawronów, a mianowicie hibernujących tam owadów.

Gawrony częściowo należą do ptaków wędrownych. Ptaki żyjące w północnych regionach, z nadejściem chłodów, lecą na południe. Szczęśliwsze lata spędzane w domu, w łagodnym i ciepłym klimacie, bez niedoboru jedzenia.

Funkcje zachowania

Te ptaki są bardzo gadatliwymi i głośnymi stworzeniami. Gromadzenie się w stadach, ptaki nieustannie hałasują, hałasują, skrzeczą, a nawet grają nadrabianie zaległości. Sens zabawy: zabierz kawałek jedzenia lub coś od przeciwnika. Inną popularną rozrywką wśród nich jest jeździć na gałęziach, jednocześnie przekazując obiekt do sąsiada.

W okresie godowym samce w wieżach praktykują widowiskowe występy. Ich zabawne salto ma na celu przyciągnięcie potencjalnego partnera do stworzenia potomstwa. Jeśli uda się go znaleźć, szczęśliwe pary ptaków roznoszą swoje ogony i gruchają między sobą, osiedlając się na drzewach na placach i parkach.

Gawrony charakteryzują się rozdziałem według zasady hierarchicznej. Tak więc dorosłe ptaki zajmują miejsce pośrodku gałęzi drzew, podczas gdy młode żyją po bokach.

Zdolności umysłowe

Naukowcy porównują inteligencję tych ptaków z małpami. Dla wyznaczonych celów gawrony wykorzystują wszystkie dostępne zasoby i środki. W szczególności konstruują prymitywne narzędzia do jedzenia, jeśli nie mogą uzyskać tego za pomocą dzioba. Są kawałkiem drutu lub gałęzi.

Eksperymenty w laboratorium potwierdziły obecność wybitnych zdolności intelektualnych gawronów.

Eksperymentalne ptaki zostały znakomicie przetestowane w każdej z modelowanych dla nich sytuacji. Smarty i szybcy pomagają tym inteligentnym ptakom, dokarmiać innych przedstawicieli ptasiego świata.

Okres godowy i potomstwo

Gawrony - ptaki, które charakteryzują się monogamią. Partnerzy tworzą pary na całe życie. Ich preferencje dotyczące gniazdowania są również konserwatywne. Nie zmieniają swojego miejsca bez potrzeby. Ich ulubionymi strefami są szczyty drzew, gdzie w okresie godowym (od początku kwietnia) są rozmieszczone w całych stadach.

Materiałem do budowy gniazda są gałęzie. Gęste gawrony stanowiły podstawę, a cienkie i małe gałązki skręcały wokół górnej części gniazda. Miękka warstwa składa się z sierści zwierzęcej, pajęczyny i suchej trawy.

Układanie obejmuje od 3 do 6 jaj. Samica inkubowała je przez około 20 dni. W tym czasie mężczyzna odgrywa rolę zdobywcy jedzenia. Pisklęta nowonarodzone są absolutnie bezradne.

W pierwszych dniach po porodzie ich matka ogrzewa i chroni. Następnie, w przypadku jej nieobecności, partner to robi. W ciągu miesiąca po porodzie (w połowie czerwca) pisklęta gęsi gotowe są do samodzielnego życia.

Odżywianie i dieta

Na wolności ptaki przeżywają ze względu na wszystkożerne. Ich dieta jest zróżnicowana i szeroka. Przyjeżdżając z ciepłych krajów wczesną wiosną, żywią się zeszłorocznymi pozostałościami zbóż, nasion, robaków i robaków, które znajdują pod ziemią.

Latem i jesienią ich wybór należy do:

  • Może chrząszcze,
  • mięczaki,
  • robaki, inne owady,
  • nasiona sezonowe.

Ptaki korzystają z ekosystemu, jedząc pasożytnicze owady, małe gryzonie, pluskwy, szkodliwe robaki i inne stworzenia, które mogą uszkodzić naturę. Często jednak same stają się szkodnikami, jedząc rośliny uprawne. Są to nasiona słonecznika i melony na etapie ich dojrzewania. I ptasie odchody plamią liście uprawianych roślin w ogrodach i na obszarach podmiejskich.

Wrogowie na wolności

Pomimo tego, że Gawron zagraża niektórym żywym organizmom, sami często stają się ofiarami. Pierwszym i najbardziej niebezpiecznym wrogiem jest człowiek. Na ptaki, masowo niszcząc plony roślin, stosuj różnego rodzaju pułapki. Często ludzie strzelają gawronami w całe stada.

Oprócz ludzi, ptaki drapieżne stanowią poważne zagrożenie dla ptaków. Wśród nich jest żyrokalec, sokół, orzeł przedni, a nawet najbliższy krewny kruka. Gawrony troszczą się szczególnie w okresie godowym, gdy ich samice są słabe fizycznie, a pisklęta są bezradne. W tym czasie ochrona rodziny jest głównym priorytetem głowy rodziny.

Interesujące fakty

Głos wieża i sposób jego śpiewania nie różnią się melodyjnością i eufonią. W krzyku tego ptaka pojawia się ostry bas i chrypka. Ogólnie jego rechot przypomina wronę. Brzmi jak "kraa" lub "kaaa".

Oficjalnie zarejestrowana długość najmniejszego upierzonego ciała tego gatunku wynosi 45 cm.

Gawrony nie boją się dźwięków pracujących maszyn rolniczych. Dlatego często spotyka się je za samolotem za kombajnem, ciągnikiem lub maszyną do zbioru ziarna.

Nauka jest jedyną bezprecedensową sprawą, w której wieża żyła prawie 23 lata. Niestety naukowcy w tamtym czasie stwierdzili, że już nie żyje.

Rodzina wież (dorosła laska, która wypadła z gniazda) jest zalecana do powrotu z powrotem do gałęzi najbliższego drzewa, gdzie znajdą ją rodzice.

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł i było to przydatne, udostępnij informacje w sieciach społecznościowych i zostaw swoje komentarze.

Opis wieży

Długość dorosłego ptaka waha się między 45-47 cm.. Średnia długość skrzydła wynosi około 28-34 cm, a dość gruby dziób wynosi 5,4-6,3 cm. Wszyscy członkowie rodziny Crane i rodziny Crow mają czarne pióra z charakterystycznym purpurowym odcieniem. Główną cechą dorosłych ptaków jest podstawa dzioba. Młode gawrony mają upierzenie w okollyuvny podstawie, ale jak dorastają to zupełnie znika.

Wygląd

Waga dużego dorosłego pierza może osiągnąć 600-700 g. Główne upierzenie wieża ma kolor czarny, bez otępienia, ale z obecnością metalicznego zielonkawego połysku. Prawie wszystkie pióra na korpusie wieża wyróżniają się sztywnością prawie bez puchu. Tylko tak zwane "szorty" na łapach mają pewną ilość puchu. Jest to rodzaj osłony, która ułatwia odróżnienie wieża od wron i świtu, których łapy są puste.

To jest interesujące! W przeciwieństwie do kruków, z którymi wszystkie gawrony mają bardzo duże podobieństwo zewnętrzne, przedstawiciele tego gatunku mają rozległy obszar skórzasty lub tak zwany wzrost szarawego zabarwienia wokół dzioba.

Pióro z piór wszystkich przedstawicieli oddziału w kształcie Wróbla i rodziny Vranovów jest bardzo sztywne i niezwykle silne, posiadające jednolity i pusty wewnętrzny kanał, który trwa prawie do samej końcówki. Pióra gawronów posiadają tak niezwykłą strukturę przez wiele setek lat, dzięki czemu były aktywnie wykorzystywane jako wygodne i dostępne urządzenie do pisania. Końcówka tego długopisu została starannie pocięta ukośnie, a następnie zanurzona w słoiku z atramentem.

Częściowe przeszywanie z utratą małych piór u młodych osób występuje od lipca do września, czemu towarzyszy zgrubienie skóry i późniejsza redukcja brodawek piórowych. Upadki piór z wiekiem rozwijają się, a dojrzewanie osobników dojrzewających odbywa się w pełnym cyklu rocznym.

Charakter i styl życia

Na terenie Europy Zachodniej gawrony są głównie osiadłe, aw niektórych miejscach ptaki wędrowne. W północnej części zasięgu, gawrony należą do kategorii ptaków lęgowych i wędrownych, a na południu są typowymi ptakami rezydentami. Wszyscy przedstawiciele gatunku są określani jako ptaki bardzo niespokojne i niewiarygodnie hałaśliwe, ruch kolonii w pobliżu mieszkań danej osoby powoduje wiele niedogodności, co tłumaczy się prawie ciągłym skruszeniem i hałasem.

Podczas testów naukowych przeprowadzonych przez specjalistów z University of Cambridge w Anglii, ustalono, że wieża jest bardzo dobra w tworzeniu lub używaniu najprostszych narzędzi z dziobem i nie ustępuje w takich działaniach szympansom, którzy używają dobrze rozwiniętych kończyn do tych celów. Gawrony to zbiorowe ptaki, nigdy nie żyjące w parach lub samotne, ale koniecznie łączące się w dość duże kolonie.

Ile żyć gawronów

Jak zdołali się przekonać zagraniczni i krajowi naukowcy, przedstawiciele oddziału w kształcie Wróbla i rodziny Vranovów żyją całkiem dobrze aż do wieku dwudziestu lat, ale niektórzy badacze twierdzą, że mogą występować pojedyncze okazy gatunku nawet ponad pół wieku.

W rzeczywistości wiele ptaków tego gatunku często umiera na choroby żołądka i jelit, nie osiągając nawet wieku trzech lat. W związku z tym, jak pokazuje ogólna praktyka długoterminowych obserwacji, w warunkach naturalnych średnia długość życia wieka jest niezwykle rzadka w porównaniu z normą od pięciu do sześciu lat..

Habitat

W Europie zasięg dystrybucji wieżowca reprezentują Irlandia, Szkocja i Anglia, Orkady i Hebrydy, a także Rumunia. W krajach skandynawskich przedstawiciele wielu gatunków gniazdują najczęściej w Norwegii i Szwecji. Dość duża populacja zamieszkuje terytoria Japonii i Korei, Mandżurii, zachodnich i północnych Chin, a także północnej Mongolii.

W okresie zimowym ptaki tego gatunku są stosunkowo często spotykane w krajach położonych w pobliżu Morza Śródziemnego lub w Algierii, w północnym Egipcie, na półwyspie Synaj, w Azji Mniejszej i Palestynie, na Krymie i Zakaukaziu, okresowo latają do Laponii. Dopiero wraz z nadejściem jesieni przedstawiciele gatunków pojawiają się czasami w tundrze Timanu.

Gniazdujące okazy znajdują się w ogrodach i parkach, wśród grup drzew, które są rozproszone w krajobrazie kulturowym, w obszarach leśnych, gajach i brzegach rzek. Takie ptaki do gniazdowania wolą brzegi lasu z nasadzeniami drzew i miejscami dla wysokiej jakości miejsc pojenia reprezentowanych przez rzeki, stawy i jeziora. Żywieniowy biotop górzysty obejmuje krajobrazy kulturowe i liczne obszary stepowe. W przypadku zimowania takie ptaki z reguły wybierają pasy podmokłe i doliny rzeczne, grunty uprawne i inne obszary nie pokryte głębokim śniegiem.

Dieta Rooky

Wspólnymi źródłami żywności dla gawronów są różne owady, a także ich stadium larwalne. Przedstawiciele rodziny w kształcie Wróbla i Vranovy również chętnie jedzą gryzonie myszy, zboża i rośliny ogrodowe, niektóre chwasty. W standardowym systemie pokarmowym przeważają ptaki z żywnością pochodzenia zwierzęcego, w tym duże owady, takie jak szarańcza i koniki polne.

Wykorzystanie gawronów w rolnictwie i leśnictwie jest bezdyskusyjne, co wynika z bardzo aktywnego niszczenia:

  • Może chrząszcze i ich larwy,
  • robaki, żółwie,
  • kuzek - szkodniki roślin zbożowych,
  • sprężysta miarka,
  • gąsienice ćmy łąkowej,
  • burak wołowy,
  • wireworms,
  • małe gryzonie.

To ważne! Przedstawiciele gatunku Rooks odgrywają bardzo istotną rolę w aktywnym eliminowaniu lokalnych i rozległych ognisk charakteryzujących się masowym rozmnażaniem szkodliwych owadów, w tym jedwabników sosny, koników polnych i buraka ćwikłowego.

Przedstawiciele rodziny Vranov i wrony Koweli chętnie kopią dobrze rozwinięty i wystarczająco długi dziób w ziemi, co ułatwia znalezienie różnych owadów i robaków. Ponadto gawrony często podążają za traktorami lub żniwiarzami orka, łapczywie zbierając wszystkie larwy i owady, które zostały wyrzucone z gleby. Zbiór szkodliwych owadów odbywa się na korze drzew, gałęziach lub liściach wszelkiego rodzaju roślin.

Reprodukcja i potomstwo

Gawrony, ze swej natury, są powszechnymi ptakami szkolnymi, więc zakładają kolonie na dość dużych i wysokich drzewach w pobliżu osiedli, w tym na starych drogach. Z reguły na koronie pojedynczego drzewa dziesiątki silnych i niezawodnych gniazd, używanych przez wiele lat, od razu wieją ptaki.. Gniazdo jest zwykle reprezentowane przez gałęzie o różnych rozmiarach i jest wyłożone wewnątrz suchą trawą lub sierścią zwierząt. Aby zbudować gniazdo z gawronami, można również użyć wszelkiego rodzaju śmieci ze składowisk miejskich.

Utworzone pierzaste pary żyją razem do końca życia, więc gawrony są tradycyjnymi monogamicznymi ptakami. Jaja są układane przez samicę raz w roku, w ilościach od trzech do siedmiu. Istnieją przypadki rozmnażania dwójki potomstwa w ciągu jednego roku. Яйца грача достаточно крупных размеров, достигающие в диаметре 2,5-3,0 см. Цвет скорлупы, как правило, голубоватый, но иногда обладает зеленоватым оттенком с бурыми пятнами. Инкубационный период составляет в среднем двадцать дней, после чего потомство появляется на свет.

To jest interesujące! W procesie gier godowych samce przynoszą oryginalne prezenty jadalne wybranym kobietom, po czym są umieszczane obok siebie i powiadamiają otoczenie głośnymi okrzykami.

Gawrony troszczą się o swoje dzieci nie tylko w pierwszych dniach życia, ale także po wyjściu z gniazda. Pisklęta z rodziny Vranovye wychodzą z gniazda tylko w wieku jednego miesiąca, dlatego ogromny masowy pierwszy lot młodych ludzi obserwuje się od maja do czerwca. Dorosłe potomstwo po zimowaniu woli wrócić do rodzinnego gniazda.

Naturalni wrogowie

W niektórych miejscach z wieżami, uprawami kukurydzy lub innymi uprawami rolnymi znacznie się psują, młode pędy są wykopywane, a ziarno siewne niszczone, dlatego takie ptaki często niszczą pułapki lub strzelają. Ze względu na duże rozmiary dorośli rzadko stają się ofiarami ptaków drapieżnych lub zwierząt.

To też będzie interesujące:

Stan populacji i gatunku

W europejskiej części zasięgu gawrony należą do zwykłych ptaków, a w strefie azjatyckiej rozmieszczenie przedstawicieli tego gatunku jest dość rzadkie, więc ich całkowita liczba jest bardzo umiarkowana. Nawet w krajach europejskich liczba okazów gawronów jest nieco sporadyczna, co wynika z konieczności użycia wyłącznie wysokich drzew do gniazdowania. Ogólnie rzecz biorąc, ustalony status ochrony dzisiejszych gawronów brzmi "powoduje najmniejsze obawy".

CO JEDZIE

Dorosłe gawrony są praktycznie wszystkożernymi ptakami. Żywią się owadami, owocami, robakami, nasionami, myszowatymi gryzoniami i ziarnami zbóż. Ptaki szukają jedzenia na polach, łąkach, w pobliżu gospodarstw hodowlanych i w miastach. Długim dziobem ptak obraca się po kawałkach ziemi, liściach i kręci trawą. Gawrony wolą pokarm roślinny, dlatego powodują znaczne uszkodzenia pól. Ptaki nie tylko niszczą szkodniki owadzie, ale także wyławiają nasiona roślin uprawnych z ziemi.

Gdzie mieszka

Gawrony są powszechne w Europie i częściach Azji. Te ptaki gniazdują na wierzchołkach drzew w parkach, ogrodach i skrajach lasu. Zimą gawrony są trzymane w miastach. W północnych regionach wieża jest ptakiem wędrownym. Gawrony jako pierwsze wracają do swoich miejsc gniazdowania. Dzieje się tak w okresie intensywnego topnienia śniegu. Gawrony gniazdują w koloniach. W poszukiwaniu jedzenia wylatują w dużych grupach. W niektórych obszarach ludzie regulują liczbę tych ptaków.

Powielanie

Gawrony gniazdują w dość dużych koloniach liczących kilkaset par. Okres lęgowy dla gawronów trwa od marca do czerwca. Zwykle ptaki powracają co roku do tego samego miejsca. Pary i mężczyzna razem budują gniazdo. Gniazda gawronów są bardzo duże w porównaniu do wielkości samych ptaków. Bloki budujące gniazdo to gałęzie. Ptaki układają tacę z gniazdem trawy, korzeni i liści. Gawrony używają gniazda przez kilka lat. Po przyjeździe ptaki go naprawiają i aktualizują miot. Pomimo faktu, że ptaki gniazdują w koloniach, każda para gawronów ma swój mały obszar. Podczas swatania samiec przynosi ucztę kobiecie i, z łukiem, zaprasza ją do smakowania uczty, podczas gdy on skacze z gałęzi do gałęzi i krzyczy głośno. Pod koniec marca - początek kwietnia samica składa cztery lub pięć jaj. Kreskowanie rozpoczyna się od złożenia pierwszego jajka. Samica inkubuje sprzęgło, samiec przynosi jedzenie. Pisklęta wykluwają się nago, więc samica rozgrzewa je przez długi czas. Później, w poszukiwaniu jedzenia dla piskląt, rodzice latają razem. W wieku trzydziestu dni pisklęta opuszczają gniazdo. Rodzice nadal je karmią przez około trzy tygodnie.

OBSERWACJE NAD GROOMEM

Gawrony można znaleźć w całej Europie i częściach Azji. W północnej części pasma są ptaki wędrowne. Gawrony jako pierwsze wracają do swoich miejsc gniazdowania. Tutaj ptaki pojawiają się w połowie marca - na początku kwietnia. Po raz pierwszy trzymają się w pobliżu gospodarstw hodowlanych i domów. Gawrony gniazdują w dużych koloniach w ogrodach, parkach i skraju lasu. W ostatnich dziesięcioleciach ptaki coraz częściej grzęzną w budynkach ludzkich. Gawrony żerują na polach, łąkach i nieużytkach. Te ptaki bardzo często są mylone z czarnymi wronami. Gawrony są jednak znacznie cieńsze niż wrony, mają cieńszy i bardziej prosty dziób. W wieżach nie ma upierzenia na podstawie dzioba, brody, uzdy i części policzków.

CIEKAWE FAKTY, INFORMACJE.

  • Wraz z końcem sezonu godowego, gawrony gromadzą się w dużych stadach, czasem z wronami i świtami.
  • Zniknięcie gawronów ze zwykłych miejsc gniazdowania uważane jest za zły znak.
  • W kolonii rooków istnieje pewien porządek, według którego w środku gniazdują stare i doświadczone ptaki, a na krańcach gniazda młodych. Dzięki temu gniazda w centrum są lepiej chronione przed atakami drapieżników i ruiną.
  • W Europie Środkowej zimą żyją te gawrony, które gniazdują wiosną w Europie Wschodniej.
  • W 1424 r. Król Szkocji wydał ustawę, zgodnie z którą rolnicy musieli rozciągać sieci na polach, na których gawry karmiły i zabijały ptaki, które zaplątały się.

SZCZEGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI GRAVE

Ogon: kiedy wieża płacze, pióra ogona unoszą się.

Skrzydła: szeroki. W locie widoczne są ostre końce piór.

Kamieniarstwo: składa się z 2-7 jaj. Jaja są zielonkawo-niebieskawe, zielonkawe lub niebieskawe z brązowymi plamami.

Upierzenie: czarny z fioletowym metalicznym połyskiem. W dorosłych gawronach podstawa dzioba, uzdy, podbródka i części policzków są pozbawione upierzenia i mają białawy kolor. Nogi są czarne. Rook wielkości kruka, ale szczuplejszy od niej. Dziób wieżowca jest prostszy i cieńszy.

Dziób: cienki i prosty. Dość długo. Uzdy, podbródek, podstawa dzioba i część policzków są pozbawione upierzenia i mają białawy kolor.


- Habitat Rook

Gdzie mieszka

Wieża znajduje się w Eurazji. Ten ptak jest nieobecny na północy kontynentu, a także w Azji Środkowej i Południowej oraz na południu Europy.

OCHRONA I KONSERWACJA

Od lat 60. XX wieku populacja gawronów w Europie Środkowej znacznie się zmniejszyła. Główną przyczyną ich spadku jest stosowanie pestycydów w rolnictwie.

Kontynenty ptaków Grach. Wideo (00:02:07)

Rozmiar i wygląd wież przypomina wronę i dlatego wielu je myli. Ale wieża ma wyraźną charakterystyczną cechę - pierścień niekierowanej gołej skóry wokół dzioba u dorosłych ptaków, ponadto wieża jest "cieńsza". U młodych ptaków ten pierścień nie występuje. Kolor wieża jest czarny z metalicznym połyskiem, masa ciała wynosi 350-490 g. Żywią się dużymi owadami, myszowatymi gryzoniami, odpadkami żywności, dziobaniem zwłok zwierzęcych, a z pokarmów roślinnych są nasionami różnych roślin, warzyw, owoców i jagód. Wychodząc na pożywienie na polu, wyciągnij sadzonki z roślin zbożowych. Gawrony nie są niczym niezwykłym w miastach, można je spotkać w mieszanych stadach z wronami i świtami, a często pozostają w mieście na zimę.

To też jest interesujące!

"Przybyły wieże!" Kto nie zna słynnego malarstwa Savrasova? Kompozycje są na nim napisane w klasach średnich, a wspomnienie, że czarne ptaki, które przyleciały, jest pierwszą nieśmiałą próbą wiosny, aby przypomnieć jej nieuniknione przybliżenie. Dla tych, którzy pracują w rolnictwie i orać ziemię, wieża jest stałym towarzyszem, ważne jest, aby przystąpić do świeżej orki i karmić się pierwszymi robakami.

Cechy zewnętrzne Wieża i fotografia

Większość, teoretycznie wiedząc, jak wygląda ptak, w praktyce nie będzie w stanie odróżnić go od wspólnej kruka. Podobieństwo naprawdę jest takie, jak gawrony i należą do tej samej rodziny drapieżników, co "sassy złodzieje", ale tylko do drużyny wróblowatej. Jednak to podobieństwo jest zwodnicze, a w rzeczywistości gawrony mają wiele różnic w stosunku do pierzastych towarzyszy.

Rozmiar wieża jest mniejsza niż wrona, długość jego ciała od czubka ogona do wierzchołka głowy wynosi około 45 cm. Ciało jest szczupłe i stonowane, a ważący prawie pół metra ptak nie osiąga pół kilograma (450-480 gramów). Osoba dorosła ma charakterystyczne rozróżnienie, dzięki któremu można ją łatwo rozpoznać i nie pomylić z wroną: obszar okollyuvnaya na głowie nie ma upierzenia. Wszystko inne w ptaku jest czarne jak noc: pióro, paciorki oczu, mocny, silny dziób i kończyny.

Mówisz, co jest nie tak, wrona jest także czarniejsza niż sadza. Racja. Ale w wronie czerń jest zielona, ​​aw wieży jest metalicznie niebieska. W słońcu jasność upierzenia łosia jest niesamowicie piękna. Ogólnie rzecz biorąc, sam ptak jest bardzo elegancki i niezwykły, chociaż wielu przejdzie obojętnie obok, po prostu przesuwając się nad ciemnymi, ponurymi kępami, siedząc w gronach na drzewach. Niektórzy też myślą irytująco: "Ponownie te wrony krzyczały do ​​całej dzielnicy".

W uczciwy sposób należy uznać, że tak, ptak nie świeci talentem muzycznym. Jej basista chrypiący "kraa" i "kaa" jest bardzo podobny do piania wron. W rzeczywistości jest to wszystko, co jest w stanie wytworzyć muzyczną wieżę, nie stwierdzono tendencji do naśladowania pierza.

Siedlisko i styl życia

Chociaż stara Europa jest nazywana miejscem narodzin ptaków z upierzeniem agatu, ale w rzeczywistości są one powszechne na znacznie większym terytorium. Ich siedlisko rozciąga się od zachmurzonej deszczowej Skandynawii na wschodnie wybrzeże Pacyfiku. I ich miejsce zamieszkania, mogą wybrać dowolny krajobraz: step, las, las stepowy. Dopóki ludzkie życie nie rozwijało się tak szybko, gawrony wolały osiedlać się na obszarach odległych od ludzi. Teraz ptaki coraz pewniej wybierają nie tylko tereny wiejskie, ale także tłumy ptaków miejskich, podbijając miejsce pod słońcem.

Gawron osiada w koloniach, więc na zamieszkałym terytorium nie może być jednolitości. Ptak znajduje się zgodnie z zasadą "teraz gęsty, teraz pusty". Ponadto żywica ptah migruje na niektórych obszarach, co również nie przyczynia się do jednolitej gęstości osiadania w przyrodzie. Jeśli "Południowcy" żyją w jednym miejscu przez resztę swojego życia, to północni mieszkańcy latają na cieplejsze ziemie na zimę.

Rosja, która, jak wiadomo, nie zawsze jest gościnna pod względem klimatycznym, odbiera wczesną wiosną czarnych gości przy karczowaniu. Gawrony w Rosji były kochane od czasów starożytnych, czekały z niecierpliwością, bo wiadomo, że gaworzy przyleciały - wiosna jest tuż za rogiem. W listopadzie, a kiedy jest zbyt zimno na jesieni, a w październiku, stad rookery zaczynają opuszczać "letnie rezydencje". Robią to przed pierwszymi przymrozkami, aby dotrzeć do zimowiska. Przed odlotem pojawia się mała "gorączka migracyjna" u ptaków. Są podekscytowani, często dużo krzyczą, a nawet układają głośne, okrągłe tańce w powietrzu. Może tak się żegnają ze swoimi ojczystymi ziemiami do następnego ciepłego sezonu, kto wie.

Ze względu na charakter gawronów są aktywne i przyjazne, uwielbiają się ze sobą komunikować, grać nadrabiają zaległości, huśtać się na gałęziach drzew i cieszyć się ciepłym dniem.

Dieta

Wieża jest wszystkożerna. Wraz z nadejściem wiosny, gdy w wielu miejscach wciąż jest śnieg, jedzą nasiona roślin, wybierają odmiany do rozmrażania w poszukiwaniu robaków, larw. Wraz z nadejściem ciepłego czasu, menu staje się bardziej zróżnicowane, pojawiają się owady, jest mnóstwo robaków na świeżo zaoranych polach lub łóżkach ogrodowych.

Latem ptak preferuje zboża i zboża. Kukurydza, groszek, słonecznik to ulubione potrawy. Ciała ziaren, takie jak to jedzenie, są bardziej odżywcze, dają więcej energii i uczucie pełności przez długi czas. Podczas dojrzewania roślin melona wieża nie jest niechętna ucztowaniu na arbuzach, melonach, dyniach i cukinii. Oczywiście, rolnicy nie lubią preferencji smakowych ptaków. Ptaki dziobią i niszczą owoce, psując zbiory. Te same zniszczenia, które wyrządzają, i zboża na polach.

Prokreacja, długowieczność

Tworzenie Rook jest bardzo przytulne. Kiedy źródło w pełni przejdzie w swoje, ptak zaczyna przygotowywać gniazda dla przyszłego potomstwa. Już nie spotkasz beztroskich hałd, bez celu spędzając czas. Przyszli rodzice aktywnie przygotowują się do odpowiedzialności.

Dla gniazda, wieża może wybrać dowolne drzewo, o ile jest duże. Na przyzwoitej wysokości (15-18 m) od razu można pomieścić 15-20 dregów. Ptak też nie próbuje ukrywać swoich domów. Dobór naturalny w szeregach tych ptaków nie jest zbyt trudny, więc natura nie nauczyła ptaków zbyt wiele, aby się wystrzegać. Buduje gniazdo bardzo rzeczowe, dosłownie zrywając silne gałązki i gałązki za pomocą potężnego dzioba. Z troską i pieczołowitością traktuje swoje starania, powracając z zimowania, osiadł w zeszłym roku w budownictwie mieszkaniowym, naprawiając je i wzmacniając.

Okres budowy zbiega się z czasem powstania par małżeńskich. Wesela ptaków odbędą się w marcu-kwietniu, a pierwsze jądra pojawią się na ciepłym dnie gniazda. Łącznie będzie ich 3-4, z których każdy pojawi się dzień później niż poprzedni. Wraz z nadejściem pierwszego, kobieta siedzi na wylęgu, a teraz sam mężczyzna zacznie karmić całą rodzinę. Czasami nowicjusz odrywa się od swojej okupacji, ale tylko na krótką chwilę, po prostu lecąc w kierunku mężczyzny po zdobycz w dziobie, jeśli jest zbyt głodny. Przez resztę czasu cierpliwie i bezinteresownie siedzi w gnieździe, ocieplając się i czekając na pojawienie się potomstwa.

Narodziny piskląt nie dają kobiecie długo oczekiwanej wolności przez kolejny tydzień. Zamyka dzieci ze sobą, ogrzewając je, a wieża wciąż sama karmi liczną rodzinę. Po 5-7 dniach nowicjusz wylatuje z gniazda i pomaga mężowi karmić okruszki. 14 dni pisklęta muszą się wzmocnić i zacząć pewnie poruszać się w gnieździe. A po 3,5 tygodniach od pojawienia się rooke, próbują swoich sił w pierwszych lotach. Od pewnego czasu rodzice karmią potomstwo i uczą niezależności, ale wkrótce młodsze pokolenie rozpoczyna samodzielne życie.

Folkowe omeny i przesądy

  • Zgodnie z kalendarzem krajowym stada rooków przybywają 17 marca (4 stary styl). Ten dzień nazywa się - Gerasim Grachevnik. Kiedy ptaki wracają przed terminem, jest to zły znak - nadchodzi rok głodu. Aby "zmusić" naturę i uniknąć porażki, w dniu św. Gerasima mąkę żytnią przerobiono na ciasto kwaszone, pleśń i pieczone "gawrony".
  • Zwykle mówili: "Kto wkłada nowy łykowy but do Grachevnika, będzie trzeszczeć cały dzień za szyję".
  • Siedzenie kobiet w gniazdach miało również swoje znaczenie: "Wieża w gnieździe - po 3 tygodniach siewu". Czas siewu chleba był bardzo ważny dla prawidłowego określenia, od tego zależały przyszłe zbiory.
  • Kiedy gawry powróciły do ​​gniazda w starych gniazdach, wierzono, że wiosna będzie przyjazna, bez powodzi.
  • Miesiąc po przybyciu gawronów, zgodnie ze znakami, cały śnieg musi iść.
  • Rookies grają w gry, kiedy ptaki unoszą się w powietrzu i wielokrotnie wracają do gniazda - to zwiastun dobrej pogody.

Obejrzyj wideo: Gawrony (Październik 2019).

Загрузка...
zoo-club-org