Ptaki

Crested Tit - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Wygląd i zachowanie. Mały (mniejszy niż wróbel), skromnie kolorowy ptak. Jest to jedyny mały ptak w Europie i jedyny gatunek w faunie Rosji, posiadający herb. Długość ciała 11,5-12 cm, waga 10-15 g.

Opis. Samce i samice malowane podobnie. Wierzch ciała jest szaro-brązowy, spód jest białawy, z ochrą po bokach i podeszwy. Z tyłu głowy nasadka przechodzi w spiczasty pęczek, jej wysokość i kąt nachylenia mogą się różnić w zależności od nastroju ptaka. Głowa jako całość jest bardzo kontrastowa. Na czapce powstaje charakterystyczny łuskowaty wzór białych brzegów i czarnych piórkowych baz. W tym przypadku ogólny kolor nasadki zmienia się od prawie białej na czole do łuskowatej szarości w koronie i do prawie czarnej w górnej części pęczka. Od przedniej krawędzi oka, nie osiągając podstawy dzioba, przechodzi czarny pasek. Ciągnie się za okiem, a w rejonie pokrywających go piór ucha ostro zakręca się w dół, skręca w kierunku gardła i kończy się nieco za linią oka. W rezultacie kontrastujący czarny półksiężyc wyraźnie widać na tle szerokiego białego "policzka". Między ciemną czapką a opaską przez oko przechodzi biała brew. Gardło jest czarne, trójkątne. Wąski czarny pasek z dolnej części gardła ciągnie się wzdłuż granicy białego policzka i brązowego wierzchołka i dociera do samej podstawy grzebienia. Skrzydła i ogon są ciemne, brązowo-szare, ledwo zauważalne, kontrastujące z górną częścią ciała. Bill jest czarny, oczy są jasnobrązowe lub ciemnoczerwone, nogi są niebiesko-szare. Samica ma krótszy pęczek, linie wzoru na bokach głowy są węższe, na czapce jest lekka ochra, boki są bardziej czerwone.

Młode ptaki są pomalowane słabiej, kępka jest krótka, na czapce występuje brązowawa, a po bokach głowy są odcienie ochry. Ciemne linie wzoru na bokach głowy są brązowawe, bardziej rozmyte. Plama na gardle z brązowawym odcieniem nie łączy się ze wzorem na bokach głowy. Spośród wszystkich innych piersi i innych małych ptaków o podobnym wyglądzie wyróżnia się zauważalnym spiczastym pęczkiem.

Głos cienki, skrzypliwy, wystarczająco głośny. Najbardziej charakterystycznym zaproszeniem jest cienki, pospieszny tryl "Zia-Zia-Zia-Zia. "Z ostrzejszym zakończeniem"taa-taa-taa. ", Częste i indywidualne gwizdy"te "Lub"usiądź ". Piosenka jest wydłużoną i głośniejszą wersją głównego połączenia: "syi-syi-syi-cha-cha-cha. ". często przeplatany wysokim krótkimte-i-i. ».

Dystrybucja, status. Obszar obejmuje Europę i dociera na Południowy Ural. Zamieszkuje większość naszego regionu. Ptak rezydujący podejmujący tylko drobne wędrówki zimowe. W odpowiednich biotopach na północy regionu jest bardzo powszechne, na środkowym pasie, a na południu jest bardziej rzadkie. Liczba ta podlega nieregularnym wahaniom, które w dużej mierze związane są z mroźnymi zimami.

Sposób życia. Charakterystyczny mieszkaniec różnych drzewostanów iglastych unika lasów mieszanych, a zwłaszcza liściastych. Czasami można spotkać się w ogrodach i parkach. Dieta zawiera wiele bezkręgowców, nasiona drzew iglastych, jagody, sok brzozowy, osikę i sok klonowy. Przez cały rok przechowuje żywność, wiosną i jesienią - nasiona, latem - bezkręgowce. Grzebień chętnie dołącza do mieszanych stada o niebieskich głowach, najczęściej tych, które już zawierają puffy, zwykłą pika i yellowfly na czele.

Okres gniazdowania od marca do czerwca. Gniazda ułożone są w naturalnych zagłębieniach starych drzew lub kikutów, w starych zagłębieniach dzięciołów, w starych gniazdach wron, ptaków drapieżnych lub wiewiórkach na wysokości 13 m, zwykle w promieniu 3 m od ziemi. Samica buduje gniazdo, samiec czasami pomaga w przygotowaniu komory lęgowej. W sprzęgle 5-11 białek z czerwonawymi lub brązowawymi plamkami jaj, samica inkubuje przez 13-18 dni. Karmienie trwa 16-22 dni, oboje rodzice żywią się. Po wyjściu z gniazda karmienie trwa około 23-25 ​​dni.

Crested Tit lub Grenadier (Parus cristatus)

Najczęstsze rodzaje piersi w naszym kraju

Przed ustaleniem, które titmouse znajdują się w Rosji, należy ustalić, które gatunki tych ptaków w ogóle istnieją. Najbardziej popularne i powszechne odmiany są następujące:

  1. Bogatka Ten typ titmouse jest najczęściej spotykany w mieście. Te ptaki wcale się nie boją i nie są nieśmiałe wobec ludzi, więc chętnie udają się do miasta po jedzenie.
  2. Modraszka. Te titmouse, wręcz przeciwnie, kategorycznie ignorują miasta. Ptaki są ruchome.
  3. Moskovka. Tego typu cycki są dość powszechne w miastach, jednak nie wszyscy rozumieją, że to jest cycek, ponieważ jego kolor jest całkowicie niebieski.
  4. Sikora białogłowa. Ptaki te również nie są szczególnie lubiane, unikają miast, a ogólnie rzecz biorąc, wybierają mokradła.
  5. Długoogoniasty cycek Ten przedstawiciel ptaków lubi spokój i samotność, więc prawie niemożliwe jest spotkanie z nimi w mieście. Głównie te ptaki żyją wzdłuż wybrzeży rzek.
  6. Remez. Ten ptak można również przypisać do gatunku rzeki. Jednak wraz z całym tym przedstawicielem rodzaju jest również całkowicie dzika, dlatego też omija osiedli ludzi.

Gdzie oni żyją?

Wcześniej tradycyjne siedlisko grzywaczy było północnym terytorium Europy. Ptaki te rozprzestrzeniają się dziś także na środkowych obszarach Wołgi i Archangielska, w Baszkirii, na wschodnich terenach Kaukazu, w tych regionach czuje się świetnie.

W ciągu ostatnich kilku lat obszary dystrybucji tych ptaków znacznie się rozszerzyły. Dziś czubate grzywacze można znaleźć w innych regionach, głównie zajmują obszary, na których rosną drzewa iglaste. Ciekawostką jest to, że ornitolodzy znaleźli Khokhlushkę nawet na terytorium Grecji i Hiszpanii, chociaż byli to tylko izolowani osobnicy.

Zachowanie i charakter czubatka


Grzebień pospolity charakteryzuje się wszystkimi cnotami i nawykami charakterystycznymi dla tego rodzaju ptaków. Są to bardzo aktywne ptaki, które są ciągle w ruchu, a jednocześnie są bardzo wesołe i odważne, często uczestnicząc w różnych kłótniach i pojedynkach. Khokhlushka ma bardzo męski charakter, dzięki czemu uwielbia się wspinać.

Nie można nazwać wielkich gitarzystów, ponieważ te umiejętności nie są bardzo rozwinięte. Może to nieco rozczarować hodowców, którzy próbują oswoić titmouse. Jednak Ukraińcy mogą być zainteresowani ich innymi nawykami. Na przykład w okresie godowym samce przyjmują takie pozy, że zazdroszczą im najbardziej upierzeni uwodziciele.

Wyjątkowy jest również fakt, że grzywacz w zimie można łatwo połączyć z innymi gatunkami ptaków, aby ułatwić przetrwanie. Z reguły ich towarzyszami są korelia, gruchotanie, piki i cycki. Podróż tych ptaków odbywa się wyłącznie pod nadzorem pstrokatego dzięcioła. Takie podejście sprawia, że ​​lot jest bezpieczniejszy.

Khokhlushka - opierzony ratownik

Khokhlushka, a także smoking, to prawdziwy porządek, który oczyszcza lasy iglaste. Główną zaletą tych ptaków jest to, że nawet w zimnych porach roku grzywacze nie odmawiają owadom i kontynuują poszukiwania w lesie. Zwracają się do karmy zbożowej tylko w skrajnych przypadkach, gdy w ogóle nie można znaleźć owadów. Warto zauważyć, że poszukiwanie owadów i larw trwa bardzo długo dla ptaków, jednak nie przechodzą one na ziarno aż do całkowitego zagłodzenia. Jeśli zdecydujesz się na założenie grzywacza w domu, możesz mieć pewne problemy z karmieniem, ponieważ ptak będzie musiał stale otrzymywać żywą żywność.

Trudności w zimie


Najgorszym czasem dla grzywaczy jest zima. W tym sezonie przychodzą jeść prawie wszystko, co się pojawia, ponieważ znalezienie owadów lub ich larw staje się prawie niemożliwe. Chociaż nie ma poważnego przeziębienia, kurczęta nadal szukają żywego pokarmu, jednak gdy temperatura spada poniżej -15 stopni, cycki zaczynają się zgodzić na każdy rodzaj jedzenia.

Również titmouse powinny budować karmniki na okres zimy, pomogą im chronić się przed mrozem. Warto zauważyć, że zimą titmouse są szczęśliwie w mieście, nie boją się osoby, a nawet mogą mieć ją z rąk. Możliwe jest zbudowanie koryta z improwizowanych środków i absolutnie nie jest to trudne. Wystarczy wziąć pustą czystą 5-litrową butelkę z wodą i wyciąć szeroki otwór w boku. Na dnie butelki musisz rozproszyć jedzenie na cycki i przywiązać do gałęzi drzewa na zewnątrz szyi. Umieść podajnik na wysokości około 1-2 metrów od ziemi.

Nie zapominaj, że titmouse są bardzo zwinnymi ptakami. Zimą mogą również latać między klatkami, w liście okien i ucztować na produktach, które często są przechowywane w zimie na oknie lub za nim. Chętnie ucztują na smalcu, maśle, kiełbasie lub serze. Nie zapomnij więc posprzątać produktów.

Jakie cycki są najbardziej powszechne w Rosji

Na początek, zastanówmy się, o jakiego rodzaju ptakach mówimy. Istnieją bardzo różne rodzaje piersi, a ich nazwy są następujące:

  1. Bogatka To ten, który najczęściej przyciąga wzrok obywateli, ponieważ życie w megalopolisach wcale jej nie przeszkadza.
  2. Modraszka. Jest mało prawdopodobne, że spotkasz ją w mieście, ponieważ ma zwyczaj migrowania, a ponadto, z zasady, ignoruje miasta.
  3. Moskovka. Najprawdopodobniej nie zrozumiesz nawet, że to jest cycek - nie ma w nim niebieskiego koloru. Chociaż w miastach żyje całkiem swobodnie.
  4. Crested tit O niej - cały artykuł, do tej pory nie zaglądaj.
  5. Sikora białogłowa. Bardzo chętnie się spotyka - unika miejsc "ludzkich", a także preferuje bagna.
  6. Długoogoniasty cycek. Lubi wybrzeża rzeczne, samotność i milczenie, więc ci, którzy nie są skłonni do spokojnych podróży, nie będą w stanie stawić temu czoła.
  7. Remez. Również rzeczny ptak, oprócz tego śpiewający. Ale rzeka i dość dzika nie jest postacią, którą można spotkać w miejskiej scenerii.

Jak wygląda czubaty grzywacz?

Ten ptak jest bardzo mały, nawet mniejszy niż wróbel. Długość jego ciała, nawet dla największych okazów, nie przekracza 14 cm, a rozpiętość obu skrzydeł wynosi 21. Ptak waży trochę i nie ma znaczenia - od 9 do 14 gramów. Górna część tego małego cielaka jest pomalowana na szaro-brązowy odcień, a spód - biały, ale nie czysty. Czarny pasek przechodzi wokół szyi, gardło ma ten sam kolor. Ale główną różnicą, jaką może pochwalić się ptak, czubaty grzywacz (na zdjęciu poniżej), jest łatwo rozpoznawalna, ostra kępka, ozdobiona drobinkami kontrastowych (białych i czarnych) kolorów.

Siedliska ptaków

Należy zauważyć, że grzywacz zwyczajny żył tradycyjnie tylko na północy Europy. Lasy iglaste między środkową Wołgą a Archangielskem, Baszkirią, na wschód od Kaukazu - to miejsce, w którym czuje się komfortowo. Ale w ostatnich latach jego siedlisko znacznie się rozszerzyło. Teraz występuje w innych regionach - głównie tam, gdzie są drzewa iglaste. Co ciekawe, Khokhlushka natknął się na ornitologów i miłośników przyrody, nawet w Grecji i Hiszpanii, choć szczerze przyznali, że są to pojedyncze okazy. Tutaj mieszka ptak ptasie Czubaty Grzywacz (zdjęcie poniżej).

Charakter i zwyczaje czubatka

Wyróżnia się zaletami (lub wadami - tak to wygląda), nieodłącznie związanymi ze wszystkimi ptakami tego rodzaju. Czubaty grzywacz jest bardzo ruchliwy, bezczelny, wesoły, uwielbia kłótnie i pojedynki, a jednocześnie ma wielką odwagę i uwielbia się wspinać. Zdolności śpiewu ptaka są niewielkie, co często rozczarowuje tych, którzy próbują je oswoić, ale każdy gołąb lub pawi może zazdrościć "uwodzenia", jakie stawia mężczyzna podczas polowania na samicę.

Interesujące są także zimowe przyzwyczajenia, jakie posiada cycuszka - w chłodzie jednoczy się z królami, pikami, orłami drzew, cyckami i podróżami pod czujnym okiem pstrego dzięcioła, co znacznie zwiększa szanse na przeżycie.

Rescue bird

Czubaty grzywacz, wraz z kabrioletem, to naturalny sanitarny uporządkowany las iglasty. Jego główną zaletą jest to, że nawet w zimne dni, szuka przede wszystkim zimujących owadów i tylko w przypadku ich braku zgadza się na karmienie zbożem. Nawiasem mówiąc, taka dieta jest bardzo denerwująca dla ptaka, ponieważ wymaga wielu godzin poszukiwań, ale dopóki grzywacz nie jest całkowicie zagłodzony, szuka larw lub jaj owadów. To, przy okazji, może stanowić problem, jeśli zdecydujesz się trzymać takiego ptaka w domu - wymaga to głównie żywych pokarmów.

Problemy z zimą

Najgorsze są zimowe cycki. I w tej chwili nie są szczególnie wybredni - jedzą to, co napotykają. Oczywiście, dopóki temperatura nie jest zbyt niska, ta sama czubatka będzie szukała zimujących owadów, ale gdy tylko spadnie do minus 15, zgodzi się na inne jedzenie. Ludzie, którzy chcą pomóc skrzydlatym z zimna, powinni wiedzieć, że oprócz trywialnych ziaren, można je przekazać pod opiekę, ale nie zatruć. Najlepszym karmieniem będzie niesolony smalec, surowe nasiona słonecznika, arbuz i dynia. Jeśli w sylwestra kupiłeś kokosa, jego muszle staną się darem dla piersi - wystarczy zawiesić je na linie. Zauważ, że chleb lub tradycyjne proso nie jedzą, więc będziesz je karmił wróbelkami i gołębiami. Czasami, jeśli nie ma nic innego, cycki mogą być oferowane chude mięso lub surowe kości.

W przypadku cycków w zimnych porach roku, gdy pada śnieg i mróz, należy budować karmniki.

Ci radośni przedstawiciele fauny często iz przyjemnością odwiedzają ich, niekiedy jedząc jedzenie nawet z rąk człowieka. Karmnik dla ptaków do budowy jest dość prosty. Należy wyciąć do pustej pięciolitrowej plastikowej butelki spod oczyszczonej wody dziurę w części bocznej, która jest raczej szeroka. Niebieskie jedzenie nalewamy na dnie podajnika (patrz powyżej, czego może i nie da się zrobić), przywiązujemy strukturę do gałęzi drzewa rosnącej prostopadle do ziemi na wysokości od półtora do dwóch metrów od szyi. Zaimprowizowana tabela na cycki jest gotowa!

Zwarte ptaki wyglądają między oknami i oknem, gdzie ludzie (zwłaszcza starsi) często przechowują produkty zimą: twarożek, masło, smalec i kiełbasa. I święto z wielką przyjemnością!

Spread

Habitat zajmuje znaczną część kontynentu europejskiego od Półwyspu Iberyjskiego po Ural, z wyjątkiem północnej Skandynawii, Włoch, Azji Mniejszej, Europy Południowo-Wschodniej, południowych regionów Wielkiej Brytanii i Grecji. Grenadierzy osiedlają się głównie w strefie klimatu borealnego i umiarkowanego.

W Rosji znajdują się pod kołem podbiegunowym. W Szkocji lasy sosnowe są zamieszkane, gdzie głównym drzewem leśnym jest torfowiec (Pinus pinea).

Południowa granica zasięgu przebiega przez południe Hiszpanii, Francji, Alp, Bałkanów i Ukrainy. Ludność ukraińska jest powszechna w Karpatach, lesie i strefie leśno-stepowej na północ od Czerkasy.

Zasadniczo grzywacz jest osiadły i nie wykazuje dużego zainteresowania długoterminowymi migracjami.

Populacje północne zwykle migrują na krótkich dystansach w okresie głodu.

Ptaki zamieszkują lasy iglaste i mieszane, gaje bukowe, ogrody i parki miejskie, w których występuje wiele starych drzew i zepsutego drewna. W południowej Europie przyciągają je przede wszystkim zarośla skalne (Quercus petraea) i dąb macedoński (Quercus trojana). Kategorycznie unikają tylko obszarów z nasadzeniami liściastymi.

Według różnych szacunków, całkowita wielkość populacji szacowana jest od 6 do 12 milionów par gniazdujących, z czego około 90 tysięcy gniazd na Ukrainie. Do tej pory znane 7 podgatunków. Nominowany podgatunek żyje w Europie Północnej i Wschodniej aż po Karpaty.

Lot czubatego grzywacza jest szybki, w towarzystwie trzepoczących skrzydeł skrzydeł. Śpiew składa się z monosylabowych kombinacji gardłowych dźwięków o różnej tonacji, powtarzanych w określonej kolejności. Nie boi się człowieka i może trzymać go blisko niej.

Latem w codziennym menu dominują owady (Insecta), stawonogi (Arthropoda) i pajęczaki (Arachnida), zimą i podczas karmienia piskląt, małe nasiona różnych drzew iglastych.

Jesienne grzywacze gromadzą się w stadach kilkudziesięciu osobników, w tym z innymi gatunkami ptaków śpiewających.

Razem szukają pożywienia i ucieczki przed drapieżnikami. Jedzenie jest zbierane głównie na niższych poziomach lasu. Na zimę ptaki robią małe zapasy, ukrywając nasiona w pęknięciach kory lub w mchu rosnącym na drzewach.

Hodowla

Grenadierzy tworzą pary monogamiczne, co jest rzadkością wśród małych ptaków. Partnerzy pozostają wierni aż do śmierci jednego z małżonków.

Każda para zajmuje swój obszar domu. Przy wystarczającym zaopatrzeniu w żywność rzadko opuszcza swoje granice. W zależności od dostępności żywności powierzchnia ziemi rodzinnej waha się od 5 do 30 hektarów.

Gniazdo znajduje się w zagłębieniu, które samica niezależnie zagłębia się w zgniłym drzewie. Znajduje się na wysokości 1,5 m nad ziemią. Wąski otwór o średnicy do 3 cm prowadzi do komory gniazdowania, rzadziej do gniazda buduje się pniaki lub doły pod korzeniami drzew i krzewów. В искусственных гнездовьях (скворечниках и синичниках) оно бывает очень редко.

Маленькое чашеобразное гнездо строится из травы, лыка и лишайников, утепляется шерстью, мехом и паутиной. Перышки в качестве утеплителя, как правило, не используются.

Брачный период проходит с апреля по июнь.

Самка сносит 5-7 яиц размером 12х16 мм. Они окрашены в белый цвет и покрыты многочисленными коричневато-красными пятнышками. Инкубация длится 15-18 дней. Самец в насиживании участия не принимает, но регулярно подкармливает свою супругу.

Pisklęta rodzą się niewidome i nagie, więc potrzebują długiej opieki rodzicielskiej. Wyklute pisklęta są karmione przez oboje rodziców przez 18-21 dni na zwierzętach bezkręgowych. Następnie stają się na skrzydłach, ale pozostają zależne od około trzech tygodni.

W ciągu jednego sezonu występuje jedno sprzęgło. W przypadku zaginięcia samica składa jaja.

Długość ciała dorosłego wynosi 11-12 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 16-20 cm Przeciętnie mężczyźni ważą 11,5 g, a samice 10,8 g.

Głowę zdobi spiczasta czarno-biała kępka wystająca. Białe linie i białawe pierścienie są widoczne na białych policzkach, a na piersi znajduje się szeroki czarny krawat.

Plecy są beżowo-brązowe, skrzydła i ogon są szaro-brązowe, boki są brązowe. Brzuch jest jaśniejszy, beżowy i biały. U samic i młodocianych herb jest mniejszy i mniej kontrastowy.

Tęczówka jest brązowa. Kończyny są ciemnoszare. Trzy palce są skierowane do przodu i jeden z powrotem.

Oczekiwana długość życia grzywacza w warunkach naturalnych wynosi 2-3 miesiące.

Obejrzyj wideo: CZAJKA . . (Październik 2019).

Загрузка...
zoo-club-org