Zwierzęta

Małpia marmozetka

Pin
Send
Share
Send
Send


Marmozerowie należą do najmniejszych naczelnych planety. W przeciwnym razie nazywane są marmozetami lub małpami kieszonkowymi. Dorosły waży średnio 100 gramów. Długość jej ciała zazwyczaj osiąga 20-23 centymetry.

Wśród tych małych małp są bardzo malutkie, nazywane są zabawkami karłowatymi. Największy z nich waży do 120 gramów, a długość ciała nie przekracza 15 cm, na przykład szwajcarski liliput-marmozet. Wzrost tego gatunku nie przekracza długości kciuka osoby dorosłej.

Rodzaje marmozet

Istnieją trzy rodzaje marmozet: srebrny, złoty i szary heban. Wszystkie różnią się wyglądem. Chociaż mają wspólne cechy - są duże, ze wschodnimi wyciętymi oczami, nadając pyskowi wymowny wyraz. Marmozetka - najmniejsza małpa na świecie. Zdjęcia zwierzęcia można obejrzeć w tym artykule.

Najczęściej spotykany ze wszystkich - srebrna marmozetka. Wielkość tej małpy nie przekracza zwykłych wiewiórek. Ciało wraz z głową ma do 22 cm długości, a ogon jest o kilka centymetrów dłuższy. Średnia waga dorosłych to 350 gramów. Kufa i uszy są nagie, ciemnoczerwone lub różowe. Wełna jest długa, jedwabista, miękka. Kolor tych małp jest równy, od srebrnego do ciemnobrązowego, ale ogon jest całkowicie czarny. Na łapkach znajdują się małe pazury.

Złota marmozetka bardzo podobna do srebra. Ma żółtawą tylną część ciała i ten sam kolor pierścienia na ogonie. Kufa jest naga, z białymi frędzlami na uszach.

Marmozetka czarnogłowa ma na uszach pęczki włosów - czarne i krótkie. Chociaż czasami można znaleźć gatunki o całkowicie śnieżnobiałych uszach. Na ciele małpy naprzemiennie brązowe i czarne paski. Głowa jest okrągła, z krótką pyskiem i szerokimi ustami. Czarno-uszate marmozetki można znaleźć w pobliżu wsi lub na plantacjach w pobliżu skraju lasu.

Siedlisko marmozet

Najmniejsza małpa świata, marmozetka, żyje w Ameryce Łacińskiej. Po raz pierwszy zwierzęta te zostały odkryte w 1823 roku w zachodniej Brazylii. Srebrną marmolę można znaleźć w tropikalnych i subtropikalnych lasach Amazonii, a ta małpa mieszka we wschodniej Boliwii oraz we wschodniej i północno-wschodniej Brazylii.

Co te zwierzęta jedzą?

Najmniejsza małpa na świecie ma ostre zęby, siekacze, dzięki którym z łatwością wydobywa drzewny sok. To jest jej ulubiona uczta. Również te małpy jedzą owady, owoce, liście i kwiaty roślin. Te zwierzęta są w ciągu dnia i znajdują drzewa do wspinaczki. Chociaż duże osoby mogą czasami złapać i zjeść małego kręgowca. Marmozetki piją czystą wodę, która znajduje się na liściach roślin i drzew.

Opis trybu życia marmozet

Marmozetka - najmniejsza małpa na świecie. Te miniaturowe naczelne żyją w drzewach w gęstych koronach. Dzięki ostrym pazurom wspinają się idealnie wzdłuż pionowych gałęzi, a mocne nogi pozwalają podskoczyć do 2 metrów. W nocy, marmozetki wspinają się w zagłębienia drzew, gdzie spędzają noc. Średnia długość życia tych małp wynosi 10 lat, ale w niewoli żyją o kilka lat dłużej niż w wolności.

Marmozeta trzymane są w grupach, w których mogą być nawet cztery pokolenia naraz. Kobiety rodzą dwa razy w roku, głównie w cielęciu, którego waga nie przekracza 15 gramów. Mężczyzna jest zaangażowany w wychowanie i ochronę maluchów. Nosi je na plecach i daje samicom tylko do karmienia.

Utrzymując marmozety w niewoli, należy zapewnić zwierzętom stałą temperaturę w wolierze - od 25 do 29 stopni. W takim przypadku wilgotność powinna wynosić co najmniej 60%.

Charakter i zwyczaje marmozet

Marmozetka - najmniejsza małpa na świecie, a zatem może łatwo stać się ofiarą nawet małych drapieżników. Dlatego te miniaturowe naczelne są bardzo nieśmiałe i ostrożne. Ale jeśli pozwolą się oswoić, pozostaną lojalni wobec człowieka przez resztę życia. Marmozety są bardzo towarzyskie: "rozmawiają" między sobą, wykorzystują tweety, ćwierkanie i gwizdy. Wyczuwając niebezpieczeństwo, te zwierzęta zaczynają głośno krzyczeć.

Marmoset Opis

Różnorodność naczelnych zaskakuje licznymi gatunkami.. Większość z nich może pochwalić się silnym ciałem i dużą siłą fizyczną, ale wciąż są bardzo malutcy i bezbronni przedstawiciele - to małpy marmozetów marmozet.

Często nazywa się je małpami kieszonkowymi. Już dorosły człowiek nie przekracza stu gramowego znaku, a wielkość zwierzęcia zmienia się w granicach 20-25 centymetrów. Wzrost szwajcarskiej marmozet jest karzełkiem i nie więcej niż dorosłym mężczyzną kciukiem. Zauważając długi ogon małpy, można założyć, że jest on zaangażowany w proces poruszania się po gałęziach, działając jak chwytający narząd. Ale tak w ogóle nie jest.

To jest interesujące! Mimo tak małej wielkości ciała, dobrze rozwiniętych kończyn i palców małpy, pozwala się jej skakać na wysokość pięciu metrów, a ostre pazury pozwalają mocno przylgnąć do gałęzi drzew.

Kolor podsterowności u zwierząt sięga od czarnego do ciemnobrązowego przeplatanego. Kolor głównego płaszcza jest czerwonawy. Pomimo tak niewielkiego rozmiaru czaszki, dość rozwinięty mózg mieści się w nim. Głowa tego zwierzęcia może wykonać zwrot o 180 stopni. Oczy mają lekko skośny kształt, są żywe i wyraziste, nadając pyskowi znaczący wygląd. W jamie ustnej znajdują się tylko 2 zęby.

Wygląd

Małpy marmozety występują w kilku postaciach. Najbardziej popularny jest srebrny marmozket. Również w naturze są czubate i jej złote krewniaczki. Wszystkie są różne między sobą, ale mają pewne wspólne cechy. Najbardziej wyrazisty z nich - to inteligentne, skośne oczy.

Szczególnie często występuje srebrna marmozeta, która nie jest większa niż zwykła wiewiórka. Jego ciało i głowa sięgają 20 centymetrów, ogon z reguły jest o kilka centymetrów dłuższy. Średnia waga dorosłej małpy wynosi około 350 gramów. Uszy mają kolor różowy lub czerwony, są małe i bezwłose. Sierść tego zwierzęcia jest jedwabista i miękka w dotyku, a same kosmki są długie. Na ogonie płaszcz jest czarny, a ciało jest koloru od srebrnego do ciemnobrązowego.

Złota marmozetka ma inny nagi kaganiec i żółte pierścienie na ogonie oraz plamę tego samego koloru na końcu ciała. Na końcach jej uszu są urocze białawe frędzle. W czarnookich marmozetkach, naturalnie, w uszach czarnego koloru. Są pokryte krótkimi włosami. Chociaż czasami zdarzają się również osobniki tego gatunku o nienormalnie białych uszach. Włosy na ciele barwione są na przemian czarnymi i brązowymi paskami.

Charakter i styl życia

Marmozetki z natury - szkolne zwierzęta aktywne społecznie. Brak komunikacji może je zniszczyć. Prowadzą dzienne życie, śpią w nocy. Spanie w dorosłym zwierzęciu zajmuje około 30% czasu. W poszukiwaniu jedzenia i posiłku marmozetka wydaje 33-35%. W warunkach wysokiej wilgotności małpy odpoczywają więcej.

To ważne! Zwierzę jest bardzo aktywne, naturalnie nieśmiałe, ostrożne i szybkie. Ma żywiołowy i wysoce pobudliwy temperament.

Dzięki ostrym ruchom i dziwnym okrzykom wyrażają swoje emocje i komunikują się ze sobą. Naoczni świadkowie mają około 10 różnych rodzajów kliknięć, pisków i innych wypływów głosowych. W grupach marmozet, składających się z 5-13 dorosłych osobników, zawsze istnieje dominująca para, działająca jako prowodyrowie rodziny. Samce są bezprecedensowymi pacyfistami, więc wszelkie rodzaje potyczek lub walk kończą się na etapie głośnych krzyków.

Ile marmozetki żyją

Żywotność małpy pazurowatej na wolności nie przekracza dziesięciu lat. Przy odpowiedniej opiece domowej czas ten zwiększa się o kilka lat. Kochają ciepło i wilgoć. Aby spełnić idealne warunki, ważne jest utrzymanie temperatury w pomieszczeniu, w którym rynek żyje w temperaturze 25-30 stopni Celsjusza, a wilgotność około 60%.

Obszar dystrybucji

Zwierzęta te żyją w tym samym miejscu, w którym większość naczelnych żyje na terytoriach Ekwadoru i Peru. Także w dżungli Brazylii, Boliwii i Ameryki Południowej. Ich mieszkania znajdują się z dala od szponów drapieżników lądowych, tak wysoko, jak to możliwe w drzewach.

Noc spędzają w dziuplach drzew. Małpy krasnoludów żyją w kupie. Grupy ich osad mogą składać się z pięciu generacji jednego rodzaju. To rodzinna osada.

Dieta marmozetowa

Dieta tego małego zwierzęcia jest zróżnicowana. Igrunka zjada zarówno pokarm roślinny, jak i zwierzę. W menu mogą znaleźć się kwiaty i liście, owady, a także jaja ptasie i małe płazów. Jako źródło picia marmozetki stosuj wodę deszczową zgromadzoną w liściach drzew.

To też będzie interesujące:

Jeśli pogoda jest sucha, zwierzę, poprzez swoje dwa siekacze, może kopać w korze drzew, wysysając sok spod niego. Lekka waga ciała pozwala marmozetowi dotrzeć do owoców wiszących szczególnie wysoko na cienkich, elastycznych gałęziach.

Reprodukcja i potomstwo

Samice marmozetki osiągają dojrzałość płciową w wieku dwóch lat. To ona decyduje, kto zostanie wybrany do gier małżeńskich. Potem przychodzi 140-150 dnia ciąży. W jednym miocie rodzą się 2 lub 3 niemowlęta.

To jest interesujące! Potomstwo samicy rodzicielskiej 2 razy w roku. Dzieci mają bardzo troskliwych ojców, ponieważ cała edukacja leży na ich barkach. Nowo narodzeni tata dają samicom niemowlęta tylko do karmienia.

Przy urodzeniu marmozety ważą około 15 gramów. Przez 3 miesiące ich dieta składa się wyłącznie z mleka matki. Po tym są całkowicie pod opieką mężczyzny, dopóki nie uzyskają umiejętności niezależności. W menu dla dorosłych idą do pół roku. I od roku do dwóch mają okres dojrzewania.

Naturalni wrogowie

Wspinając się wysoko w gałąź, marmozetki chroniły się przed atakiem drapieżników lądowych. Dlatego duże koty nie boją się ich. Są jednak inni przedstawiciele świata drapieżników. Na przykład duże ptaki i węże, które łatwo mogą dostać się do domu małej małpy i cieszyć się nią. Przy takich atakach zwierzęta często zarządzają ilością. Na szczęście pomocna jest struktura społeczna osady.

Choć może to zabrzmieć smutno, najważniejszym i głównym wrogiem marmozety jest ten człowiek. Nielegalne pojmanie tych zwierząt ozdobnych i niszczenie ich siedlisk powoduje największe szkody dla ludności.

Stan populacji i gatunku

Marmozety nie są wymienione w Czerwonej Księdze, ale niektóre z największych krajów na świecie obawiają się o ich malejącą liczbę. Na przykład w Chinach handel nimi jest zabroniony. Kupienie takiego zwierzaka jest prawnie niemożliwe, jednak niektórym rzemieślnikom udaje się sprzedać zwierzęta, których cena na nielegalnym rynku sięga 3-4 tysięcy dolarów.

Ta sytuacja jest naprawdę smutna, ponieważ zwierzęta kupuje się za cenę drogiej biżuterii, również je traktując. Po pierwsze, noszone są z nimi, nie puszczając rąk, po czym niektórzy są zapomniani, a nawet wyrzucani. Jeśli chcesz mieć takie zwierzę w domu, powinieneś rozważyć, że będziesz musiał traktować je jak dziecko. Z marmozetki nie kupuj przestronnej klatki, smakołyków ani gór ozdobnych zabawek. Jest to dla nich ważna uwaga, ponieważ z natury marmozetki są przyzwyczajeni do życia w przyjaznych rodzinach.

Najmniejsza małpa na świecie

1. miejsce

Najmniejsza małpa jest rozważana gryf karłów. Inaczej te dzieci nazywane są małpami kieszonkowymi lub palcami. Długość ciała maty wynosi tylko 10-15 centymetrów (trochę więcej niż palec wskazujący dorosłego). A waga nie przekracza 120 gramów. Noworodek waży tylko 15 gramów. Pomimo niewielkiego wzrostu, marmosi mogą skakać od 2 do 5 metrów. Te naczelne żyją w górnym biegu Amazonii, w Ekwadorze, na północy Peru i w zachodniej części Brazylii.

2 miejsce

Drugie miejsce może być słusznie przyznane marmozetodnoszące się do rodziny Mart. Dorosła małpa tego gatunku waży tylko 300-400 gramów z przyrostem nie większym niż 30 centymetrów. Te małpy żyją w lasach Ameryki Łacińskiej. Najmniejsza w swoim rodzaju Liliput Marmoset. Długość jej ciała wynosi zaledwie 23 centymetry, a waga to 100 gramów.

3 miejsce

Dwa razy większy od marmazek Talapoyn. Ta małpa karłowata waży trochę więcej niż kilogram o wysokości 35 centymetrów. Te zamieszkują lasy Gabonu, w pobliżu rzek i bagien. Nie tylko dobrze skaczą, ale także dobrze pływają. Domowe tolapoiny są trzymane tylko w klatkach, inaczej zniszczą dom.

4 miejsce

W dorzeczu Amazonki i na wyżynach Brazylii jest jeszcze kilku krewnych marmozetów - tamaryny. Maksymalna długość dorosłego samca tamarin wynosi tylko 35 centymetrów, a waga 1 kg. Tamaryny mają bardzo nietypowy wygląd. Mają bujne wąsy, a czasem grzywy. Z tego powodu małpy często padały ofiarą kłusowników i są teraz na skraju wyginięcia.

5 miejsce

W środku rankingu jest umieścić małpa schmidt. Duże samce tego gatunku mają długość ciała 45 centymetrów i ważą około 4 kilogramy. Małpy Schmidt mają bardzo jasny wygląd. Mają biały mostek na nos, czarne policzki i jasny czerwony pasek na grzbiecie. Małpy żyją w wilgotnym klimacie w tropikalnych lasach Afryki Środkowej.

6 miejsce

W Brazylii i Hondurasie nazywa się małe małpy kapucyni. Na szczycie tych zwierząt znajduje się czarny herb, przypominający kaptur mnicha kapucyńskiego. Długość ciała małpy wynosi około pół metra. Kapucyni mają świetny umysł. Są w stanie posiekać orzechy z kamieni i obrać śluz z żab drzewa na korze drzew. Kapucyni spędzają większość życia na koronach drzew. W tym przypadku niemowlęta do 3 miesięcy podróżują po plecach matki.

7 miejsce

Być może jedna z najjaśniejszych małp w kolorze - małpa małpa, żyjąc w afrykańskich lasach. Ma białe policzki i brzuch, plecy z terakoty i czarny koniec ogona. Czasami wśród tych naczelnych są albinosy. Dorosły samiec ma masę około 5 kilogramów i rośnie do 53 centymetrów. Co ciekawe, ta małpa ukrywa nadmiar jedzenia w kieszeniach policzkowych, które są tak duże, jak żołądek.

8 miejsce

W lasach Ameryki Południowej i Środkowej żyje ryczyzwiązane z małpami pajączymi. Wyścigi mają od 40 do 70 centymetrów wzrostu i osiągają wagę 6-8 kilogramów. Dzięki wysuniętym do przodu szczękom kaganiec jest bardzo podobny do kła. Te małpy potrafią wydawać przeraźliwe dźwięki, na które mają swoje imię. Pożeracze starają się unikać zbiorników, ponieważ są bezużytecznymi pływakami.

9 miejsce

Ogromne stada można znaleźć w górach i stepowych regionach środkowej i wschodniej Afryki. buboiny. Te małpy, z jasnym kolorem i prawie lwią grzywą, dorastają do 75 centymetrów i przybierają na wadze do 8 kilogramów. Pawiany mają doskonały wzrok i widzą zbliżających się wrogów z daleka, więc stada zwierząt kopytnych często można zobaczyć obok małp.

10 miejsce

I zamyka górę czarny colobusżyjący w lasach tropikalnych w afrykańskich lasach. Te małpy o długości ciała od 50 do 70 centymetrów i średniej wadze 11 kilogramów spędzają prawie całe życie na drzewach. Wylądują na ziemi tylko w wyjątkowych przypadkach. Colobus jest właścicielem bardzo dużych zębów, więc jedzenie często służą jako orzechy i twarde skorupki.

Obejrzyj wideo: Co się kryje w pestce - czyli małpia złość (Styczeń 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org