Ryby i inne stworzenia wodne

Ssak Belukha i jego cechy

Pin
Send
Share
Send
Send


Belugas to duże zwierzęta: długość ich ciała wynosi 3-5 metrów, masa to 500-1500 kg. Samce są o 25% dłuższe niż samice i prawie dwukrotnie masę.

Nowonarodzone wieloryby są brązowe, następnie stopniowo się rozjaśniają, uzyskując szary kolor w wieku jednego roku. Dorośli są biały lub lekko żółtawy.

Cechą charakterystyczną wielorybów beluga jest ruchomy kark, dzięki któremu w przeciwieństwie do większości waleni potrafią obracać głowami z boku na bok.

Inną cechą jest brak płetwy grzbietowej. Zamiast tego, beluga wzdłuż grzbietu (od środka ciała do ogona) jest grzebieniem.

Warto zauważyć, że biały wieloryb może zmienić wyrażenie "twarz". Kiedy wieloryb odpoczywa, wydaje się, że się uśmiecha. Demonstracja otwartych ust z 32-40 zębami jest szczególnie imponująca.

Ich zęby są cięte tylko w drugim lub trzecim roku życia i możliwe jest, że ich główna funkcja nie jest w ogóle przeżuwana. Belugas często klika szczęki, a ich zęby mogą być użyte, by uzyskać głośniejszy dźwięk. Ponadto lubią zademonstrować swój "uśmiech" swoim bliskim.

Dorośli mają dobrze zaznaczony melon (zaokrąglony tłuszczowy podkład na czole), ale rozwija się powoli, aw noworodkach jest całkowicie nieobecny. U jednorocznych młodych melon jest już dość duży, ale słabo oddzielony od pyska. Dopiero w wieku 5-8 lat (w tym momencie zaczyna się dojrzewanie), tampon nabiera swojej zwykłej formy.

Melon służy do skupiania dźwięków podczas echolokacji. Zdolność ta jest niezbędna do celowania i poszukiwania ofiary w mętnej wodzie lub w ciemności.

Natura upewniła się, że biały wieloryb nie zamarza w zimnej wodzie, zapewniając mu warstwę tłuszczu. Co więcej, ta warstwa jest tak gruba, że ​​głowa wydaje się zbyt mała dla takiego ciała.

Habitat

W czasach prehistorycznych belugi żyły w wodach stref umiarkowanych. Dziś żyją tylko w zimnych arktycznych morzach północnej Rosji i Ameryki Północnej, a także w Grenlandii i Spitsbergenie. Występują zarówno na wodach przybrzeżnych, jak i na otwartym oceanie, a latem w ujściach rzek.

W Morzu Beauforta podczas migracji na wschód, wieloryby bieługi zatrzymują się na około tydzień w rozległej delcie rzeki Mackenzie, a następnie kontynuują swoją podróż. Na niektórych obszarach, takich jak Svalbard, wieloryby dochodzą do stóp lodowców.

Sposób życia

Przez większą część roku, wieloryby beluga spędzają daleko od wybrzeża, na obszarach z dużą ilością lodu, a czasami w dużych polnyas w opakowaniu lodu.

Od czerwca do września setki wielorybów gromadzą się w szerokich ujściach rzek. W tym czasie wyłupują: stara pożółkła skóra złuszcza się, zastąpiona nową lśniącą białą skórą.

Najbardziej towarzyskie wieloryby

Śpiewające wieloryby są jednym z najbardziej społecznych zwierząt wśród waleni. Rzadko są postrzegane osobno. Skupiska setek tysięcy belug są dość powszechne i często pokrywają obszar wielu kilometrów kwadratowych. Wygląda na to, że taka gromada zachowuje się jak całość, ale jeśli spojrzeć z góry, widać, że składa się ona z wielu małych grup, zwykle obejmujących osoby tej samej wielkości lub płci. Kobiety z łydkami spotykają się, duże dorosłe samce również tworzą oddzielne grupy.

Pomiędzy białymi wielorybami komunikuje się za pośrednictwem sygnałów dźwiękowych i mimiki twarzy. Robią wiele różnorodnych dźwięków, w tym bełkot, ćwierkanie, gwizdy, zgrzytanie itp. Pod wodą odgłosy stada tych wielorybów przypominają odgłos stodoły. Niektóre sygnały akustyczne przez nie emitowane mogą być słyszalne nad wodą.

Poruszające się usta i szyja pozwalają komuś wielorybom komunikować się ze sobą i używać wyrazu twarzy.

Co jedzą białe wieloryby?

Dieta wielorybów jest dość zróżnicowana. Wszystkie rodzaje ryb szkolnych, flądry, różne robaki, krewetki, skorupiaki i mięczaki służą im jako pokarm.

Śpiewające wieloryby zwykle polują w pobliżu dna na głębokości do 500 metrów. Mogą nurkować na głębokość ponad 1000 metrów, ograniczając je tylko do czasu trwania przerwy oddechowej, która zwykle wynosi 10-20 minut.

Ruchoma szyjka umożliwia wzrokowi i akustycznie skanowanie dużej powierzchni dna. Mogą zarówno wysysać wodę, jak i wypuszczać ją, aby ukryć ofiarę ze schronu.

Hodowla

Ciąża trwa 14-15 miesięcy. Poród występuje najczęściej na początku lata, kiedy lód na morzu pęka. Zwykle rodzi się jedno młode, bliźnięta są niezwykle rzadkie.

Natychmiast po urodzeniu nawiązuje się silna więź między matką a dzieckiem. Dziecko może jeść mleko matki przez ponad dwa lata. Przez cały ten czas matka i dziecko są prawie nierozłączni. Pełny cykl reprodukcyjny ciąży i laktacji trwa 3 lata lub dłużej.

Ochrona belugas w przyrodzie

Belugas wraca do swoich letnich siedlisk na tych samych trasach, nawet jeśli są tam ścigani. Taka stałość czyni ten gatunek szczególnie wrażliwymi. Są tak konserwatywne, że preferują znane szlaki wędrówek i miejsca rozrodu, które nie zaludniają opuszczonych terytoriów, na których dokonano eksterminacji ludności. Jedno z tych miejsc - zatoka Ungava na półwyspie Labrador. Wcześniej były tu dość liczne białe, ale dziś praktycznie nie występują.

W XIII i XIX wieku amerykańscy i europejscy wielorybnicy wypędzili setki belug na brzeg. Ludność tubylcza również doprowadziła ich do polowania, ale w przeszłości polowali na stosunkowo niewielką liczbę zwierząt, nie powodując znaczących szkód dla populacji. W wyposażeniu współczesnych łowców eskimosów znajdują się strzelby szybkostrzelne, harpun i motorówki, więc takie polowanie może poważnie podkopać populację waleni.

Obecnie liczba wielorybów bielików na świecie szacowana jest na około 100 tys., A całkowity roczny połów waha się od setek do kilku tysięcy osobników. Największą troską jest jednak degradacja siedliska bieługi w związku z rozwojem pól naftowych i budową elektrowni wodnych, chociaż globalne ocieplenie również może stanowić problem w przyszłości.

Wygląd

Aby zrozumieć, jak wygląda biały wieloryb, musisz wyobrazić sobie wielkiego delfina z małą głową bez dzioba ("nos"). Cechą charakterystyczną zwierzęcia jest obecność dużego czołowego czoła na głowie, dlatego też białość beluga często nazywana jest "lobastyczną". Ich kręgi szyjne nie są zespolone, dlatego ci przedstawiciele waleni, w przeciwieństwie do większości swoich krewnych, mogą odwrócić głowę w różnych kierunkach.

Belugi mają małe owalne płetwy piersiowe i potężny ogon, ale nie ma płetwy grzbietowej.

Dorosłe zwierzęta (starsze niż trzy lata) mają monochromatyczną białą skórę, z której pochodzi nazwa. Maluchy rodzą się niebieskie, a nawet ciemnoniebieskie, ale po roku ich skóra rozjaśnia się i staje się delikatnym niebiesko-szarym odcieniem.

Beluga jest ssakiem o imponującej wielkości: samce osiągają 5-6 metrów długości i ważą co najmniej 1,5-2 ton, samice są mniejsze.

Siedliska

Ci morscy mieszkańcy wybierali wody Oceanu Arktycznego - morza Kara, Barentsa, Czukocki. Na Morzu Białym często można znaleźć w pobliżu Wysp Sołowieckich. Najbardziej gęste białe wieloryby osiadają między 50 ° a 80 ° szerokości północnej. Brzeg morza Oceanu Spokojnego - Morze Ochockiego, Japonia i Bering zamieszkują Morze Bałtyckie (dorzecze Oceanu Atlantyckiego).

Belukha jest ssakiem morskim, ale w pogoni za zdobyczą często wchodzi do wielkich północnych rzek - Amur, Ob, Lena, Jenisej, płynąc w górę setek kilometrów.

Podstawą przydziału rodu belug jest rybia szkolna - gromadnik, śledź, dorsz arktyczny, dorsz, pacyfik marynarski. Lubią jeść flądry, siei czy łososia, rzadziej polują na skorupiaki i głowonogi.

Te ssaki są wysyłane do ryb przez duże stado. "Rozmowa" między sobą i wspólne działanie prowadzą ryby do płytkiej wody, gdzie wygodniej jest je złapać.

Biała beluga ssie i połyka swoją ofiarę w całości. Dorosły spożywa co najmniej 15 kg ryb dziennie.

Status populacji

Belukha - ssak, który jest chroniony. Populacja "białych wielorybów" została znacznie zmniejszona w XVIII-XIX wieku, kiedy stali się upragnioną zdobyczą wielorybników z powodu wysokiej jakości tłuszczu, pysznego delikatnego mięsa i grubych, twardych skór. Później, opanowanie bieługi zostało opanowane, a obecnie liczba tych zwierząt, według przybliżonych obliczeń, wynosi 200 tysięcy osobników. Dlatego nie ma wyraźnego zagrożenia zniknięciem belugas, chociaż cierpią one bardzo z powodu intensywnego rozwoju Arktyki przez ludzi i zanieczyszczenia wód Oceanu Arktycznego.

Interesujące fakty

Wieloryby beluga mają bardzo rozwinięte mięśnie kaganiec, dzięki czemu są w stanie zmienić ekspresję "twarzy", to znaczy zademonstrować smutek lub złość, radość lub znudzenie. Ta niesamowita umiejętność nie jest nieodłączna dla wszystkich podwodnych mieszkańców.

Belugas płynie w północnych szerokościach geograficznych, ich naturalna izolacja zapewnia mocną skórę o grubości do dwóch centymetrów i potężną warstwę tłuszczu o grubości do 15 cm, która chroni zwierzęta przed hipotermią.

Belugas są nazywane "polarnymi kanarkami" lub "śpiewającymi wielorybami", ponieważ składają się z 50 różnych dźwięków, a także ultradźwiękowych kliknięć, dzięki którym komunikują się ze sobą. To właśnie ze zdolności "białych wielorybów" wydobywały się głośne dźwięki, które poszedł rosyjski idiom "roar beluga".

Belukha - wieloryb lub delfin?

Teraz wiesz wszystko o tym morskim. Ale pozostaje otwartym pytaniem, czy wieloryb bielik jest wielorybem czy delfinem. W ludziach nazywa się to wyłącznie polarnym lub białym delfinem. Nazwa ta pochodzi od wyglądu i siedliska zwierzęcia. Ale w sensie biologicznym biały wieloryb należy do grupy wielorybów, a delfin można nazwać kuzynem. Ścieżki ewolucyjne ich przodków rozeszły się kilka milionów lat temu. Dlatego lepiej powiedzieć, że biały wieloryb jest wielorybem, a nie delfinem.

Jak wygląda biały wieloryb?

Samce osiągają 6 m długości i ważą do 2 t, samice są nieco mniejsze. W ciągu życia zmienia się kolor białego wieloryba: skóra noworodków ma zabarwienie jasnoniebieskie, po roku staje się niebiesko-szara, a w wieku 3-5 lat - biała. To dla tego koloru skóry zwierzę nazywało się beluga. Kręgosłup na szyi nie jest zrośnięty, więc biały wieloryb, w przeciwieństwie do większości wielorybów, jest w stanie obrócić głowę, co jest pomocne przy manewrach w lodzie. Skóra belugas jest tak gęsta, jak zbroja, chroniąc zwierzęta przed uszkodzeniem podczas pływania po lodzie. Gruba warstwa podskórnej tkanki tłuszczowej, wynosząca 40% masy ciała belugi, oszczędza na hipotermii. Nie ma płetwy grzbietowej, dlatego łacińska nazwa zwierzęcia otrzymała delphinapterus, co tłumaczy się jako "bezskrzydły delfin".

W Czerwonej Księdze

W 1996 r. Stan ochrony białych wielorybów w Czerwonej Księdze Świata był VU. Populacja tego gatunku wynosi obecnie około 100 000 osobników, aw tym samym czasie w ostatnich latach w niektórych regionach praktycznie zniknął wieloryb. Na Międzynarodowej Czerwonej liście status strzeżenia białego wieloryba to NT. Nie oznacza to jednak, że obecny stan gatunku można ocenić jako prosperujący. Globalna populacja białego wieloryba składa się z dużej liczby lokalnych subpopulacji, dlatego też lokalne procesy odzwierciedlają się w całym gatunku. Najpoważniejszym zagrożeniem dla istnienia tego gatunku jest wielorybnictwo. Ponieważ białe wieloryby charakteryzują się filozofią, są bardzo przewidywalne. Kłusownicy łatwo obliczyć te ujścia, w których latem pojawi się wiele belug, a gatunek staje się podatny na ataki. Ponadto ogólne zanieczyszczenie Oceanu Światowego, produkcja ropy, rybołówstwo przemysłowe, globalna zmiana klimatu - wszystko to spowodowało, że wieloryb beluga należy do chronionej kategorii NT.

Interesujący fakt

Zimą belugi zwykle przyklejają się do krawędzi lodu. Mogą jednak przeniknąć bardzo daleko w strefę zlodowacenia. Tutaj wieloryby beluga znajdują otwory, do których pływają, aby oddychać. Są one również w stanie samodzielnie zrobić dziury w skorupie lodowej, powodując szybkie i ostre ruchy grzbietowe na lodzie. Beluga utrzymuje zimę przez całą zimę, ponieważ jeśli dziury zostaną wyciągnięte w zbyt grubej warstwie lodu, zwierzęta mogą umrzeć.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org