Zwierzęta

Gdzie żyją zwykłe dzikie, stepowe chomiki

Pin
Send
Share
Send
Send


Chomik stepowy (zwykły) to duży, samoprzyspieszający się gatunek gryzoni, który praktycznie nie ma nic wspólnego ze zwierzętami domowymi. Wyróżnia się małymi uszami, dobrze rozwiniętymi palcami, świetnie sobie radzi z kopaniem dziur i robi inne rzeczy. Ale najważniejsze jest to, że potrafi żyć samodzielnie, nie potrzebuje tylko ludzkiej pomocy, agresywnie zaakceptuje chomika. Czasami bezpieczniej jest spotkać węża lub jadowitego pająka niż ten dziki i zły gryzoń.

Opis gatunku

Możesz zobaczyć wiele cech z jednym spojrzeniem na takiego gryzonia, jak chomika stepowego. Opis jego wyglądu jest następujący:

  • krępy korpus z grubą głową i krótką szyją,
  • małe uszy, lśniące i stosunkowo duże oczy,
  • krótkie łapy z dobrze rozwiniętymi palcami i krótkimi pazurami.

Futro tego zwierzęcia zawiera dwa elementy: podstawę i podszerstek. Dzięki temu ostatni chomik może z łatwością tolerować zimy i temperatury poniżej zera. Kolor jest zwykle jasnożółty lub brązowy. Często są tam ciemne i czarne plamy.

Cechą charakterystyczną jest to, że stopy chomików są białe. Ale przednie i tylne kończyny po wewnętrznej stronie są czarne.

Ale to nie znaczy, że nie będzie można spotkać chomika stepowego, który będzie miał zupełnie inny kolor. Czasami można zobaczyć całkowicie białe lub, wręcz przeciwnie, całkowicie czarne członków rodziny.

Osobno należy powiedzieć o wielkości. Samce osiągają długość 34 cm bez ogona. Ten ostatni może mieć długość do 5 cm.

Obszar dystrybucji

Chomik stepowy rozprzestrzenia się na dość rozległych obszarach. Mieszka na lądzie od Europy po Chiny. W szczególności w Rosji można go znaleźć na rozległych terenach od Smoleńska po południową tajgę.

Dla tego chomika nie wymaga żadnych specjalnych warunków życia, dlatego może żyć praktycznie wszędzie. W przeważającej części zwierzęta znajdują się w pobliżu pól chleba i pszenicy. Niektóre osoby kopią swoje norki bezpośrednio na tych gruntach ornych. Reszta woli żyć bliżej osoby. Osiedlają się w pobliżu wiosek i wsi. Jedzenie składa się z różnych produktów z ogrodu.

Często zdarza się, że chomiki odwiedzają stodoły i magazyny. Podobnie jak myszy domowe, niosą zapasy do swoich nor. Ale w przeciwieństwie do nich chomiki są znacznie bardziej niebezpieczne, ponieważ są agresywnie przeciwne ludziom. Dlatego konieczne jest ustawienie pułapek, jeśli nagle zauważono takie "sąsiedztwo".

Hamster Hole

Chomik stepowy spędza większość swojego życia w nory. Nie wynika to z tego, że boi się opuścić granice swojego domu. Zwierzę jest dość nieustraszone. Ale do polowania potrzebuje dużo odpoczynku.

Chomikowa Dziura wpada w ziemię o 1-2 metry. Wszystko zależy od tego, jak łatwo jest wykopać ziemię. Podstawą domu są:

  • kamera mieszkalna,
  • pochyłe wyjście,
  • zwykłe wejście.

Natomiast izba mieszkalna ma trzy "drzwi". Pierwsze dwa mają na celu zapewnienie, że zwierzę może swobodnie wrócić do domu i wyjść, jeśli to konieczne. A trzecie drzwi są skupione na pokoju z zapasami. Tylko zimą i wczesną wiosną chomik używa stamtąd jedzenia, w inne dni jego dieta składa się ze świeżych ziaren, warzyw i owoców.

Jak zidentyfikować chomika? Możesz tego dokonać dzięki charakterystycznym budynkom. Są one łatwo rozpoznawalne dzięki niewielkim stosom gruntów położonym bezpośrednio przy wlocie / wylocie. Pokryte są łuskami ziaren na wierzchu.

Za pomocą małego patyka można dowiedzieć się, czy gryzoń żyje w znalezionej dziurce. Musi być umieszczony w środku, a następnie wyciągnięty. Jeśli zostanie znaleziony pajęczyna, mech, łuska lub trawa, mieszkanie zostaje opuszczone. Żaden chomik nie doprowadzi domu do chaosu.

Karmienie stepowe chomika

Co je ten chomik? Nie możesz jakoś wyjść poza tę chwilę. Wszystko zależy od miejsca, w którym mieszka. Jeśli jego siedlisko skupi się na miejscach w pobliżu pól zbożowych, będzie ono głównie żywić się zbożami. Co więcej, jego szkodliwość dla rolnictwa będzie minimalna. Ponadto często podczas kampanii na dostawy chomiki jedzą małe owady i zwierzęta, co ułatwia ludziom pozbycie się ich.

Jeśli zwierzę osiadłoby w pobliżu wioski, podstawą jego diety będą warzywa i kultury najbardziej popularne w tym regionie. Ale nie mogą być zbierane jako zapasy na zimę, więc chomiki muszą spustoszyć magazyny i szopy ludzi, aby znaleźć ziarno.

Często zdarza się, że głodne zwierzęta zaatakują kurczęta, zwłaszcza jeśli nie ma w pobliżu żadnych kur, które mogłyby je chronić lub przynajmniej hałasować.

Dziki chomik jest skłonny do hibernacji, ponieważ nie ma innej opcji, niż wolniejszy metabolizm, aby wytrzymać trudne warunki pogodowe. Zaczyna się budzić, gdy ziemia jest rozproszona. Zwykle dzieje się to w lutym, czasem nieco później.

Niezwykłą cechą jest to, że chomik nie otworzy natychmiast swoich wejść i wyjść. Na początku będzie siedział przez jakiś czas w dziurze, zjada resztki zapasów, a zaledwie miesiąc później otwory będą otwarte.

Kobiety wychodzą później, bliżej czasu godowego.

Po pierwsze, po hibernacji, zwierzęta zaczynają jeść nasiona i ziarna, które znajdują się na polach. Potem zaczynają młode pędy. Ale w każdej chwili po hibernacji chomiki są gotowe do jedzenia mięsa. Nie będą polować na własną rękę, ich dieta będzie się zmieniać tylko pod warunkiem, że słabe lub zranione zwierzę stanie im na drodze.

Chomik jest najbardziej agresywnym i złym gryzoniem. Jeśli inne rodzaje jego rodziny wolą nie pojawiać się na oczach człowieka, to przy najbliższej okazji będzie to biec w bój. Co więcej, te zwierzęta pędzą do psów, które są kilka razy większe od nich samych.

Jeśli weźmiesz pod uwagę to, co je chomik, natychmiast rozpoznasz jego złą naturę. Na przykład, jeśli mężczyzna spotyka samicę, nie podczas krycia, ugryzie ją na śmierć. Jeśli podczas procesu krycia kilku kandydatów jest ustawionych w szeregu, rzadko słabszym udaje się przeżyć.

Nie sposób nie zauważyć miłości zwierząt do podziału terytorialnego. Mężczyźni mogą kontrolować ziemię do 12 hektarów, kobiety - trochę mniej. Jeśli inne zwierzę wejdzie na terytorium jednego chomika, rozpocznie się walka. A właściciel ziemi będzie najbardziej zazdrosną obroną.

Tak więc spotkanie z chomika stepowego nie wróży dobrze. Jedynym sposobem, by zrobić z niego dobrego zwierzaka, jest sprowadzenie do domu bardzo małej osoby, która nie będzie wiedziała, jak żyją jej krewni.

Hodowane chomiki

Pod koniec maja, gdy mija 4-5 tygodni po kryciu, samica udaje się do swojego gniazda. Może się tam urodzić 6-18 młodych. Początkowo dzieci będą łyse i ślepe, ale każdy z nich ma już zęby. Dzieci dorastają szybko, dosłownie trzeciego dnia, pojawia się pierwszy dół. Po tygodniu otwierają oczy i powoli czołgają się wzdłuż gniazda, przyzwyczajając się do opanowania świata.

Chomik stepowy pokazuje swoją lojalność tylko podczas krycia i wychowywania potomstwa. Mężczyźni zajmują się kilkoma terytoriami samic. Odbywa się to w taki sposób, że w przypadku porażki w walce z przeciwnikiem, istnieje możliwość kontynuowania wyścigu z inną kobietą. Matki kochają swoje dzieci. I przyjmą do karmienia także innych szczeniąt, niezależnie od ich wieku. Ale dzieci mogą negatywnie traktować nowych sąsiadów. Jeśli niższe dziecko jest mniejsze, najprawdopodobniej zostanie ono zmiażdżone.

Chwytanie chomików stepowych

Chomiki stepowe w naturze szybko się hodują. Nie można ich nazwać gatunkiem zagrożonym, chociaż w wielu rezerwach ich życie jest ściśle chronione. Z tego powodu niektóre obszary Rosji są zaangażowane w połowy "chomika".

Zwierzęta są złowione wiosną i jesienią. Odbywa się to, dopóki nie dojdzie do linienia. Ponadto, jeśli podczas walk, które często obserwuje się u chomików, skóra uległa uszkodzeniu, zwierzę zostaje wypuszczone na wolność.

Zwierzęta są chwytane w specjalnych pułapkach. Są instalowane w pobliżu nory, lekko ociekające. Takie urządzenia mogą lekko uszkodzić kończyny, ale nie skórę. Po zainstalowaniu pułapki w dziurce nalewana jest woda. Zwierzę może być uratowane tylko pod warunkiem, że w tym czasie poszło na zapasy.

Skóry są stosowane w przemyśle odzieżowym. Niektórzy łowcy jedzą mięso, które podobno przypomina wiewiórkę. Jest uważany za bardzo smaczny, a co najważniejsze - pożywny.

Ciekawe fakty z życia chomików stepowych

Nie ma bardziej wyjątkowego zwierzęcia niż chomik stepowy. Ciekawe fakty z życia tego gryzonia są powszechne. Na przykład, biologowie byli bardzo zaskoczeni ich wielką miłością i umiejętnością pływania. W trakcie tego zwierzę nadmuchuje worki, które znajdują się w policzkach (umieszcza tam również zapasy) i utrzymuje je na powierzchni.

Mówiąc o tym, co je chomik, nie można stracić z pola widzenia jego aktów kłusownictwa. Zdarzały się przypadki, kiedy zwierzęta te atakowały króliki wymienione w Czerwonej Księdze, gryzły ich szyje i spokojnie rozkoszowały się mięsem.

Ponieważ chomiki są bardzo agresywne, mają wielu wrogów. I jest dobre w stosunku do człowieka. Faktem jest, że jeśli nie zaangażujesz się w eksterminację, która jest doskonała dla drapieżnych ptaków, populacja stanie się zbyt duża. Ale w niektórych krajach dana osoba musi pracować niezależnie, aby oczyścić terytorium.

Podsumowując, muszę powiedzieć, że chomika ma wiele cech. Stepy i terytoria leśno-stepowe zyskały wyjątkowego unikatowego mieszkańca, mimo całej jego agresywności i złośliwości.

Opis i krótki opis

Gryzonie w chomika rozprzestrzeniają się po całej planecie. Ich typowymi siedliskami są pola, łąki, lasy, stepy, pustynie, a nawet góry (do wysokości 5000 metrów). Kolor i wielkość zwierząt zależą od gatunku, wieku i siedliska.

Najmniejsi przedstawiciele jednego z 19 znanych podgatunków chomików ważą mniej niż 10, a duże ponad 1000 gramów.

Dorośli o długości do 34-40 cm, waga do 0,7-0,9 kg. Nie, to nie jest Jungar. W tym przypadku samice są większe niż mężczyźni. Dzikie gryzonie zamieszkują strefę lasu i stepu. Carby ma gęstą budowę, raczej krótkie grube futro, mały ogon (0,5-0,7 cm), krótkie kończyny z ostrymi pazurami. Okrągła głowa z ładnymi uszami, ostro zakończony nos wąsami. W jamie ustnej na szczególną uwagę zasługują 2 pary ostrych siekaczy (górnych i dolnych) z przodu.

Dzikie chomiki mają dość rozległe siedlisko.

Warto zauważyć, że siekacze rosną przez całe życie zwierzęcia, więc musi je stale mielić.

Kolor skóry jest przeważnie płowy - czerwony (brązowawy, szarawy) z lekkim ciemnym paskiem na plecach, brzuchem ciemnego (czarny lub węgiel-szary) tonem na policzkach, bokach i plamach światła wylotowego.

Charakterystyczną cechą jest obecność rozciągliwych torebek spiżarni po bokach głowy, utworzonych przez fałdy tkanki mięśniowej. Jest to skuteczny sposób transportu żywności do nory.

Średnia długość życia na wolności zbliża się do 4 lat. W domu z dobrą opieką może żyć do 5 lub, w rzadkich przypadkach, 6 lat.

Pochodzenie dzikich chomików

Dalsi przodkowie gryzoni żyli na Ziemi 80 milionów lat temu w erze dinozaurów. Szybki rozwój nastąpił w epoce pliocenu (40 milionów lat temu) w zderzeniu azjatyckich i europejskich gałęzi chomików. Naturalne warunki były dominującym czynnikiem w rozwoju chomików, określającym styl życia, wielkość, kolor i dietę gryzoni.

Warto zauważyć, że we wszystkich krajach europejskich słowo chomik, czyli gryzoń, jest pisane i wymawiane w ten sam sposób (różnica 1-2 liter).

Eksperci są skłonni do pochodzenia nazwy od:

  • Stare rosyjskie słowa Homyky, homystor, homy, chomik - nierób, bummer (przez długi okres hibernacji).
  • Starożytna irańska i perska hamaēstar - wroga (przeciwnik), spadająca na ziemię (wokół kłosów zbóż).
  • Starosłowiańska Hamka - zachłannie je (dla zdolności szybkiego napełnienia jedzenia na policzkach).
  • Polski skomleć - krzyk, krzyk, jęk (za przejmujące dźwięki gryzoni).

Rozmieszczenie chomików było tak znaczące, że ziemia (suche gliny), w której stwierdzono ich obficie, nazywano chomika.

Dieta chomików obejmuje zarówno żywność roślinną, jak i zwierzęcą.

Styl gryzoni

Szczyt aktywności dzikich gryzoni występuje w czasie zmierzchu. Zbierają zapasy, polują wcześnie rano, a wieczorem zapada zmrok. Uważa się, że te gryzonie są nocne, ale nierzadko zdarza się, że karma opuszcza norę w ciągu dnia.

Samce i samice są tolerancyjne wobec siebie przez krótki okres krycia. Pary powstają w marcu-kwietniu. Jeden samiec może zapładniać kilka samic w sezonie. Ciąża trwa 2-3 tygodnie.

Miejsce gryzonia łatwo rozpoznać po imponującym kopcu ziemnym na powierzchni.

Nora to głęboki (1,5-2,5 metra) podziemny labirynt, który obejmuje:

  • Zapasy na zasoby (co najmniej 2-3).
  • Gniazdo (kobieta) lub kamera mieszkalna.
  • Higieniczna jama (toaleta).
  • Wejście to pionowy otwór w ziemi.
  • Wyjdź

Są cudownymi koparkami, ale nigdy nie przegapią okazji, by zająć miejsce innej dziury i dostosować ją do własnych potrzeb.

Gryzoń jest wszystkożerny, aż do 80% jego diety pochodzi z żywności pochodzenia roślinnego. Gdy magazyny zwierzęcia są wypełnione na zimę, preferowane są zboża, zboża dziko rosnące, rośliny strączkowe i nasiona roślin.

Jedno zwierzę przechowuje na zimę od 12-15 do 90 kg zapasów.

Są to najbardziej agresywni członkowie rodziny, a czasami nawet atakują króliki.

Zwierzęta jedzą jagody, owoce i warzywa, które uda im się znaleźć. Obgryzają sadzonki warzyw, sadzonki owoców i młode gałęzie krzewów. Nie wahaj się sadzić cebulę, marchew, buraki, ziemniaki. Owady, jaszczurki i małe myszopodobne gryzonie wchodzą do sekcji żywności białkowej.

Wrogowie chomika w przyrodzie

Dorosła zdrowa samica przynosi od 2-3 do 4 dzieci rocznie, 12-18 młodych. Rodzą się ślepe różowe grudki, ale szybko rosną. Populacja gryzoni rośnie wykładniczo.

Ograniczenie wzrostu liczby dzikich chomików w ich naturalnym środowisku:

  • Wszystkie duże ptaki drapieżne: sowy, jastrzębie, latawce, kruki, gawrony.
  • Z wielką przyjemnością chomiki jedzą przedstawicieli rodziny kotów, a także fretki, łasice, lisy, wilki.

Hibernacja

Wraz z nadejściem tych przeziębień w październiku i listopadzie, Karbych popada w hibernację, która trwa około 5 miesięcy. Sen jest płytki, a unoszące się zwierzę budzi się od czasu do czasu i czyści zapasy z magazynów.

Koty i psy stanowią również zagrożenie dla dzikich chomików.

Związek z mężczyzną

Chomik stepowy wyróżnia się agresywnym zachowaniem. Kiedy zwierzę chroni swoje terytorium, rozmiar i osobowość wroga nie ma dla niego znaczenia. Gryzoń unosi się w stojaku, piszczy i odważnie pędzi na sprawcę. Dziki chomik jest niebezpieczny dla ludzi, po tym jak jego ukąszenia pozostaną głęboko uszkodzone rany. Jest nosicielem wielu infekcji. Takich spotkań najlepiej unikać.

Carby życia

Carbysh, podobnie jak inne gryzonie, woli być nocny. W ciągu dnia ukrywa się w norach, a wieczorem wychodzi na zewnątrz, by sprawdzić nieruchomość i uzupełnić zapasy. "Magazyn" w chomika polnego został zaprojektowany na wygodne życie przez kilka miesięcy.

Chomiki chomika to 5-10-metrowe labirynty z oddzielnymi przegródkami do składowania, odpoczynku i spania, a nawet do toalety. Karbysh woli używać gotowych tuneli, które zostały już wykopane przez świstaki lub inne gryzonie. Chomik może je łatwo wydalić, ale częściej podnosi opuszczone nory, które następnie umiejętnie modernizuje. W dziurach zwierzęcia czysty. Zwierzę jest próbką gorliwego właściciela.

W ciepłym sezonie aktywnie angażuje się w uzupełnianie zapasów, ekspansję terytorium, dba o kontynuację gatunku. Powolny metabolizm pozwala mu spać w zimie.

W Rosji chomiki polne są powszechne na Kaukazie, Ałtaju i Syberii. A siedliskiem zwierzęcia jest Kazachstan i Chiny, wiele krajów europejskich.

Po co gryźć chomiki polne?

Legendy mówią o agresywności chomika. Zwierzę aktywnie chroni swoje życie i walczy o przetrwanie, które wielu nie lubi, zwłaszcza rolnicy.

Gryzoń ma ostre i mocne długie zęby, które utrzymują "w kształcie". To jego jedyna broń, ponieważ nie ma takiej siły i mocy, jak inne drapieżne zwierzęta, na przykład lwa czy tygrysa.

Ale gryzienie na chomika polnego nie zawsze oznacza bycie nieprzyjaznym. Faktem jest, że u gryzoni słuch i zmysł węchu nie są rozwinięte, więc często zdarza się, że próbują wszystkiego "na ząb". Częściej jednak używa ostrych zębów, gdy wyczuwa niebezpieczeństwo.

Fani startujących gryzoni w swoich domach muszą być przygotowani na to, że chomik krokowy może łatwo ugryźć palec lub poczuć nowy zapach i chcieć dowiedzieć się, co to jest.

Ogólna charakterystyka gryzonia polowego

Полевые хомяки относятся к крупным породам грызунов. В природе встречаются взрослые особи поменьше (20 см в длину) и побольше (34–40 см.)

Вес среднего животного 650–750 грамм, но при хорошем питании могут быть и до килограмма.

Как выглядит хомяк? Хвостик у зверька мощный, в длину 3–10 см, в основании широкий, к кончику сужается.

Примечательны усы: жесткие, как металлическая проволока.

Uszy o zaokrąglonym kształcie, małe, kufa nie jest silnie wydłużona. Piękne torby po bokach, gdzie chomik wkłada zapasy, są stałym tematem rysowników. Ale odgrywają one rolę nie tylko w magazynach. Jeśli gryzoń musi przepłynąć przez rzekę, odbiera w nich powietrze, a te "balony" pozwalają mu pływać.

Łapy są szerokie, mocne, z wytrwałymi elastycznymi palcami, które mają niebezpieczne ostre pazury. To wspaniałe narzędzie pracy przy węglowodanach do kopania podziemnych tuneli.

Zwierzę ma miękką, grubą, piękną sierść. Podszerstek chroni przed zimnem. Kolor chomika polnego jest jasny. Może być inny: czerwony, czarny z plamami, brązowy.

Często na bokach w obszarze przednich łap, za uszami lub za łopatkami chomika są dwa jasne punkty. Chomik strefy stepowej z takimi znakami jest bardzo piękny.

Tajemnice przetrwania

W chomikach polnych życie nie jest słodkie. Zagrożenia z nich czają się wszędzie, o każdej porze roku. Bez względu na to, jak węglowodany się ukryły, może stać się ofiarą lisa, kuny, ptaków drapieżnych, zwłaszcza latawców. Na wolności zwierzę żyje przez 2-3 lata, w domu powieki mogą być dwukrotnie przedłużone.

Chomik polny jest klasyfikowany jako agresywne zwierzę, ale po dokładniejszym zbadaniu jego nawyków staje się jasne, że podobnie jak Wolverine, nigdy nie zaatakuje pierwszy. Kiedy są zagrożeni, przyjmują wojowniczą postawę i starają się, aby wszystko wyglądało jak: "Nie dotykaj mnie, kiedy jestem zły, to bardzo niebezpieczne!". Dopóki ostatni nie odpędzi nieproszonego gościa, zaczyna gryźć, kiedy nie ma wyjścia. Ukąszenia są bardzo bolesne, dla wielu zwierząt spotkanie z gryzonia kończy się żałośnie.

Agresja obronna w chomika polnego jest wymuszona, nie można za to winić zwierzęcia. To jest jego zasada przetrwania.

Okres hibernacji

Natura zaopiekowała się małym stworzeniem i dała mu możliwość przeniesienia zimowego chłodu w ciepłą norkę. Od października do lutego hibernuje stepowy chomik. Czasami może się obudzić, zjeść i znowu spać. Zwierzę odzyskuje siły, aby ponownie zacząć walkę o przetrwanie z nadejściem wiosny.

Gryzonia budzi się, gdy ziemia się nagrzewa. Zazwyczaj jest to koniec lutego lub początek marca. Ale nie od razu wychodzi na powierzchnię. Około miesiąca będzie intensywnie jeść zapasy, a dopiero potem otwiera wejścia i wyjścia.

Samice wychodzą z nory na wiosnę po samcach, gdy zbliża się okres godowy.

Podczas gdy chomik na stepie śpi słodko w swojej zimowej norek, jego krewni w domu są przebudzeni. W hibernacji "udomowione" zwierzęta nie upadają.

Chomik i opieka nad chomikami polnymi na wolności

W środowisku naturalnym i w domu zwierzę różni się tym, że samodzielnie musi jeść i pić, ryzykując jego życie. W otworze oczyszcza się. Dąży do sprzątnięcia klatki i domowego chomika.

Gryzonie są bezpretensjonalne dla jedzenia, mogą jeść małą mysz, jaszczurkę lub owady, ale głównym źródłem jest pokarm roślinny. Są to korzenie, zioła, nasiona roślin, rośliny okopowe. Zasoby gryzoni w okresie jesienno-wiosennym średnio sięgają 25 kg, są również znacznie większe.

W domu gryzoń jest karmiony przez cały rok. W diecie powinien być groch, ryż, kasza gryczana, soczewica, kukurydza, ziemniaki, wszelkie warzywa i owady. Nie można karmić słodkich i słonych potraw, pomarańczy i mandarynek.

Interesujące jest, aby oglądać i opiekować się tymi zwierzętami, więc wiele osób stara się zrobić to w domu. Chomik złowiony w tym kraju może przynieść wielką radość wszystkim członkom rodziny. Ale musimy pamiętać, że nigdy nie zostanie oswojony.

Chomiki polowe chowu

Karbysh ma czas na założenie kilku rodzin w okresie letnim. Każda samica produkuje 2-3 dzieci rocznie. W klatce węglowodany mogą się rozmnażać przez cały rok.

Ciąża samicy trwa 20-25 dni. Dla jednego potomstwa może pojawić się od 4 do 12 dzieci. Natychmiast zarejestrowano przypadki narodzin 20 młodych.

Matka-chomik zajmuje się karmieniem niemowląt do miesiąca. W wieku 2 miesięcy chomiki stają się dojrzałe seksualnie.

Jeśli w okresie godowym samica staje się przedmiotem sporu między samcami, wówczas bitwa o nią nie jest dla życia, ale dla śmierci.

Aby chomik polny był dobrym zwierzakiem, musisz go przynieść do domu w wieku 10-15 dni. Jest szansa, że ​​zwierzę, które nie będzie wiedziało, jak je przeżyć, ulegnie edukacji i zabierze gospodarza za przyjaciela.

Szkoda człowiekowi - rolnikowi

Karbyshi często osiedlają się w pobliżu pól i domków, farm. Przy dużych populacjach są w stanie wyrządzić duże szkody w uprawie. Wszystko, co gryzoń znajdzie na polu, jest dla niego jadalne.

Łatwo jest wykryć obecność gryzonia: widać ślady zębów na owocach i warzywach, kora jest spożywana na dnie drzew i na krzakach. Na sadzenie ziemniaków, marchwi i innych warzyw korzeniowych widoczne są ślady podkopywania.

Chomiki rozmnażają się z geometrycznym postępem. Jeśli nie podejmiesz żadnych działań, wypełnią one wszystkie pola.

Chomiki niosą nie tylko krzywdę, ale i korzyści, niszcząc na polach larwy chrząszczy, jedząc szkodniki owady, w tym szarańczę, co przynosi ogromne szkody rolnikom.

Sposoby walki i ochrony

Zwyczajne domowe koty, które lubią polować na gryzonie, mogą chronić dom przed chomikami. Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z gryzoniami na plantacjach.

Najbardziej ludzkim i nowoczesnym sposobem jest użycie urządzeń ultradźwiękowych, które odstraszają gryzonie. Metoda jest powszechna w całym cywilizowanym świecie. W celu rozmieszczenia zagrożeń konieczne są koszty finansowe, ale zaoszczędzony zostanie czas i wysiłek.

Sercem urządzenia jest użycie ultradźwięków o pewnej częstotliwości, którą chowają tylko chomiki, a to instruuje ich do ucieczki.

Dziki chomik ma status ekologiczny w Polsce, Niemczech, Holandii, Francji, Belgii, Białorusi, Ukrainie oraz w pięciu regionach Rosji.

Gdzie mieszka chomik

W której strefie naturalnej życie chomika zależy od przynależności do tego lub innego gatunku. Można je znaleźć na większości terytoriów Federacji Rosyjskiej, Chin, w większości krajów europejskich, a nawet w krajach o klimacie pustynnym - w Syrii i Iranie. Uważny podróżnik może z łatwością znaleźć je na przedmieściach, placach i polach.

Nazywa się je również zwykłymi. Różnią się one znacznie od najbliższych krewnych, które można znaleźć w sklepach zoologicznych. Funkcje:

  • mężczyźni wykazują agresywne zachowanie wobec swojego gatunku, często atakują także większe zwierzęta,
  • nocne życie. Nory mogą zejść do podziemia na głębokość 8 metrów, w nocy opuszczają je w poszukiwaniu jedzenia, unikając uwagi większości drapieżników,
  • czystość. Nory chomików są podzielone na kilka komór - do spania, przechowywania żywności, zarządzania potrzebami.

Samce żyją z kilkoma samicami, czasami gryzonie osiadają w małych koloniach, tworząc duże dziury.

Są znalezione w pasie leśnym, ale są rzadkie. Przedstawiciele tej grupy preferują dobrze chronione strefy w lasach obu Ameryk, Europy i Azji. Takie chomiki nie mają wyraźnego stylu życia - samce i samice mogą żyć zarówno osobno, jak i razem. Jeśli osiedlą się niedaleko ludzkiego mieszkania, idą na noc "polować", udając się do magazynów. Takie chomiki żyją na drzewach, chowając swoje domy za pomocą suszonych gałązek.

Wideo: chomik leśny

Obszar naturalnych siedlisk - bagna. Takie chomiki ostrożnie unikają takich miejsc. Mają łuszczący się ogon i wygląd, dzięki czemu można je pomylić ze zwykłymi myszami nornikowymi. Maksymalna długość wynosi 20 centymetrów, osiedlają one mieszkanie w zaroślach trzcin lub przymocowują łodygi roślin.

Dzicy przedstawiciele

Współczesna nauka znana jest z 19 gatunków reprezentujących rodzinę chomików. Tylko na terytorium Federacji Rosyjskiej jest 12 gatunków, podzielonych na sześć rodzajów:

Każdy z nich ma unikalne cechy zewnętrzne, dzięki którym można je klasyfikować. Największy z nich osiąga długość 34 centymetrów. W Rosji jest ich kilka:

  • Te. Waga około 500 gramów, żółto-brązowy kolor, po bokach widoczne są białe znaczenia, małe uszy, łapy wyglądają jak ludzkie dłonie,
  • Mechate. Nie ważą więcej niż 30 g, mają kolor piaskowo-złoty. Małe białe plamki znajdują się na pysku blisko oczu i na brzuchu. Uszy są duże, stoją pionowo,
  • Szczuropodobny. Średniej wielkości, waga do 240 g, szaro-brązowy kolor, zwracając się do brzucha w kolorze białym. Ogon z wyglądu przypomina szczura.

Niemal wszystkie samce są mniejsze od samic. Gryzonie mają cztery zęby, wystarczająco ostre, aby rozłupać twarde przedmioty. Zęby nie mają korzeni, a ich wzrost nie zatrzymuje się przez całe życie.

Jedzenie chomików w przyrodzie

Chomiki są zwierzętami wszystkożernymi, ale preferują pokarm pochodzenia roślinnego. W lecie jedzą korzenie, zioła, nasiona i, jeśli to możliwe, żerują na owadach. Większe osobniki mogą jeść mniejsze myszy, jaszczurki lub płazy. Biorąc pod uwagę styl życia chomików, zimą żywią się tym, co udało im się kupić w spiżarniach:

Jedna osoba może zgromadzić do 20 kilogramów, aw rzadkich przypadkach masa artykułów żywnościowych przechowywanych w okresie zimowym osiąga 90 kg.

Wrogowie wroga z natury

Dzikość jest niebezpiecznym miejscem, szczególnie dla zwierząt o małych rozmiarach, niezdolnych do ochrony przed atakami dużych drapieżników. Jednak naturalni wrogowie chomika utrzymują populację gryzoni w dopuszczalnych ilościach, ale nie mogą ich zniszczyć jako gatunku. Kto spożywa chomiki:

  • ptaki drapieżne. W ciągu dnia przedstawiciele rodziny jastrzębi stanowią zagrożenie, sowy polują na chomiki w nocy,
  • lądowi drapieżcy. Wilki, rysie, lisy itp. Czekając lub ścigając zwierzynę, zwierzęta te są w stanie zaspokoić swój głód poprzez schwytanie kilku gryzoni,
  • zwierzęta domowe. W strefie podmiejskiej chomiki mogą być atakowane przez koty i niektóre rasy psów myśliwskich lub usługowych.

Koty i psy stanowią również zagrożenie dla domowych chomików, dlatego klatki muszą być trzymane poza zasięgiem psów lub kotów, w przeciwnym razie mogą zaatakować i zjeść mniejsze zwierzę.

Jedzenie chomików na wolności

Co chomiki polowe jedzą w warunkach polowych? Chomiki polne są wszystkożerne, ale preferuje się pokarm roślinny. W lecie gryzonie najczęściej żywią się korzeniami, ziołami, nasionami roślin, często łapią i jedzą owady, a czasem małe myszy, płazy i jaszczurki.

Jesienią i wiosną w pełni przestawiają się na żywność przechowywaną w spiżarni:

Zasoby chomika wynoszą 16-20 kg. Znaleźli magazyny, w których zapasy zboża i ziemniaków wynosiły 90 kg.

Chomik polny niż żerować w domu?

Jeśli zdecydujesz się na osiedlenie się chomika polnego w domu, powinieneś wziąć pod uwagę, że musisz karmić gryzonia przez cały rok, ponieważ w domu chomik polny nie hibernuje.

W diecie powinny być groch i ryż, kasza gryczana i soczewica, łubin i kukurydza, ziemniaki i warzywa, a także owady. Nie należy podawać słodkich i słonych owoców cytrusowych i egzotycznych oraz wielu innych produktów, których chomik nie otrzymuje na wolności.

Obejrzyj wideo: Wąż robi sobie jaja (Styczeń 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org