Chcę wiedzieć wszystko!

Który ptak hoduje pisklęta w zimie?

Pin
Send
Share
Send
Send


Ten ptaszek z rodziny zięb jest bardzo nietypowy. Jest trochę większy niż wróbel. Samice mają zielonkawo-szare upierzenie z żółtymi plamkami wzdłuż krawędzi piór, a samce są prawdziwymi pięknościami: szkarłatną kurtkę i szary dickey. Ale nie krzyżuje ciekawych krzyżówek - są jaśniejsze ptaki. Są one odróżniane od wielu lokalnych pichug przez dwa czynniki: dziób papug i okres lęgowy. Dzieci przychodzą do nich pod koniec zimy. Zdarzały się przypadki, gdy samica siedziała na jajach w ciężkim chłodzie w temperaturze -35 ° C. Dlaczego pisklęta rasy mieszanej zimą? Zobaczmy.

Kiedy nadchodzą zimne dni, nasze lasy są puste. Większość ptaków karmionych jest na południu. Ale niektóre nadal pozostają: drozdy, sroki, kawki. Uważamy, że ptaki uciekają przed zimnem. W rzeczywistości lecą po karmieniu kagana. Te ptaki, których pokarm składa się z robaków śpiących pod opadłymi liśćmi, a także tych, które dziobią suche strąki akacji i szyszek nasion, pozostają z nami zimą. Wśród tych stałych mieszkańców Rosji jest ptak klest. Jego dziób, którego końce przecinają się jak szczypce, wybiera nasiona ze stożków. Miłośnik orzechów sosny i ma wytrwałe łapy. Trzymają się gałęzi i wiszą do góry nogami. Podobnie jak papuga, krzyżak pomaga sobie dziobem podczas wspinaczki po drzewach.

Ale dlaczego krzyżówki hodują pisklęta zimą, bo nawet kosy i wrony przynoszą potomstwo na wiosnę, gdy jest zimno? Na wolności zwierzęta dają potomstwo, gdy są w pełni pewne obfitej paszy. W końcu rodzice muszą nie tylko znaleźć jedzenie dla siebie, ale także wychowywać młode. I co jeść crossbills? Ich najsmaczniejszym przysmakiem są nasiona drzew iglastych. W lutym lub marcu szyszki otwierają się, a te ziarna są w pełni widoczne. Nie ma innych myśliwych do zjedzenia orzechów w pobliżu - wiewiórki śpią w zagłębieniach, a inne ptaki jeszcze nie dotarły. Jedz - nie chcę. Oto kilka crossbones i zaczyna się gniazdo.

Do układania samica szuka miejsca wśród grubych gałęzi świerka. Puszysta korona, sproszkowana śniegiem, niezawodnie pokrywa ją i młodych przed przenikaniem zimnych wiatrów. Do budowy wykorzystywane są tylko najlepsze materiały termoizolacyjne: mchy, porosty, pióra, a nawet futra zwierząt. Dlatego gniazda ptaków są ciepłe i niezawodne. Pisklęta nie marzną - ponieważ ich matka ogrzewa je ciepłem. Nawiasem mówiąc, ich dzioby są normalne od urodzenia - ojcu łatwiej jest wrzucać zmiażdżone nasiona do chciwych gardeł. Kiedy młode pędy zmieniają się na dwa miesiące, ich nos zaczyna się wygiąć. Brood uczy się jeść samodzielnie - dobrze, nasiona szyszek nie wszystkie wypadły.

Jednak pytanie "dlaczego krzyżówki hodują pisklęta zimą" nie jest całkowicie poprawne: potomstwo może pojawić się latem, szczególnie niedaleko pola, na którym dojrzewają słoneczniki. Ale w pirackich nalotach na krzyżach terenów rolniczych nie są same, konkurują z innymi ptakami. Ale w okresie od lutego do marca dla nich jest przestrzeń. Jest tylko jedno "ale": owoce iglaste co pięć lat. Właśnie dlatego pichugam musi wędrować. Pewnej zimy jest ich wiele w regionie moskiewskim, podczas gdy następny jest setki kilometrów dalej, w Karelii.

Nasze "papugi północne" są podzielone na kilka gatunków. Sosnovik - największy, żyje w lasach. Elovik jest nieco mniejszy, a najmniejszy to biało-skrzydlaty krzyż. Już odpowiedzieliśmy na pytanie, dlaczego hodowlane mieszańce są zimą, ale czy wiesz, dlaczego nazywa się je "świętymi ptakami"? Ponieważ ich zwłoki nie rozkładają się, ale pozostają nieprzekupne, jak to możliwe, przez 20 lat. Zjawisko to ma proste wytłumaczenie. Ptak na swój sposób tak wiele żywicznych substancji ułożono w stos z drzew iglastych, że już w trakcie swojego życia zamienił się w rodzaj mumii.

Który ptak hoduje pisklęta w zimie

Ptakktóry nie spieszy się z opuszczeniem swojego siedliska czas zimowyi, wręcz przeciwnie, nawet nabywa potomstwo, ma imię krzyżówka. Ten ptak nie przestraszy zimna. Z łatwością znajdują się w miesiącach zimowych jaja wylęgowe i pielęgniarstwo. Crossbill odnosi się do rodzina zięb. Uważa się go za krewnego gila i wróbla.

Strona główna charakterystyczna cecha te ptaki są ich dziób. Ma niezwykłe struktura krzyżowa. Natura jest przeznaczona z jakiegoś powodu. To dzięki temu dziobowi oni produkują nasiona z szyszek i jodły. W karmieniu crossbill preferuje rośliny iglaste. Ponieważ nasiona szyszek dojrzewają zimą, ptaki te wylęgają pisklęta zimą. W tym czasie mają wystarczająco dużo pożywienia, aby się wyżywić.

Jak skrzyżowane piszczele przetrwają zimą

Warunki pogodowe w miesiącach zimowych nie są najlepsze dla zwykłego siedliska ptaków, a tym bardziej dla wychowywania piskląt. Jak to zrobić krzyżówka przystosowała się do zimna? Następujące czynniki pomagają mu w skutecznym zwycięstwie:

  • ptak dużo je, ponieważ w chłodzie potrzebuje dużo więcej energii,
  • gniazduje tylko w miejscach, gdzie nie ma silnych wiatrów,
  • kariery o swoich pisklętach w parze,
  • dobrze przystosowany do zimna zarówno dorosłe ptaki, jak i pisklęta.

W ten sposób wspólne wysiłki pary tych ptaków pomagają pisklętom wstać. Nigdy nie przestaję się zastanawiać, jak działa nasz świat. Nawet małe ptaki są w stanie opiekować się swoimi maluchami, jak ludzie. Krzyż dbanie o swoje pisklętadopóki nie opuszczą swoich gniazd. Trwa to około miesiąca. Ale dopóki pisklęta nie staną się całkowicie niezależne, minie kolejny miesiąc.

Ptasi bohater o temperamencie

Ptak-bohater, który produkuje swoje potomstwo w najtrudniejszych miesiącach roku, nazywa się Klest. Ma małe kruche ciało i należy do ptaszka. Klest należy do rodziny finchów i uważany jest za bliskiego krewnego wróbli i goli. Na terytorium Rosji istnieją dwa rodzaje: rozszczep-elowa i rozszczep sosna. Ponadto na tajdze Syberii rosną liczne populacje krzyżówek o białych skrzydłach w rosnących obszarach modrzewia. Klest jest mieszkańcem iglastych, rzadziej mieszanych lasów, ale nie można go spotkać na plantacjach cedrowych.

Śpiewanie samców zdaje się budzić zimowy śpiący las, zaloty zalotów rozpoczynają się już pod koniec stycznia, choć wszystko zależy od strefy klimatycznej. W niektórych latach krzyżówki mogą produkować dwa lęgi: zimą i latem. Głównym pokarmem dla ptaków są nasiona szyszek świerkowych i sosnowych, do wydobycia którego mają wszystkie urządzenia. Jako dodatkowe pożywienie, szczególnie w głodnych latach, używaj nasion klonu i popiołu, dużych owadów, dzikich jagód, możesz odwiedzić pola słonecznika.

Dlaczego zima to czas gniazdowania

Klest ma bardzo wąską specjalizację w zakresie żywności, dlatego silnie zależy od plonu szyszek iglastych i czasu ich dojrzewania. Drzewa iglaste różnią się częstotliwością "owocowania", tj. Duża liczba stożków tworzy się co 3 do 5 lat. Szyszki uformowane pod koniec lata dojrzewają tylko zimą, a na początku wiosny otwierają się całkowicie, wylewając nasiona na wilgotną podłogę leśną. Klest nie może hodować kurcząt pod koniec lata, ponieważ nie ma jeszcze paszy, a wczesną wiosną nie będzie już paszy. W ten sposób ptaki po prostu nie mają innego sposobu na rozszerzenie swojego rodzaju, wyklucia jaj i tuczenia w ekstremalnych warunkach.

Niestabilność zaopatrzenia w żywność zmusza krzyżyk do prowadzenia osiadłego, nomadycznego i wędrownego trybu życia w tym samym czasie. Gniazdują tam, gdzie jest jedzenie, a w jego poszukiwaniach mogą latać znaczne odległości. W rezultacie wielkość populacji w jednym obszarze może się znacznie różnić w ciągu roku.

Samica składa jaja w lutym, aw marcu - kwietniu pisklęta stają się niezależne.

Dostosowanie środowiskowe

Wytworzenie żywotnego potomstwa w warunkach silnych mrozów nie jest łatwym zadaniem. Ewolucja pozwoliła krzyżownicom nie tylko dostosować się do określonej diety (zmodyfikowany dziób jest idealny do ekstrakcji nasion z szyszek), ale także do opracowania cech behawioralnych sprzyjających zachowaniu potomstwa.

Co więc pomaga Klesta przetrwać i kontynuować wyścig? Można zidentyfikować następujące czynniki:

  • obżarstwo (aby utrzymać temperaturę ciała wymaga dużo energii),
  • skrupulatność w wyborze miejsca na gniazdo (bardzo wysoko, pod dużą gałęzią, osłoniętą przed wiatrem),
  • ostrożne podejście do budowy gniazda,
  • opieka nad potomstwem (podczas gdy samica wysiaduje jaja, samiec dba o jej pożywienie, rodzice karmią pisklęta aż do pełnego "dorosłości"),
  • wysoka mrozoodporność zarówno dorosłych, jak i kurcząt.

Samica buduje gniazdo, a samiec przynosi jedynie materiał budowlany z małych gałęzi świerkowych. Gniazdo jest dość szerokie i głębokie. Samica ociepla ściany mchem, dno pokryte jest puchami i piórami. Samica kleszcza siedzi na pierwszym jaju, które zostało ułożone, inaczej by zamarzło. Łącznie w jednym sprzęgle może być do 4-5 jaj. Kreskowanie trwa około 2 tygodni. Wraz z pojawieniem się piskląt samica nadal je ogrzewa, a sam mężczyzna się martwi. Kiedy dzieci dorastają, kobieta może sobie pozwolić na opuszczenie gniazda na chwilę. W tym czasie niepłapiane żółcie mogą wpaść w odrętwienie, ale dla nich ten stan nie jest śmiertelny. Wracają do zdrowia, gdy tylko samica wraca.

Łagodna opieka rodziców

Jako paszę dla piskląt, ziarenka drzew iglastych zmielone w owsiance, zwilżone śliną rodzica, służą. Posiłki pojawiają się co godzinę lub co półtorej godziny. Specjalna struktura dzioba nie pozwala samcom karmić pisklęta tradycyjnie, wkładając swój dziób w dziób pisklęcia. Musi "rzucać" grudkami kleiku w otwarte dzioby. W tej procedurze szczelina pokazuje anielską cierpliwość: jeśli kostka spadnie, podnosi ją i próbuje ponownie.

W ciągu 2 tygodni pisklęta uciekają, a po tygodniu zaczynają opuszczać gniazdo. Jednak ich dzioby nie są jeszcze wystarczająco uformowane do samodzielnego karmienia, więc rodzice nadal je karmią. Dzieci osiągają pełną niezależność w wieku dwóch miesięcy.

Źródłem utrzymania krzyżówek są duże zainteresowanie. Podczas swojego życia gąbka odżywia ciało substancjami żywicznymi z nasion świerku, dlatego po śmierci jego ciało pozostaje zmumifikowane przez wiele lat. Rozrywając guzy i wydobywając zaledwie jedną czwartą nasion, ropień mimowolnie staje się towarzyszem wiewiórkom, które podnoszą takie wyboje z ziemi. Nieotwarte stożki spadają na ziemię, utleniają się i nie otwierają, dlatego nadają się do długotrwałego przechowywania.

Kto jest krzyżem?

W lasach iglastych mieszka upierzony mieszkaniec - ptak z krzyżówki. Ten ptak jest większy niż wróbel, ale mniejszy niż szpak. Ten ptak jest wyjątkowy. Faktem jest, że krzyżówki hodują pisklęta w zimie. Ten fakt jest zaskakujący, ale istnieje wyjaśnienie tego faktu. Wyjaśnienie jest takie, że krzyżówki żywią się nasionami szyszek, często świerkowych, ale sosna i jodła również są dla nich odpowiednie. Nawiasem mówiąc, dlatego dziób krzyża ma tak niezwykły kształt krzyża: bardzo wygodnie jest wyodrębnić nasiona ze stożków za pomocą takiego dzioba!

"Owsianka świerkowa" dla dzieci

Pisklęta ich mieszańców żywią się "owsianką świerkową" - nasionami stożków świerkowych, które dorosłe ptaki w dziobie miażdżą i nawilżają śliną. A pisklęta w ciągu dnia bardzo jedzą taką "owsiankę"! W lasach iglastych szyszki dojrzewają tylko na zimno, dlatego zimą krzyżują się pisklęta wylęgowe. O innej porze roku, kiedy nie ma takiej liczby dojrzałych nasion, dzieci po prostu nie mają nic do jedzenia!

Crossbones - Selfless Parents

W oczekiwaniu na potomstwo krzyżówki układają przytulne gniazdo w gałęziach jodły, ogrzewając je od środka miękkimi materiałami: mchem, wełną, piórami i puchami. W tym gnieździe samica składa od 3 do 5 jaj i inkubuje sprzęgło przez dwa tygodnie. W tym czasie karmi papa-krzyżówkę. Dzieci wylęgają się bezradnie, rodzice pomagają im przeżyć: mama ogrzewa je ciepłem, tata przynosi jedzenie.

Rodzice mają dość czasu, aby nakarmić swoje dzieci. Po pierwsze dlatego, że są małe i nie wiedzą, jak latać. Po drugie, ich dzioby są nadal proste i nie można uzyskać nasion ze stożka z takim dziobem. Z biegiem czasu dzieci dorastają, stoją na skrzydle, ich dzioby stają się w kształcie krzyża i stają się całkowicie niezależne. Dzięki szyszkom świerkowym, które dojrzewają na zimę, pozwalają pisklętom przeżyć i zyskać siłę!

Więc dowiedzieliśmy się, kto hoduje pisklęta w zimie i dlaczego w zimie, a nie w lecie, jak inne ptaki. Reszta ptaków potrzebuje owadów do karmienia potomstwa, czego, oczywiście, nie można znaleźć w zimie. Ale muchowe pasma motyli nie są potrzebne, daj im wstrząsy!

Dlaczego i jakiego rodzaju ptaki hodują swoje pisklęta w zimie?

Wydawałoby się, że w naturze wszystko podlega ogólnym prawom. Na przykład ptaki, biorąc pod uwagę warunki pogodowe, zaczynają budować gniazda w środku wiosny, aw maju mają pisklęta. Ale naturalna różnorodność przejawiała się w tej kwestii. Powiemy ci jakie ptaki wylęgają się w zimie i dlaczego o tej określonej porze roku.

Pingwiny są klasyfikowane jako ptaki nielotne.. Ale są świetnymi pływakami i nurkami. Ciało tych ptaków wydłużało się, ale raczej pulchne. Głowa jest mała i osadzona na elastycznej krótkiej szyi. Dziób jest ostry i silny, przeznaczony do polowania. Na grubych krótkich nogach umieszczonych na 4 palcach, połączonych membranami.

Pingwin zawsze utrzymuje ściśle pionową pozycję ciała, a krótki ogon, na którym opiera się ptak, pomaga utrzymać równowagę. Upierzenie ma gęstą i gęstą strukturę, która chroni ciało w wodzie przed hipotermią.

Ptaki te utrzymują duże kolonie, w warunkach naturalnych są zmuszone do przebywania przez większą część roku w bardzo niskich temperaturach. Lato tutaj nie trwa długo i nie oddaje ciepła. Dlatego nic nie pozostaje dla pingwinów. hodować swoje potomstwo w temperaturze -40 ° C.

Jak pingwiny wylęgają pisklęta

  • Składają jajka w środku pokrytej śniegiem kry. W cieplejszych obszarach sprzęgło może składać się z 2 jaj, w zimnie - samica składa 1 jajko, a następnie przekazuje je samcom, a ona idzie w poszukiwaniu jedzenia. Podczas gdy tata zajmuje się inkubacją, sama je dużo i zbiera kompletny wola żywności dla przyszłego cielaka.
  • Samiec szczypie jajko pomiędzy łapami i przykrywa fałd skórny na brzuchu, utrzymując w ten sposób pożądaną temperaturę. Nie może odejść, w tym przypadku jajko natychmiast zamarza. Zdarza się, że pod groźbą głodu samce rzucają jaja, nie czekając na samicę, i odpływają do karmienia.
  • Po powrocie samica określa położenie samca w środku paczki i śpieszy się do niego. Zdarza się, że nowonarodzona laska nie przeżyje. W zestawie są przypadki, kiedy ojcowie, którzy stracili swoje potomstwo, próbują zniechęcić go od innych pingwinów i prowadzić prawdziwe walki.
  • Aby karmić potomstwo różnych ryb idzie: sardele, sardynki, rybki. Samica regurgituje pokarm częściowo strawiony w żołądku. Ten zapas, który przyniosła ze sobą, wystarcza na około 2 miesiące. Ojciec cały ten czas karmi się na morzu, po czym wraca do rodziny.

Kleest - mieszkaniec tajgi

Ten ptak w lesie jest wymieniony w Czerwonej Księdze Moskwy, ponieważ był stosunkowo rzadki w ostatnich latach. Klest żyje w lasach iglastych. Wielkość tego ptaka jest nieco większa niż wróbla. Upierzenie mężczyzny i kobiety wygląda inaczej.

Mężczyźni są jasne, czerwone piersi, kobiety wyglądają skromniej, ich upierzenie jest szaro-zielone. Dziób w kształcie krzyża przypomina dziób papugi. Natura sprawiła, że ​​ptaki mogły z łatwością zerwać kawałki kory, gałęzie, skórki.

Podstawą żywienia klest są nasiona świerka i innych drzew iglastych. Jeśli nie ma wystarczającej ilości pokarmu, ptaki zawierają w swojej diecie nasiona innych roślin, które można uzyskać, a także owady.

To kolejny ptak, który hoduje swoje potomstwo w zimie. Zostało to wyjaśnione po prostu. Dokładnie Na zimę nasiona dojrzewają w szyszkach świerkowych, co oznacza, że ​​pisklęta nie pozostaną bez jedzenia, ponieważ ich dieta składa się ze zmiażdżonych nasion drzew iglastych.

Krzyż potomków

  • W miesiącach zimowych mieszańce mają praktycznie żadnych konkurentów w walce o zasoby. Większość ptaków odlatuje do ciepłych krajów na zimę, wiewiórki mają przedłużony sen zimą. Pokarm dla knag jest obfity, dlatego w tym czasie zaczynają budować gniazda i wylęgać pisklęta.
  • Na gniazdo samica wybiera miejsce w gęstej koronie świerka. Czapki śniegu pokrywające gałęzie jodły sprawiają, że miejsce lęgowe jest niedostępne dla wiatrów i mrozów. Materiał na strukturę krzyżówek gniazdowych również wykorzystuje materiał, który może zatrzymać ciepło. W trakcie są pióra, puch, sierść zwierząt, kawałki mchu.
  • Krzyżowanie odbywa się w lutym i na początku marca. Czasami para postanawia rozpocząć hodowlę potomstwa w styczniu. Matka rozgrzewa młode ciepłem swojego ciała. A krzyż papieski jest w pełni zaangażowany w zdobywanie pożywienia. Przynosi żeńskie nasiona świerku, miażdży je, nawilża je śliną i karmi pisklęta, nie zapominając o tym, by się wyżywić.
  • W wieku dwóch miesięcy dzioby z drewna z knagami zaczynają się wygiąć i po raz pierwszy dzieci starają się zdobyć jedzenie na własną rękę, startując z gniazda.

Некоторые ошибочно считают, что зимой потомство выводит также зимородок, полагаясь на его название, но нет.

Эти птицы хоть и живут на территории нашей страны, но не зимуют здесь. А вить гнезда они начинают, возвращаясь ранней весной с зимовки. На зиму пары этих птиц, вообще, распадаются, снова соединяясь по весне, чтобы дать жизнь потомству.

Когда птица клест начинает выводить птенцов: описание клеста, питание и образ жизни

На нашей планете обитает множество разных видов птиц. Wiosną i latem zawsze mają kłopoty z ułożeniem gniazda i rodzeniem potomstwa. Są też ptaki, które hodują kurczęta w zaciekłym przeziębieniu. Krzyżówki należą do tej kategorii ptaków i hodują swoje pisklęta w ekstremalnych warunkach pogodowych. Czym są te ptaki i dlaczego są tak bezinteresownymi rodzicami?

Opis krzyża

Ptak należy do rzędu wróbli z rodzaju knagi rodziny gruchotów. Krzyż wymienione w Czerwonej Księdze Moskwyponieważ należy do drugiej kategorii rzadkości.

Ptak jest nieco większy niż wróbel i jest bardzo nietypowy, jego średnia waga wynosi 50 gramów, a długość jego ciała wynosi 17 cm.

Żyje tylko w lasach iglastych i jest wyjątkowy, ponieważ hoduje swoje pisklęta w zimie.

Samice mają szaro-zielone upierzenie i żółte plamy na krawędziach skrzydeł. W przypadku mężczyzn widok jest jeszcze bardziej atrakcyjny, są prawdziwymi pięknościami. Mają górny, karmazynowy kolor z szarym dołeczkiem.

Zewnętrznie ptak wyróżnia się nie swoim upierzeniem, lecz dziobem. Ma szczególną strukturę, ponieważ ich dziób jest bardzo podobny do dzioba papugi. Jest bardzo silny, a jego żuchwa i żuchwa są skrzyżowane, wystają ostre końce.

Silny dziób ułatwia ich łamanie:

Ptak wspina się po drzewach i żeruje na nasionach świerka i innych drzew iglastych. Specyfika struktury dzioba pomaga uzyskać nasiona plantatorów iglastych do urzędnika-hodowcy. To jedzenie jest ich ulubionym i podstawowym, ale konsumują też inne jedzenie:

  • nasiona innych roślin,
  • owady.

Sposób życia

Klesta można nazwać hałaśliwy i dość mobilny ptak dzienny. Korzystając z falującej ścieżki lotu, szybko lata z miejsca na miejsce. Śpiewanie ptaków odbija się echem podczas lotu w paczkach. Tworzą charakterystyczne dźwięki czapeczki kep kep.

Nie wszystkie ptaki latają do ciepłych krajów na zimę. Wiele pozostaje do spędzenia zimy w stałym miejscu. Pozostają, ponieważ istnieje możliwość spożywania innych pokarmów niż muszki.

Pod opadłymi liśćmi pozostają błędy, w strąkach roślin jest odpowiednie jedzenie, a także ziarna w szyszkach. Takie jedzenie pomaga im przetrwać zimę, pozostając w domach. Crossbird można nazwać stałym rezydentem.

Ptak to nie tylko rodzaj dzioba, ale także wytrwałe nogi. Ptaki znajdują stożki, zbierając stamtąd ziarna.

Często zdarza się, że ptaki opuszczają terytorium, na którym już wypadają guzy i odlatują do innego lasu w poszukiwaniu pożywienia. Wiele osób wie, że drzewa iglaste ustępują 1 raz w ciągu 4-5 lat.

Szyszki dojrzewają dopiero pod koniec lata, a zimą już są kruche i suche. Kiedy nadejdzie upał, stożki otwierają się i nasiona spadają na ziemię, po czym dają nowe pędy drzew iglastych.

Ta pora roku na krzyżowanie jest najmilsza, ponieważ mają obfitość jedzenia.

Krzyżówki i potomstwo

Głównym pokarmem dla krzyżówek są szyszki drzew iglastych, głównie świerka i sosny. Najobszerniejszy okres zbierania szyszek uważa się za początek zimy. To wyjaśnia, dlaczego krzyżówki produkują potomstwo w zimie. Ptaki mają zapewnione obfite pasze i nie boją się, że pisklęta będą głodne. Rodzice potrzebują także siły, aby nie tylko przynieść swoje potomstwo, ale także wzmocnić jego siłę.

O tej porze roku prawie nie ma ptaków, a wiewiórki prawie cały czas śpią w swoich dziuplach Klestov mają okazję jeść tyle, ile chcesz. W tym okresie ptaki zaczynają gniazd, ponieważ uważają, że nadszedł najkorzystniejszy czas.

Samica wybiera gniazdo w najbardziej gęstych świerkach. Gdy śnieg pokrywa gęste gałęzie jodły, samica może bezpiecznie osłonić gniazdo przed przenikliwym wiatrem i zimną pogodą w takim odosobnionym miejscu. Opiekuni rodzice przy budowie gniazda używają najbardziej izolującego materiału:

W rezultacie gotowe gniazdo wygląda bardzo solidnie, ciepło i przytulnie. Ponadto ciepłe gniazdo jest także ciepłem matki, która ostrożnie podgrzewa swoje potomstwo. Kiedy pisklęta się rodzą, ich dziób jest normalny.

Pozwala to rodzicom karmić je pokrojonymi orzechami, wlewając do nich orzechowe orzechy. Po tym jak pisklęta mają 2 miesiące od urodzenia, ich dzioby zaczynają się zwijać. Nieletni zaczynają stopniowo uczyć się samodzielnego zdobywania pożywienia, wyrywając je ze stożków.

Wciąż mają dużo jedzenia i mogą je dostać tylko z muszli.

Okres między lutym a marcem dla krzyżówek uważa się za najlepszy czas z powodu obfitości pożywienia. Zwykle zaczynają składać jaja w tym czasie, ale zdarza się, że w styczniu. Ptaki uwielbiają osiedlać się głównie w najzimniejszych regionach. W zimie temperatura w takim obszarze może spaść do -35 ° C. Ptaki nie boją się płonącego zimna i budują gniazda pomimo silnych mrozów.

Ptaki mają dość gęste i ciepłe upierzenie, dlatego dobrze znoszą silne przymrozki. Rodzice robią wszystko, aby ich pisklęta nie zamarzły. Gdy samica składa pierwsze jajko, natychmiast siada na nim i ogrzewa je.

Samica stale siedzi na jajach i nie opuszcza gniazda, aby uratować przyszłe potomstwo. Samiec dba o jedzenie dla przyszłej matki.

Kiedy pojawiają się pisklęta, on też kontynuuje zaopatrywanie w żywność dla całej rodziny.

W poszukiwaniu bogatego zbioru szyszek iglastych ptaki mogą pokonywać duże odległości. Gdy go znajdą, produktywny las może służyć jako nowa strona gniazdowania.

  • Mikhail Ivanovich Danilov
  • Wydrukuj

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org