Ptaki

Killer Whale: opis i zdjęcie

Pin
Send
Share
Send
Send


Szybka odpowiedź: średnio 4-5 lat.

Jaskółki, które tak często spotykamy, nazywane są jaskółkami lub jaskółkami. Jest to mały ptak wędrowny, który żyje na większości kontynentów. Różni się on przede wszystkim długim ogonem z wycięciem w kształcie widelca.

Jaskółki łatwo dostosowują się do otoczenia, w którym się znajdują, pozwalając im przetrwać w trudnych sytuacjach. Osiedlają się w pobliżu wody. Często korzystajcie ze starych, opuszczonych budynków, gdzie budują swoje gniazda.

Ptaki przybywają w połowie maja i natychmiast zaczynają szukać miejsca do budowy gniazda, w którym będą układane jaja. Jaskółka wysiaduje jaja przez około 12-13 dni, po czym kolejne trzy tygodnie karmią pisklęta. Te ostatnie opuszczają swoje gniazda do końca czerwca. Mucha odbywa się we wrześniu - ptaki latają do Afryki lub Azji.

Jaskółki wykorzystują owady jako pokarm. Należą do nich muchy, różne chrząszcze, ważki, koniki polne itp. Ptaki łapią ofiarę w locie.

Jeśli chodzi o oczekiwaną długość życia, pod tym względem jaskółki nie mają się czym chwalić - średnia długość życia wynosi około 4-5 lat, chociaż istnieją dowody na to, że niektóre ptaki żyły przez 8, a nawet 9 lat.

Komentarze

  • Siergiej, aby nagrać Ile kroków dziennie powinien przejść człowiek?
  • Ty = nagrywać Jak długo możesz usiąść przy komputerze?
  • Michael nagrywa ile kosztuje list w Moskwie pocztą?
  • Galina Lavrinenko na płycie Ile zera jest w bilionach?
  • Siergiej, aby nagrać Ile oleju dodać do benzyny do benzokosy?
  • Ostatnie wpisy

    Przedruk materiałów i korzystanie z nich w dowolnej formie, w tym w mediach elektronicznych, jest możliwe tylko przy pomocy odwrotnego aktywnego łącza do naszej strony, która nie jest zamknięta przed indeksowaniem przez wyszukiwarki. Wszystkie informacje na tej stronie służą wyłącznie celom informacyjnym i nie powinny być używane niezależnie (na przykład do leczenia). 18+

    Pochodzenie nazwy

    Dla wielu początkujących ornitologów przedmiotem zainteresowania jest orka. Dlaczego ten ptaszek to nazwał? Jaskółka zyskała drugie imię ze względu na długie i cienkie pióra sterowe. Nazywa się je "warkoczami". Na tej samej zasadzie jeden ptak otrzymał swoją nazwę - wieloryby zabójcze.

    Funkcje zewnętrzne

    Wieloryb zabójcy jest znacznie mniejszy niż wróbel - długość jego ciała wynosi tylko piętnaście centymetrów, a waga nie przekracza dwudziestu gramów. Górna część ptaka jest czarna, jego upierzenie ma nikły metaliczny połysk. Niższe pióra są biało-różowe lub bladobrązowe. Szyja i czoło są czerwono-brązowe. Koniec ogona jest rozwidlony, a uzupełniają go dwa wąskie i długie, ekstremalne pióra (warkocze).

    Nie ma praktycznie żadnej różnicy płci między mężczyznami i kobietami, z wyjątkiem tego, że samce mają nieco dłuższe samce. Młode ptaki mają jaśniejszy kolor i nie mają warkoczyków.

    The Killer Whale, którego zdjęcie widać w tym artykule, ma dość głośny i donośny głos. Śpiewanie samców odbywa się przed wyjazdem na zimowanie i podczas jesiennej migracji. Samce śpiewają swoje piosenki siedząc na drutach lub w powietrzu. Ornitolodzy zidentyfikowali kilka szczytów zwiększania intensywności śpiewu. Z reguły zbiegają się one z układaniem jaj podczas dwóch cykli rozmnażania i podczas zbierania stad w okresie jesiennym. W tej chwili pieśń jaskółek najwyraźniej jest sygnałem głosowym, który jednoczy lasy i członków grupy.

    Szczególnie piękne są jaskółki wsi (orki) w spokojnym i ciepłym półmroku. W tej chwili są szczególnie żywi. Pieśni po pieśni mężczyźni śpiewają w całych grupach. Jedynie na pierwszy rzut oka przedłużone ćwierkanie tych ptaków wydaje się niejasne i ciągłe. W rzeczywistości orka śpiewa pieśń składającą się z różnych okresów. Każda z nich kończy się krótkim i suchym pęknięciem. Potem następuje krótki cienki gwizdek - a ptak zaczyna nową piosenkę.

    Okresowo paczka odlatuje jak na zawołanie, ale po chwili w małych grupach wraca do tego samego miejsca, w którym można odpocząć, wyczyścić pióra, zaśpiewać ich dźwięczne piosenki, a potem znów lecieć razem w niebo. Takim startom towarzyszą alarmujące dźwięki - "tkacze". Podczas zagnieżdżania ten sam dźwięk może być słyszany, gdy rodzice są niepokojeni w gnieździe.

    Killer Whale Nesting

    Ptaki te gniazdują na obszarach wiejskich w Europie Północnej i Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie iw Azji, w Japonii i Afryce Północnej, a także w południowych Chinach. Orki zimują w Indonezji, Mikronezji, Azji Południowej. Zwykle budują swoje gniazda w miejscach o wystarczającej ilości paszy. Kolejnym warunkiem jest dostępność źródła wody.

    Najczęściej budują gniazda w różnych budynkach gospodarczych: na strychach, w łaźniach, w stodołach, pod szopami.

    Hodowla

    Wieloryby zabójcze to monogamiczne, monogamiczne ptaki. Pary małżeńskie powstają na wiosnę po powrocie z zimowania. Każdego roku pary są formowane w nowy sposób, jednak zdarzają się przypadki, że po udanym potomstwie zachowują kohabitację przez kilka lat.

    Samce przyciągają samice, rozrzucając ich ogony i robiąc kruche tralki. Mężczyźni pozostali bez pary, często dołączają do ukształtowanej "rodziny" i pozostają z nimi przez cały sezon. Chociaż nie karmią piskląt, są aktywnie zaangażowane w konstrukcję i ochronę gniazda, które ma kształt miski. Ptaki budują je z mokrej gliny i miękkich traw. Zwykle montuje się go pod kamieniem lub baldachimem.

    Okres godowy trwa od maja do końca sierpnia. Oboje rodzice budują gniazdo dla przyszłego potomstwa. W sezonie są zwykle dwa lęgi. Samica składa w pierwszym sprzęgle od czterech do siedmiu jaj, w drugim - od trzech do sześciu. Jaja są białe z brązowawymi, fioletowymi lub szarymi plamkami. Oboje rodzice inkubują sprzęgło.

    Okres inkubacji trwa około piętnastu dni. Pisklęta wylęgają się całkowicie nagie i bezradne. Rodzice karmią dzieci do 400 razy dziennie, a przed podaniem pisklęciu owada, jaskółki rzucają go w ciasną kulkę. Potomstwo jest w gnieździe dwadzieścia dni. Po tym okresie młode ptaki muszą nauczyć się latać.

    Pod koniec września można zaobserwować masowe odejście piskląt. Młode ptaki, które uniezależniły się od dużych stad i latają w poszukiwaniu pożywienia wzdłuż brzegów jezior i bagien, wzdłuż łąk rzecznych. We wrześniu w poszczególnych stadach liczba jaskółek wzrasta do tysiąca, a czasem więcej. W tym momencie rozpoczyna się lot na zimowisko.

    Karmienie wielorybów chwyta się w powietrzu. Latające nad otwartymi miejscami lub nad lasem, w pobliżu zaludnionych terenów, czasem wokół wypasanych zwierząt, te ptaki łapią różne owady. Czasem udaje im się złapać owady siedzące na ścianach budynków lub trawy, rzadko zbierają pożywienie z ziemi.

    Ponieważ jaskółka karmi dosłownie słowo "w locie", uważa się, że zachowanie tych ptaków można ocenić na podstawie przewidywanej pogody w najbliższej przyszłości. Jednak nie jest to całkowicie prawdą. Barn Swallows chwyta owady, zawsze latające na małych wysokościach. To jerzyki i jaskółki polują na dużych wysokościach, a wieczorem, gdy owady odlatują, schodzą poniżej. W każdym razie zachowanie jaskółek nie może być ocenione na zbliżającym się deszczu.

    Zachowanie formularza

    Wieloryby zabójcze to ptaki, które spędzają większość życia w powietrzu. Dlatego ptaki są bardzo zależne od warunków klimatycznych. Przy długiej złej pogodzie giną w ogromnych ilościach. Na przykład, ornitolodzy są świadomi incydentu, który miał miejsce w Szwajcarii (1974). Potem zmarły setki tysięcy jaskółek z powodu braku letniej pogody przez długi czas.

    Nie obojętni mieszkańcy kraju starali się jak najlepiej ratować ptaki - zebrali na wpół martwe ptaki i zabrali je do transportu ciepłymi krajami śródziemnomorskimi. Niestety, jaskółki kraju umierają nie tylko z powodu złej pogody. We Włoszech można na nich polować.

    Niewątpliwie globalna działalność gospodarcza człowieka negatywnie wpływa na liczbę gatunków. Wieś Swallow, jak widać z jej nazwy, nie toleruje betonu i asfaltu. Zmniejszenie zieleni, rzek i stawów prowadzi do spadku liczby tych ptaków. A proces ten przebiega niezwykle szybko.

    W wielu krajach europejskich, w celu przyciągnięcia jaskółek, w celu zachowania gatunku, glina, ziemia i obornik są wylewane do specjalnych pojemników, aby ptaki nie miały materiału konstrukcyjnego na gniazda.

    Barn Swallow: opis

    Interesujące informacje. Jaskółkę można nazwać jednym z najsłodszych ptaków wędrownych. Rozmiar tego zwiastuna wiosny jest dość mały, długość jego ciała wynosi 15-20 cm, rozpiętość jego długich ostrych skrzydeł wynosi 30-35 cm Małe stworzenie waży tylko 18-20 g. Łatwo rozpoznać jaskółkę długim ogonem, który ma głębokie nacięcie w kształcie widelca.

    Upierzenie ptaka jest niebiesko - czarne powyżej, poniżej - blado beżowe. Na czole i przedniej części szyi jaskółka stodoły ma jasne plamy z brązowym odcieniem. Można odróżnić kobietę od mężczyzny za ogon, w "dziewczynie" jest nieco krótszy niż "chłopca". Kolor samca jest bardziej nasycony, upierzenie samic jest mniej kontrastujące.

    Habitat

    Siedlisko małego ptaka jest dość duże. Jaskółki ptaków występują w Afryce Północnej, Ameryce Północnej, Europie i Azji. Te piękne stworzenia zimują w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.

    Można już osądzić już samo imię ptaka, że ​​jaskółka woli budować swoje wiejskie gniazdo na wsi. Możesz zobaczyć te budynki w kształcie jaskółek na ścianach budynków mieszkalnych i lokali użytkowych, zarówno w wioskach, jak iw małych miasteczkach. Ptaki czują się znacznie lepiej w spokojniejszych miejscach. Najczęściej ich gniazda obserwuje się w wiejskich stajniach lub szopach, podczas gdy w dużych gospodarstwach te ptaki nie żyją.

    Jak już wcześniej wspomniano, ludzie od dawna wierzą, że jaskółki przynoszą szczęście domowi, dlatego aby przyciągnąć te ptaki do swojej posiadłości, właściciele urządzają specjalne drewniane konstrukcje z narożnikami nadającymi się do gniazdowania. Pomaga utrzymać populację małych i przydatnych stworzeń.

    Sposób życia

    Barn Swallow jest dzienną. To ptak wędrujący przybywający z zimowania w połowie maja. Przed początkiem czerwca zwinne stwory są zajęci budowaniem gniazd, po rozwiązaniu problemów mieszkaniowych ptaki natychmiast składają jaja i inkubują. Latem odlatują do ciepłych krajów.

    Jaskółki wioski żyją w dużych stadach, uwielbiają siedzieć w grupach na drutach i głośno ćwierkają. Ich piosenka kończy się przyjemnym trylem. Jest o wiele bardziej prawdopodobne, że inne gatunki jaskółek usiądą na ziemi. Ptaki gniazdują w dużych koloniach, każda para ptaków zazdrośnie chroni i broni terytorium w pobliżu swojego gniazda.

    Jaka jaskółka się odżywia

    Dieta tego małego stworzenia składa się głównie z latających owadów. To menu zawiera komary, muchy i motyle. Gdy jest chłodno lub pada na zewnątrz, owady chowają się, a stodoła połyka zmienia owady latające dla pełzających pająków i gąsienic. Wszyscy wiedzą, że przed deszczem ptaki latają bardzo nisko nad wodą, ale czy wszyscy wiemy, że to robią, ponieważ w złych warunkach pogodowych owady żyjące w pobliżu powierzchni wody zaczynają się aktywnie poruszać, dając tym samym ptakom szansę robota, żeby zdobyć żywność.

    Kiedy głodne pisklaki piszczą w gnieździe, od rana do nocy muszą paść parę jaskółek, by nakarmić żarłoczne młode. Ptaki - rodzice przynoszą owady do swoich dzieci w przełyku, w ciągu dnia pięć piskląt potrzebuje około czterystu porcji.

    CO JEDZIE

    Barn Swallow zjada owady latające. Są to różne rodzaje much: hummers, muchy w pomieszczeniach, a także komary i motyle. Podczas zimnej i deszczowej pogody, jaskółki znajdują małe pożywienie, więc potrzebują więcej czasu, aby uzyskać wystarczającą ilość. Wiadomo, że w złych warunkach pogodowych jaskółki latają nisko nad wodą - dzieje się tak dlatego, że ptaki łapią owady w tym czasie, które żyją blisko powierzchni wody i stają się aktywne przy złej pogodzie. Według innej wersji, wilgotne powietrze skrzydeł owadów, a oni są zmuszeni lecieć niżej.

    W przypadku braku pożywienia jaskółka uzupełnia swoją dietę gąsienicami i pająkami. Jaskółka, która karmi pisklęta, wprowadza do gniazda wiele owadów, które trzymane są w przełyku. W ciągu dnia jedna z rodziców pary jaskółek powinna przynieść do gniazda, gdzie czeka na nich 5 głodnych piskląt, około 400 takich porcji.

    LIFESTYLE

    Jaskółka jest ptakiem wędrownym, więc jesienią opuszcza miejsca lęgowe i leci na południe. W klimacie umiarkowanym zimą ptak ten nie znalazłby wystarczającej liczby owadów latających - jego głównego pożywienia. Po powrocie z zimowisk połknąć szopy. Różni się to od większości innych ptaków wędrownych, których linienie następuje natychmiast po zagnieżdżeniu. Przed jesiennymi lotami jaskółki kraju łączą się w duże stada, które mogą liczyć kilkaset, a czasem tysiące ptaków. Zdarza się, że czasami ptaki są zmuszane do spania w zaroślach trzcin lub na drutach linii energetycznych.

    Powielanie

    Połknięcie stodoły, z wyjątkiem okresu lęgowego, prowadzi zbiorowy tryb życia. W sezonie lęgowym żyją w parach. Obecnie para pilnuje swojego małego obszaru wokół gniazda. Często kilka par gniazduje pod tym samym dachem stodoły lub prądu. Sezon godów dla jaskółek rozpoczyna się w maju. Podczas budowy gniazda oba ptaki zbierają małe grudki ziemi i zwilżą je śliną. Z tego materiału samica tworzy gniazdo w kształcie kielicha, wyposażonego przez oba ptaki. Pisklęta wylęgają się w 13-18 dni. Żywność dla nich produkuje zarówno kobiety, jak i mężczyzn. W pomyślnym roku jaskółki mogą zagnieździć się dwa razy lub nawet trzykrotnie.

    OBSERWACJE PRZEŁĄCZNIKÓW

    Jaskółkę łatwo rozpoznać po jasnym, błyszczącym, niebiesko-stalowym ogonie z purpurowym odcieniem i charakterystycznym kształcie ogona z głęboką szczeliną i długimi ogonowymi piórami po bokach. Latem, patrząc pod dachem stodoły, prawie zawsze można dostrzec charakterystyczne, przypominające miskę gniazdo przyklejone do sufitu. Jesienią można zaobserwować jaskółki w dużych stadach przed wyjściem na zimowisko.

    CIEKAWE FAKTY, INFORMACJE.

    • Dopiero niedawno, dzięki bandowaniu ptaków, potwierdzono, że jaskółki, które spędzają lato w Europie Środkowej, latają do Afryki Południowej w celu zimowania.
    • Podczas pobytu na zimowiskach (w Afryce) jaskółki żywią się nie tylko owadami latającymi, ale także mrówkami.
    • Piosenka jaskółki składa się z brzmiących i opalizujących dźwięków, a kończy się gwizdkiem, przypominającym dźwięk włączanych zegarów. Płomienie Płomyków śpiewają w locie i podczas odpoczynku, siedząc na dachach i przewodach telefonicznych.
    • Uważa się, że w starożytnej Grecji pojawiło się słynne powiedzenie "jedna jaskółka nie robi wiosny".
    • Wyniki wyścigu rydwanów w starożytnym Rzymie zostały ogłoszone w Volterra, która znajduje się 200 km od Rzymu, w ten sposób: jaskółki zostały przywiązane do kolorów zwycięzcy u ich stóp i wypuszczone.

    CHARAKTERYSTYCZNE WŁAŚCIWOŚCI POŁYSKU. OPIS

    Mężczyzna: czoło i gardło czerwonawo-czerwonawy, długi rozwidlony ogon. Tył ma kolor niebiesko-stalowy z purpurowym odcieniem, na białych plamach ogona. Brzuch i klatka piersiowa są białe.

    Kobieta: pióra po wewnętrznej stronie ogona są krótsze, a upierzenie mniej jasne.

    Jajka: samica składa 3-6 jaj. Jaja są białe z szarymi i brązowo-czerwonymi plamkami i plamkami.


    - Siedlisko jaskółki

    GDZIE ŻYWA WIOSKA SIĘ ŻYJE

    Latem ten wędrowiec żyje prawie w całej Europie i w wielu miejscach na półkuli północnej. W zimie mieszka w ciepłych regionach RPA. Gniazda w Ameryce Północnej, Afryce Północnej i Azji.

    OCHRONA I KONSERWACJA

    Jaskółka ze stajni opanowała sztukę przetrwania i trzyma się blisko ludzi. W niebezpieczeństwie jest źródłem pokarmu - latających owadów.

    Barn Swallow Nest (Hirundo rustica). Wideo (00:00:25)

    Barn Swallow Nest (Killer Whales, Hirundo rustica). Karmienie piskląt. Okolice wsi Novodmitrievskaya, Krasnodar region. Ta jaskółka postanowiła zbudować niezwykłe miejsce gniazdowe: dach przystanku autobusowego. Łatwo było tu dotrzeć, ale dzieci dorastały bezpiecznie - nikt ich nie uraził.

    Wieś i miasto jaskółki: ciekawe fakty

    Powiązanym gatunkiem jaskółki ze stajni jest Jaskółka Miejska, są to najczęstsze gatunki tych ptaków wędrownych. Wiele ciekawych faktów jest znanych z ich życia:

    1. Piosenka jaskółki składa się z dzwonienia "viv - vit", ale kiedy ptaki zauważają niebezpieczeństwo, alarmująco sygnalizują wszystkim członkom ogromnej trzody, ostrzegając o tym głośnym "huśtaniem".
    2. Zdarza się, że pisklęta z ostatniego potomstwa nie mają czasu na wzmocnienie i nie są w stanie latać wraz z trzodą, by ogrzać kraje z nadejściem chłodów. W tym przypadku, jaskółki - rodzice nie opuszczają swoich słabych dzieci i pozostają z nimi, dopóki nie mogą latać na zimę.
    3. Находясь на зимовке в Африке, ласточки питаются муравьями, такое разнообразие в обычном меню из летающих насекомых этим пернатым очень нравится.
    4. Сравнительно недавно ученым удалось узнать, благодаря кольцеванию ласточек, что после проведенного летнего периода в Центральной Европе эти птицы отправляются зимовать в Южную Африку.
    5. Во время длительных перелетов в теплые края ласточки, к огромному сожалению, часто умирают от изнеможения и голода.
    6. Деревенская ласточка неспособна жить без пения. Śpiewa, gdy szuka pokarmu w locie, śpiewa podczas kołysania, siada na drutach i śpiewa, kiedy odpoczywa.
    7. Kiedy w starożytnym Rzymie, po ogłoszeniu wyścigów rydwanów, bohater zajął pierwsze miejsce, po czym jaskółki przywiązano do stóp zwycięzcy, a ptak został wypuszczony w niebo jako symbol zwycięstwa i swobodnego lotu.

    Obejrzyj wideo: Close Encounters of the Giant Kind. National Geographic (Styczeń 2023).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

  • zoo-club-org