Ryby i inne stworzenia wodne

Morskie słonie (łac

Pin
Send
Share
Send
Send


Morskie słonie są rodzajem ssaków z rodziny prawdziwych fok, w tym największymi przedstawicielami rzędu drapieżnych ssaków. Ich nazwę zawdzięczają kufrowi nosowi u mężczyzn i dużych rozmiarów. Pomimo faktu, że słonie należą do prawdziwych fok, w ich zachowaniu i innych cechach przypominają bardziej uszyte pieczęcie. Istnieją dwa bardzo podobne gatunki - północna pieczęć słonia zamieszkująca zachodnie wybrzeże Ameryki Północnej i południowa pieczęć słoni zamieszkująca Antarktydę.

Wygląd

Słonie morskie mają swoją nazwę nie przez przypadek, są to zwierzęta o naprawdę gigantycznych rozmiarach. Długość ciała u samców południowej pieczęci słoni może wynosić do 5 m, masa do 2,5 tony! Samice są znacznie mniejsze i osiągają długość zaledwie 3 m. Słonie morskie różnią się od pozostałych pieczęciami swoją ogólną ciężką budową i dużą ilością tłuszczu podskórnego. Masa warstwy tłuszczowej może wynosić 30% całkowitej wagi zwierzęcia.

Oprócz wielkości, słonie mają inną cechę, która sprawia, że ​​wyglądają jak prawdziwe słonie. Samce tych zwierząt mają pogrubiony, mięsisty wzrost na nosie, podobny do krótkiego tułowia. W okresie małżeństwa pień służy do dekoracji, zastraszania i rezonatora, wzmacniając groźny ryk.

Funkcje zachowania

Morskie słonie spędzają większość życia pod wodą, żywiąc się rybami i skorupiakami. Są w stanie nurkować na głębokość około 140 metrów, wstrzymując oddech przez ponad dwie godziny. Jednocześnie zmniejsza się aktywność narządów wewnętrznych, co pozwala zaoszczędzić niezbędną ilość tlenu. Ich naturalnymi wrogami są zabójcze wieloryby i białe rekiny, czekające na wielkie nosy w górnych warstwach wody.

Foki słonia przychodzą na brzeg tylko w ciepłym sezonie, aby wyprodukować potomstwo i wyobrazić sobie nowe. Przez trzy miesiące ogromne strefy zapełniają strefy przybrzeżne.

Młode foki słoni z trzech do czterech lat zmuszone są do prowadzenia kawalerskiego stylu życia - są wypędzane z brzegów kolonii przez ich dojrzałych ośmioletnich braci. Biorąc pod uwagę ten stan rzeczy, aby być niesprawiedliwym, od czasu do czasu próbują przebić się do "zamężnych" kobiet, co prowadzi do nowych walk.

Gatunek i siedlisko

Znane są dwa gatunki tych ssaków morskich - północne i południowe foki słoni. Te pierwsze znajdują się na wyspach wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej. Są nieco mniejsze niż ich południowi krewni. Samce ważą 2,7 tony o długości ciała prawie 5 m. Ich tułów osiąga 30 cm, czyli znacznie więcej niż w przypadku "południowców".

Południowe foki słoni gromadzą się w koloniach w archipelagach subarktycznych i na wyspach takich jak Kerguelen, Macquarie, Hurd i Georgia Południowa. Osobne osobniki znajdują się na wybrzeżach Australii, Nowej Zelandii i Antarktydy. Waga największych samców może osiągnąć 3,5 tony, a długość ciała 6,5 ​​m. Samice obu gatunków są o połowę mniejsze niż ich partnerzy.

Hodowla

Na rookery zwierzęta zaczynają przybywać na początku wiosny. Jest to koniec sierpnia - pierwsza dekada września (na półkuli południowej lato rozpoczyna się w grudniu, a zima w czerwcu). Najpierw na skalnych brzegach pojawiają się ciężarne samice. Mężczyźni dogonią później. Natychmiast zaczynają się walki między nimi. Czasami zamieniają się w krwawe bitwy, ponieważ słonie morskie mają dość potężne kły przednie.

W końcu wszystko uspokaja się, a każdy samiec nabywa harem. Może zawierać 10 kobiet i sto. Wszystko zależy od siły i agresji mężczyzny. Narodziny niemowląt mają miejsce we wrześniu i październiku. Samice pełzają, by rodzić w ustronnych miejscach. Młode rodzi się samotnie. Długość jego ciała osiąga metr, a waga to 25-30 kg.

Matka karmi dziecko mlekiem przez miesiąc. Potem wraca do mężczyzny i znowu staje się w ciąży. Okres ciąży wynosi 11 miesięcy, czyli prawie rok. Dzieciak zostaje sam. On już jest mężem bez nadzoru swojej matki. Kiedy kończy 3 miesiące, pływa wraz z rówieśnikami na otwartym oceanie. Po wylince pod koniec lutego dorosłe zwierzęta opuszczają rookery do następnej wiosny. Dojrzałość płciowa u mężczyzn występuje w wieku 4 lat, u kobiet w wieku 2 lat. Kobieta rodzi się co roku przez 10-12 lat. Zwierzęta te żyją średnio 20 lat.

Kolejnym wrogiem jest człowiek. W minionych wiekach bezlitośnie niszczał nieszkodliwe zwierzęta za ich tłuszcz. Z jedną zabitą słonią pieczęć otrzymała co najmniej 500 kg cennego produktu. W dzisiejszych czasach połowy tych zwierząt morskich są zabronione. W związku z tym ich liczba wzrosła. Dziś liczba południowych słoni wynosi 750 tysięcy sztuk. Co najmniej 250 tysięcy zwierząt mieszka na wyspie Georgia Południowa, tyle samo na Wyspach Kerguelen. Są to największe rookeries wielkich pieczęci, które dzielą z pingwinami.

Obecność pieczęci słoni na prawdziwych fokach dziś jest bezdyskusyjna, ale ich pozycja w tym taksonie jest często przedmiotem debaty. Król wyraził w 1983 r. Hipotezę, że słonie słonia są najbliżej spokrewnione z rodziną mnichów, a oba rodzaje stanowią najstarsze formy prawdziwych fok. W 1996 r. Binida-Emodns i Russell nie mogli znaleźć dowodów na tak bliski związek, ale potwierdzili podstawową pozycję słoni morskich w systematyce prawdziwych fok.

Opis foki słonia

Pierwsze znaleziska skamielin słoni pochodzą sprzed stu lat.. Zwierzęta otrzymały swoją nazwę z powodu małego procesu w pysku, który wygląda bardzo podobnie do słonia. Chociaż tylko mężczyźni "noszą" tę charakterystyczną cechę. Kufa samic jest gładka ze zwykłym czystym nosem. Na nosie tych i innych są wibrysowate - super czułe czułki.

To jest interesujące! Każdego roku foki słoni spędzają połowę zimowego sezonu w procesie linienia. W tym momencie czołgają się na brzeg, ich skóra pęcznieje z mnóstwem pęcherzyków i dosłownie spływa warstwami. Wygląda to nieprzyjemnie, a wrażenia nie są już radosne.

Proces jest bolesny, powodując dyskomfort zwierzęcia. Zanim wszystko się skończy i jego ciało pokryje się nowym płaszczem, zajmie to dużo czasu, zwierzę straci na wadze, stanie się wyczerpane i wycieńczone. Po zakończeniu linienia słonie ponownie wracają do wody, aby zebrać tłuszcz i uzupełnić zapasy siły na zbliżające się spotkanie z płcią przeciwną.

Styl życia, zachowanie

Na lądzie ten ogromny ssak morski zachowuje się wyjątkowo niezręcznie. Jednak gdy tylko morski słoń dotknie wody, zmienia się w wielkiego nurka, który rozwija prędkość do 10-15 kilometrów na godzinę. Są to masywne zwierzęta, prowadzące w wodzie głównie samotny styl życia. Tylko raz w roku gromadzą się w koloniach do hodowli i linienia.

Dymorfizm płciowy

Wyraźne różnice między płciami są jedną z najbardziej uderzających cech północnych słoni. Samce są nie tylko znacznie większe i cięższe od samic, ale mają też duży pień słonia, którego potrzebują do walki i do wykazania swojej przewagi nad wrogiem. Ponadto, sztucznie uzyskaną cechą odróżniającą słoni słoniowskich są blizny na szyi, klatce piersiowej i ramionach, nabyte podczas niekończących się walk o przywództwo w okresie lęgowym.

Tylko dorosły samiec ma duży pień przypominający pień słonia. Nadaje się również do wydawania tradycyjnego ryku małżeństwa. Przedłużenie takiej trąbki pozwala na wzmocnienie dźwięku sapania, stękania i głośnego mieszku bębna, który słychać przez kilka kilometrów. Pełni także funkcję filtra pochłaniającego wilgoć. W okresie godowym słonie nie opuszczają ziemi, dlatego funkcja oszczędzania wody jest całkiem przydatna.

Kobiety znacznie ciemniejsze niż mężczyźni. Najczęściej mają brązowawy kolor z rozjaśnionymi częściami wokół szyi. Takie plamy z niekończących się ugryzień samców w procesie kojarzenia pozostają. Rozmiar samca waha się od 4-5 metrów, samice 2-3 metry. Waga dorosłego samca wynosi od 2 do 3 ton, samice ledwie osiągają masę, średnio o masie 600-900 kilogramów.

Elephant Seals

Istnieją dwa odrębne gatunki słoni morskich - północnych i południowych. Południowe słonie są ogromne. W przeciwieństwie do większości innych ssaków oceanicznych (takich jak wieloryby i diuny) zwierzęta te nie są w pełni wodne. Spędzają około 20% swojego życia na lądzie i 80% w oceanie. Tylko raz w roku czołgają się na brzegach, aby się wyleczyć i wykonywać funkcje hodowlane.

Habitat

Pieczęcie północnego słonia znajdują się w wodach Kanady i Meksyku, natomiast południowe znajdują się u wybrzeży Nowej Zelandii, Południowej Afryki i Argentyny. Kolonie tych zwierząt pełzają po plażach, by zmasakrować lub walczyć o parę. Może się tak zdarzyć na przykład na każdej plaży od Alaski po Meksyk.

Elephant Seals

Słonik morski - drapieżnik zwierzęcy. Menu zawiera głównie głowonogi głębinowe. Są to kalmary, ośmiornice, węgorze, promienie, łyżwy, skorupiaki. Również niektóre rodzaje ryb, kryl, a czasem nawet pingwiny.

Samce polują na dole, a samice wyruszają w poszukiwaniu pożywienia na otwartym oceanie. Aby określić lokalizację i wielkość potencjalnej żywności, słonie używają wibrysów, określając ofiarę na podstawie najmniejszych wahań wody.

Morskie słonie nurkują na wielkich głębokościach. Dorosły słoń morski może spędzić dwie godziny pod wodą, zanurzając się na głębokość dwóch kilometrów. Co dokładnie robią słonie podczas tych epickich zanurzeń, odpowiedź jest prosta - karmią się. Podczas sekcjonowania brzucha złapanych słoni morskich znaleziono wiele kałamarnic. Rzadziej menu zawiera ryby lub niektóre gatunki skorupiaków.

Po rozmnażaniu, wiele północnych słoni morskich prowadzi na północ do Alaski, aby uzupełnić własne rezerwy tłuszczu wykorzystywane podczas przebywania na lądzie. Dieta tych zwierząt wymaga umiejętności nurkowania głębinowego. Mogą nurkować na głębokość ponad 1500 metrów, pozostając pod wodą aż do niezwykłego wynurzenia około 120 minut. Chociaż większość nurkowań na płytszych głębokościach trwa tylko około 20 minut. Ponad 80% czasu spędzanego w ciągu roku spędza się na karmieniu na morzu, aby zapewnić sobie energię w sezonie lęgowym i podczas linienia, w którym nie zapewnia się żadnych rekolekcji.

Ogromna ilość tłuszczu nie jest jedynym mechanizmem adaptacyjnym, który pozwala zwierzęciu czuć się świetnie na tak znacznej głębokości. Morskie słonie mają specjalne zatoki zlokalizowane w jamie brzusznej, gdzie mogą przechowywać dodatkowe ilości krwi wzbogaconej w tlen. Pozwala to na nurkowanie i utrzymywanie powietrza przez około kilka godzin. Mogą również przechowywać tlen w mięśniach za pomocą mioglobiny.

Stan populacji i gatunku

Zwierzęta te często stawały się obiektem połowów ze względu na ich mięso, wełnę i tłuszcz.. Zarówno gatunki północne, jak i południowe były na skraju wyginięcia. Do 1892 roku zostały uznane za całkowicie wymarłe. Ale na szczęście w 1910 roku, w pobliżu wyspy Guadalupe, w pobliżu Dolnej Kalifornii, zidentyfikowano jedną kolonię. Bliżej naszych czasów stworzono kilka nowych przepisów dotyczących ochrony środowiska morskiego w celu ich ochrony, co dało jej rezultaty.

To też będzie interesujące:

Dzisiaj, na szczęście, nie są już zagrożone, chociaż często są ranne i giną w zaplątaniu się w sprzęt rybacki, wraki i zderzenia z łodziami. W tym samym czasie organizacja IUCN nadała słoniom ochrony środowiska status ochrony "najmniejszych obaw przed wyginięciem".

Jedzenie północnej pieczęci słonia

Odżywianie dla słoni morskich to mięczaki i ryby. Od czasu do czasu ten drapieżnik może atakować rekiny, żyjąc w rozległym Pacyfiku. To prawda, że ​​niektóre gatunki rekinów są tak imponujące, że są niebezpieczne dla słoni. Niemniej jednak, rekiny nie są dla nich tak przerażające, jak ich głównym wrogiem jest orka. Ten czarno-biały drapieżnik atakuje lwy morskie, które znajdują się na brzegu, w pobliżu wody. Orka jest wyrzucana na plażę i wgryza zęby w najbliższe zwierzę, a następnie ciągnie ofiarę z powrotem do morza.

W sezonie lęgowym samce rozpoczynają całe haremy.

Obejrzyj wideo: Pieśń wojów - Czesław Niemen Gall Anonim (Styczeń 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org